Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη βάση επίλυσης του Κυπριακού

«Από τη μία πλευρά, υπάρχει η Τουρκία και η κυπριακή πλευρά, που επιμένουν να αλλάξουν τη βάση της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο η ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η άλλη πλευρά, γενικά, είναι η διεθνής κοινότητα, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία σχετίζονται σαφώς με τον επιδιωκόμενο σκοπό, είναι η ΕΕ που έχει ακόμη αποσαφηνίσει δημοσίως ποιος είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός. Και παρακάτω, για εμάς և για τη διεθνή κοινότητα, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της βάσης για την επίλυση του Κυπριακού.“, Είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Νίκος ΧριστοδουλίδηςΣημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για να αλλάξει η βάση για την επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να το ζητήσουν και οι δύο πλευρές.

«Με άλλα λόγια, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πλευρά μας δεν προτίθεται να το κάνει αυτό»

Σε συνέντευξη με την ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα για το συντονισμό του άτυπου πενταμέτρου του Κυπριακού λαμβάνει χώρα στο Gene από 27 έως 29 ΑπριλίουΚύριος. Ο Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά διαπραγματεύσεις έτοιμες για κάθε εκδήλωση. «Δεν λέω ότι η Τουρκία Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα φαίνεται συμβιβαστικό“Δεν ξέρω πώς θα κινηθεί η Τουρκία, αλλά είναι πιθανό η πλευρά μας να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια. Το λέω αυτό γιατί καθ ‘όλη την ιστορία των συνομιλιών για την επίλυση της Κύπρου έχουμε πάει σε συναντήσεις με την ιδέα ότι δεν θα συμβεί τίποτα λόγω της τουρκικής θέσης.»

Στο ερώτημα αν αυτό μπορεί να σημαίνει μια θετική έκπληξη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε.Εύχομαι. Αυτός είναι ο στόχος μας – να πάμε στο Gene ունենալ, να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα»

Στην περίπτωση που η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει την Τουρκία քին την ισχυρή θέση των Τουρκοκυπρίων για μια λύση βάσει του μοντέλου των δύο χωρών, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.Δεν θα υπάρξουν δημόσιες διαπραγματεύσεις. Και αν θέλουμε πραγματικά ένα θετικό αποτέλεσμα, τότε πρέπει να είμαστε απολύτως σοβαροί, η σοβαρότητα σημαίνει ότι διαπραγματεύεστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μέσω μη δημόσιων ανακοινώσεωνΤόνισε.

Όσον αφορά: που είναι θετικό αποτέλεσμα Για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτό πρέπει να συμφωνηθεί από τον τόπο όπου παρέμειναν στο Crans Montana το καλοκαίρι του 2017, με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού με βάση τη Ζωνική Δι-Κοινότητα. Ομοσπονδία «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο“, Είπε, λέγοντας ότι όλα τα θέματα συζητήθηκαν πριν από 4 χρόνια, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η επικύρωση;”

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ήταν ξεκάθαρος για τις κόκκινες γραμμές που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Κυπριακή Δημοκρατία.Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, επομένως θα είναι μετά την επίλυση του Κυπριακού. Ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Έτσι δίνεται η κόκκινη γραμμή σε διάφορα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι. Για παράδειγμα, το 2021 δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τις εξωτερικές εγγυήσεις τρίτων κρατών μελών της ΕΕΣημείωσε ότι ήταν θετικό ότι η ΕΕ είχε δηλώσει δημοσίως, είτε μέσω δηλώσεων είτε μέσω των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, ότι δεν μπορούσε να αποδεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, η οποία τονίστηκε επίσης σε πρόσφατη δήλωση. Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την επίλυση του προβλήματοςΕπανέλαβε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε και πάλι για τις ουσιαστικά εξαιρετικές σχέσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ του ελληνοτουρκικού διαλόγου και του Κυπριακού. “Η καλή ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η διευθέτηση του Κυπριακού θα βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα, ως εγγυητική δύναμη, δεν δέχεται σωστά τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία“, Επισημαίνει.

ΜΙ: Εκσυγχρονισμός των τελωνειακών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι το Κυπριακό δεν διασχίζει συμμαχίες εναντίον κανενός, αλλά επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας σε συνεργασία προς όφελος της περιοχής.

Ακολουθήστε το protothema.gr στις Ειδήσεις Google և θα είστε οι πρώτοι που θα γνωρίζετε όλες τις ειδήσεις

Παρακολουθήστε όλες τις τελευταίες ελληνικές և παγκόσμιες ειδήσεις στο Protothema.gr τη στιγμή που συμβαίνουν

,Source