“Δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ για τα S-400, άρχισαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις”

Μιλώντας σε συνάντηση επανεξέτασης εξωτερικής πολιτικής το 2020. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, “Έχουμε πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Φέραμε πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες από 141 χώρες με ασφάλεια στη χώρα μας σε συντονισμό με άλλα υπουργεία και θεσμούς. Παρέχουμε επίσης άδειες εξαγωγής και παρέχουμε υποστήριξη σε 156 χώρες και 11 οργανισμούς. Θα ήθελα να το υπενθυμίσω αυτό τονίζοντας παράλληλα πόσο ισχυρή είναι η ικανότητά μας, απλά δεν ικανοποιήσαμε τις δικές μας ανάγκες. Δεν είχαμε καμία δυσκολία να καλύψουμε τις ανάγκες 156 χωρών και τις ανάγκες 11 διεθνών οργανισμών, και υπό αυτή την έννοια, βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα. Φέραμε τα 1.800 πτώματά μας, που πέθαναν από την κορώνα, στη χώρα μας χωρίς προβλήματα, ειδικά όταν οι πτήσεις στο εξωτερικό έκλεισαν. Οι πολίτες μας δεν μπορούσαν να έρθουν λόγω καραντίνας, ειδικά εκείνες τις μέρες. Αλλά φέραμε τα πτώματα και παρείχαμε τις ταφές όπου θέλουν ».

“ΩΣ Η ΥΠΟΔΟΜΗ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ”
Σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο για την περίοδο πανδημίας και προσαρμόζεται εύκολα στην ψηφιοποίηση, ο υπουργός Çavuşoğlu είπε: «Ως υποδομή, ήμασταν έτοιμοι για αυτήν την περίοδο. Όπως γνωρίζετε, δηλώσαμε την πρωτοβουλία ψηφιακής διπλωματίας πριν από την επιδημία και πραγματοποιήσαμε τη Διάσκεψη των Μεγάλων Πρεσβευτών για πρώτη φορά φέτος με μικτό τρόπο. Το κέντρο στην Άγκυρα, ο πρεσβευτής μας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Συγκροτήματος, όπου οι εκπρόσωποί μας σε διάφορες επαρχίες, ο πρέσβης μας στον Πρόεδρο, ενώ μίλησε στην κεντρική αίθουσα ήταν. Οι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό δοκίμασαν μια τεχνολογία από την Turkcell για πρώτη φορά και ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και άκουσαν τις ομιλίες του Προέδρου μας στο ψηφιακό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, το κάναμε με μια μικτή μέθοδο ».

“300 χιλιάδες Σύριοι που επέστρεψαν στις κατοικίες τους”
Τονίζοντας ότι μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή παρεμποδίστηκε μετά τις επιχειρήσεις στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu είπε: «Μετά την ασπίδα του Ευφράτη το 2018, την επιχείρηση Olive Branch και την Ειρήνη την άνοιξη το 2019 και το 2020 στο Idlib, μια μεγάλη ανθρωπιστική Αποτρέψαμε την καταστροφή και δώσαμε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πρόσφυγες που θα μπορούσαν να έρθουν στη χώρα μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους ξανά στο Idlib. 300 χιλιάδες Σύριοι επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ξέρετε, για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν, η ανθρωπιστική μας βοήθεια συνεχίζεται, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής σπιτιών από μπρικέτες. Εδώ, φυσικά, προσπαθήσαμε να καταστήσουμε μόνιμη την εκεχειρία στην περιοχή με τα πρωτόκολλα που υπογράψαμε. Υπάρχουν κάποιες παραβιάσεις σήμερα; Δυστυχώς υπάρχει. Παραβιάσεις από τους υποστηρικτές του καθεστώτος. Και πάλι, χθες έδωσα αυτά τα ζητήματα απευθείας στον ομόλογό μου Λαβρόφ στο Σότσι ».

