«Δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ»

Μιλώντας σε συνάντηση επανεξέτασης εξωτερικής πολιτικής το 2020. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, “Έχουμε πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Φέραμε πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες από 141 χώρες με ασφάλεια στη χώρα μας σε συντονισμό με άλλα υπουργεία και θεσμούς. Παρέχουμε επίσης άδειες εξαγωγής και παρέχουμε υποστήριξη σε 156 χώρες και 11 οργανισμούς. Θα ήθελα να το υπενθυμίσω αυτό τονίζοντας παράλληλα πόσο ισχυρή είναι η ικανότητά μας, απλά δεν ικανοποιήσαμε τις δικές μας ανάγκες. Δεν είχαμε καμία δυσκολία να καλύψουμε τις ανάγκες 156 χωρών και τις ανάγκες 11 διεθνών οργανισμών, και υπό αυτή την έννοια, βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα. Φέραμε τα 1.800 πτώματά μας, που πέθαναν από την κορώνα, στη χώρα μας χωρίς προβλήματα, ειδικά όταν οι πτήσεις στο εξωτερικό έκλεισαν. Οι πολίτες μας δεν μπορούσαν να έρθουν λόγω καραντίνας, ειδικά εκείνες τις μέρες. Αλλά φέραμε τα πτώματα και παρείχαμε τις ταφές όπου θέλουν ».

“300 χιλιάδες Σύριοι επέστρεψαν στα σπίτια τους”

Τονίζοντας ότι μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή παρεμποδίστηκε μετά τις επιχειρήσεις στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu είπε: «Μετά την ασπίδα του Ευφράτη το 2018, την επιχείρηση Olive Branch και την Ειρήνη την άνοιξη το 2019 και το 2020 στο Idlib, μια μεγάλη ανθρωπιστική Αποτρέψαμε την καταστροφή και δώσαμε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πρόσφυγες που θα μπορούσαν να έρθουν στη χώρα μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους ξανά στο Idlib. 300 χιλιάδες Σύριοι επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ξέρετε, για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν, η ανθρωπιστική μας βοήθεια συνεχίζεται, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής σπιτιών από μπρικέτες. Εδώ, φυσικά, προσπαθήσαμε να καταστήσουμε μόνιμη την εκεχειρία στην περιοχή με τα πρωτόκολλα που υπογράψαμε. Υπάρχουν κάποιες παραβιάσεις σήμερα; Δυστυχώς υπάρχει. Παραβιάσεις από τους υποστηρικτές του καθεστώτος. Και πάλι, χθες έδωσα αυτά τα ζητήματα απευθείας στον ομόλογό μου Λαβρόφ στο Σότσι ».

Τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας θα συνεχίσουν να ενεργούν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά ο κύριος στόχος της Ανατολής στη Μεσόγειο ότι ο υπουργός δίκαιης κατανομής τόνισε τον Κάβουσογλου, “όταν ανέβηκε στην Τουρκία για νόμιμα συμφέροντα, έχουμε δει ότι δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε όλους. Αλλά η προτεραιότητά μας δεν είναι να ευχαριστούμε κάποιον. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας και του έθνους μας. Είναι ένα από αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα, ενεργήσαμε επίσης ενάντια σε μονομερή βήματα. Ανυψώσαμε τη σημαία. Oruç Reis, Barbaros και Yavuz με τα πλοία μας. Έχουμε δείξει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει παρά εμάς, όχι μόνο στις παραποτάμιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε όλους. Και οι δύο φίλοι και εχθροί είδαν τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά λέω τη δική μας ειλικρινά. Η επιθυμία μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη ειρήνης και σταθερότητας. Εδώ θέλουμε όλοι να είναι υπέρ της δίκαιης ανταλλαγής. Για αυτόν τον λόγο, για την πολυμερή διάσκεψη που πρότεινε ο Πρόεδρός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση · Συνεχίζουμε το έργο μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Borel και την επιτροπή ».

“Η επιλογή ομοσπονδίας έχει καταναλωθεί μέχρι σήμερα”

Αναφερόμενος στον πίνακα διαπραγματεύσεων στην Κύπρο πολλές φορές μέχρι σήμερα, ο Υπουργός Çavuşoğlu είπε: «Στην Κύπρο, από τη μία πλευρά, προστατεύουμε τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη όμως, μια μόνιμη λύση στην Κύπρο είναι η επιθυμία μας. Η επιλογή ομοσπονδίας έχει καταναλωθεί μέχρι στιγμής και τονίσαμε την έννοια της «Κυριαρχικής Ισότητας» το 2020. Το ηχογραφήσαμε καθώς το Crans-Montana τελείωσε ή ακόμα και ξεκινούσε. Σε αυτό το συνέδριο, θα συζητήσουμε διαφορετικά πράγματα από τώρα και στο εξής εάν δεν βγει λύση για την ομοσπονδία. Για άλλη μια φορά, είπαμε ότι δεν θα διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία. “Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στη διάσκεψη, χώρες εγγυητές και οι δύο πλευρές στην Κύπρο”, είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα S-400 με τις ΗΠΑ, ο Çavuşoğlu είπε, «Το πρόβλημα της FETO με τις ΗΠΑ συνεχίζεται. Η υποστήριξη των ΗΠΑ για το PKK / PYD συνεχίζεται. Δεν έχει σημασία αν οι κυρώσεις είναι ελαφριές ή βαριές. Το θέμα του S-400 ήταν επίσης πάντα στην ημερήσια διάταξη. Δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ για τα S-400, άρχισαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Μετά την απόφαση κυρώσεων των ΗΠΑ, λάβαμε μια πρόταση να συνεργαστούμε. Είπαμε ναι σε αυτήν την πρόταση και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Η απόφαση κύρωσης είναι λανθασμένη, η μονομερής κύρωση δεν ταιριάζει στη συμμαχία. Το 2021, είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη σχέση με τη νέα διοίκηση. Ελπίζω ότι η νέα διεύθυνση θα είναι σε αυτήν την κατανόηση. Δεν μειώσαμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας το 2020. Η Βρετανία κατέγραψε τον οργανισμό «TAK» ως επέκταση του PKK. Φέτος, 9 σχολεία FETO έκλεισαν. Οι έρευνες κατά σχολείων FETO συνεχίζονται στις ΗΠΑ. “Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να βλέπουν και αυτή την απειλή.” (UAV)

.Source