“411 χιλιάδες Σύριοι μετανάστες που επέστρεψαν στις περιφέρειες που έχουμε καθαρίσει από τρόμο”
Υποστηρίζοντας την ανοικοδόμηση σε περιοχές απαλλαγμένες από την τρομοκρατία, ο υπουργός δηλώνει ότι ο Καβούσογλου διασφαλίζει την επιστροφή συριακών μεταναστών, «απαλλαγμένη από τρομοκρατία στην περιοχή μας, περισσότεροι από 411 χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία, μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η μόνη πολιτική διαδικασία που λειτουργεί στη Συρία, εκτός από την Αστάνα και άλλες μορφές, είναι οι συνεδριάσεις της Συνταγματικής Επιτροπής. Η 5η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Για πρώτη φορά, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του συντάγματος. Πριν από την 4η συνάντηση, το καθεστώς και η αντιπολίτευση έχουν πλέον συμφωνήσει σε αυτό το θέμα. Είναι στη μέση και οι συναντήσεις συνεχίζονται. Το 2021 στην Τουρκία και θα δώσουμε προτεραιότητα στην πολιτική διαδικασία “, είπε.

“ΒΗΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας θα συνεχίσουν να ενεργούν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά ο κύριος στόχος της Ανατολής στη Μεσόγειο ότι ο υπουργός δίκαιης κατανομής τόνισε τον Κάβουσογλου, “όταν ανέβηκε στην Τουρκία για νόμιμα συμφέροντα, έχουμε δει ότι δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε όλους. Αλλά η προτεραιότητά μας δεν είναι να ευχαριστούμε κάποιον. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας και του έθνους μας. Είναι ένα από αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα, ενεργήσαμε επίσης ενάντια σε μονομερή βήματα. Ανυψώσαμε τη σημαία. Oruç Reis, Barbaros και Yavuz με τα πλοία μας. Έχουμε δείξει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει παρά εμάς, όχι μόνο στις παραποτάμιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε όλους. Και οι δύο φίλοι και εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά λέω τη δική μας ειλικρινά. Η επιθυμία μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη ειρήνης και σταθερότητας. Εδώ θέλουμε όλοι να είναι υπέρ της δίκαιης ανταλλαγής. Για αυτόν τον λόγο, για την πολυμερή διάσκεψη που πρότεινε ο Πρόεδρός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση · Συνεχίζουμε το έργο μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Borel και την επιτροπή ».

“Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ”
Αναφερόμενος στον πίνακα διαπραγματεύσεων στην Κύπρο πολλές φορές μέχρι σήμερα, ο Υπουργός Çavuşoğlu είπε: «Στην Κύπρο, από τη μία πλευρά, προστατεύουμε τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη όμως, μια μόνιμη λύση στην Κύπρο είναι η επιθυμία μας. Η επιλογή ομοσπονδίας έχει καταναλωθεί μέχρι στιγμής και τονίσαμε την έννοια της «Κυριαρχικής Ισότητας» το 2020. Το ηχογραφήσαμε καθώς το Crans-Montana τελείωσε ή ακόμα και ξεκινούσε. Σε αυτό το συνέδριο, θα συζητήσουμε διαφορετικά πράγματα από τώρα και στο εξής εάν δεν βγει λύση για την ομοσπονδία. Για άλλη μια φορά, είπαμε ότι δεν θα διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία. “Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στη διάσκεψη, χώρες εγγυητές και οι δύο πλευρές στην Κύπρο”, είπε.

“ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΣΤΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ”
Σημειώνοντας ότι οι εκλογές στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου επιβεβαίωσαν επίσης το αίτημα για λύση δύο κρατών, ο Υπουργός Ministeravuşoğlu είπε, «Στην πραγματικότητα, η λύση των δύο κρατών απαιτεί κυβέρνηση στην ελληνική πλευρά. Τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίσαμε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης μας είπε ότι η καλύτερη λύση ήταν μια λύση δύο κρατών, και αργότερα είπε σε διαφορετικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Akıncı, σε μια ιδιωτική συνάντηση στο Crans-Montana. Τέλος, ο Έλληνας πατριάρχης Χρυσόστομος είπε επίσης ότι ο ίδιος ο Αναστασιάδης είπε ότι η καλύτερη λύση είναι μια λύση δύο κρατών. Ο Αναστασιάδης το αρνήθηκε. Τέλος πάντων, δεν μας εκπλήσσει. Δυστυχώς, το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι οι συνομιλητές μας δεν είναι ειλικρινείς και αρχές. Σε αυτήν τη διαδικασία, ήμασταν πάντα διαφανείς, ειλικρινείς και υποστηρίξαμε το λόγο μας σε όλες τις διαπραγματεύσεις με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας ως πρωθυπουργό, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν από τις πρώτες ημέρες των κυβερνήσεων του κόμματος του ΑΚ. Ως αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα σε μια άτυπη συνάντηση μεταξύ μας. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. “Η ανεπίσημη συνάντηση 5 συν με τη μορφή των Ηνωμένων Εθνών που προτείνουμε στον ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.”

“ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ”
στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 ότι τα σκαμπανεβάσματα, αλλά ο υπουργός της Τουρκίας Cavusoglu, αναφέροντας ότι το μέρος της Ευρώπης είπε:
«Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το 2020 ήταν μια πιο έντονη χρονιά, ειδικά από την στιγμή που η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά έφεραν διμερή ζητήματα στην ατζέντα της ΕΕ, με τη Γαλλία να τα ενώνει αργότερα. Βλέπουμε όμως ότι η πιο πρόσφατη σύνοδος κορυφής είχε κοινή λογική, παρά τις χώρες που επέμεναν σε αυτόν τον αριθμό λίγο πολύ. Έτσι επικράτησε η κοινή λογική. Αντί για ένταση, κατανοεί τη σημασία των σχέσεων με την Τουρκία και πρέπει να καθιερώσουμε έναν καλύτερο διάλογο στον οποίο κυριαρχούσε η άποψη της χώρας. Φυσικά, υπάρχουν ζητήματα στην τελική δήλωση για τα οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την εξήγηση. Αυτό το εκφράσαμε στην αντίθετη δήλωσή μας. να προωθήσουμε ένα θετικό περιβάλλον για το περπάτημα στο Έτος των σχέσεών μας, καθώς η Τουρκία, είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι επίσης έτοιμη. Ενώ ο Πρόεδρος μας λέει «το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη», τονίζει ότι είμαστε ήδη μέρος της Ευρώπης. Κάνουμε επεκτάσεις. Θα μιλήσουμε για αυτά λίγο αργότερα. Φτάνουμε σε όλο τον κόσμο. Εφαρμόζουμε στρατηγικές πολιτικές για όλα τα μέρη του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε αυτό το μέρος, πεθαίνουμε, θα είμαστε εκεί. Ακριβώς όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνουν οπουδήποτε στον κόσμο από όπου βρίσκονται ή προσπαθούν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με όλους, το κάνουμε και αυτό. Είμαστε λοιπόν και μέρος της Ευρώπης. Δεν είμαστε μέλος της ΕΕ, αλλά ιδρύουμε μέλη άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης. “

“ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ S-400 ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΛΛΙΕΣ ΑΡΧΕΙ
Αναφερόμενος στο ζήτημα S-400 με τις ΗΠΑ, ο Çavuşoğlu είπε, «Το πρόβλημα της FETO με τις ΗΠΑ συνεχίζεται. Η υποστήριξη των ΗΠΑ για το PKK / PYD συνεχίζεται. Δεν έχει σημασία αν οι κυρώσεις είναι ελαφριές ή βαριές. Το θέμα του S-400 ήταν επίσης πάντα στην ημερήσια διάταξη. Δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ για τα S-400, άρχισαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Μετά την απόφαση κυρώσεων των ΗΠΑ, λάβαμε μια πρόταση να συνεργαστούμε. Είπαμε ναι σε αυτήν την πρόταση και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Η απόφαση κύρωσης είναι λανθασμένη, η μονομερής κύρωση δεν ταιριάζει στη συμμαχία. Το 2021, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη σχέση με τη νέα διοίκηση. Ελπίζω ότι η νέα διεύθυνση θα είναι σε αυτήν την κατανόηση. Δεν μειώσαμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας το 2020. Η Βρετανία κατέγραψε τον οργανισμό «TAK» ως επέκταση του PKK. Φέτος, 9 σχολεία FETO έκλεισαν. Οι έρευνες κατά σχολείων FETO συνεχίζονται στις ΗΠΑ. “Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να βλέπουν και αυτή την απειλή.”
(Utku Simsek / UAV)

.Source