Δημοσιογράφος και συγγραφέας του οποίου το πάθος της ζωής ήταν η Ιρλανδία

Γεννημένος: 7 Μαΐου 1936
Πέθανε: 6 Νοεμβρίου 2020

Ο Brendan Lehane, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας που έγραψε για την ιστορία και τη φυσική ιστορία της Ιρλανδίας.

Ο Lehane ήταν ένα από τα πρώτα αγόρια που πήγαν στο Eton από ένα σχολείο γραμματικής στη δεκαετία του 1950. Η αντίθεση μεταξύ των ταπεινών αρχών του και της ζωής στο Eton παρέμεινε θέμα της ζωής του. άφησε ένα βιβλίο για αυτό αδημοσίευτο.

Γεννήθηκε στο δυτικό Finchley του Λονδίνου, από τον Christopher Lehane, έναν Ιρλανδό καθηγητή μαθηματικών και τη σύζυγό του, Honor (nee Miller). Ήταν φιλόδοξοι για τα δύο παιδιά τους, τους δίδαξαν μουσική και τους πήγαιναν σε διακοπές στο εξωτερικό.

Ο Lehane πήγε στο σχολείο γραμματικής της Βασίλισσας Ελισάβετ, Barnet, και στη συνέχεια ο Eton, όπου έγινε επικεφαλής του σπιτιού του Martineau, κωπηλατεί ενεργητικά και κέρδισε μια κλασική υποτροφία για να σπουδάσει στο King’s College, Cambridge

Ανατέθηκε για εθνική υπηρεσία στο King’s Own Yorkshire Light Infantry από το 1954 έως το 1956, υπηρετώντας στην Κύπρο. Επιστρέφοντας στο Cambridge, ο Lehane έκανε φίλους με τους φωτογράφους John Bulmer, Adrian Bridgewater και Peter Laurie. Ξεκίνησαν ίσως το πρώτο μαθητικό περιοδικό, Image, σύμφωνα με το Picture Post. Αποφοίτησε το 1959.

Η δεκαετία του 1960 είδε τη γέννηση πολλών περιοδικών. Ο Lehane έγραψε για το Man About Town, το γυαλιστερό του Michael Heseltine, και έγινε κύριος συνεισφέρων στο νέο έγχρωμο περιοδικό της Telegraph. Ήταν αδιάκοπα περίεργος και επιμελής με γεγονότα. το αντίγραφο του ήταν πλούσιο σε έρευνα. Ο Δρ Τζόνσον ήταν ο ήρωάς του, αλλά το πάθος της ζωής του ήταν η Ιρλανδία. Πέρασε χρόνο εκεί στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, αρχικά υπέφερε στο κρεβάτι του Δουβλίνου που ενέπνευσε το βιβλίο του The Compleat Flea (1969).

Το 1968 παντρεύτηκε την Judy Urquhart. Παντρεύτηκαν για έξι χρόνια.

Τα χρήματα δεν ήταν το δυνατό σημείο του Lehane. Έκοψε μια ρομαντική φιγούρα, όμορφος και συχνά έσπασε. Οι φίλοι του τον έβαλαν και του δανείστηκαν εξοχικά σπίτια. Μετά το The Compleat Flea, έγραψε τον συνοδευτικό οδηγό του στην Ιρλανδία (1973), ένα τρομερό επίτευγμα συμπιεσμένης ποιητικής εκτίμησης. Το 1977 ήρθε η δύναμη των φυτών και το 1995 Wild Ireland.

Ο αληθινός Hibernian στο Lehane είχε την καλύτερη έκφραση στην ιστορία του Πρώιμου Κελτικού Χριστιανισμού (1994), έναν αξιοσημείωτο απολογισμό της Χρυσής Εποχής της Ιρλανδίας και τις περιπέτειες των τριών ιεραποστολικών αγίων, Brendan, Columba και Columbanus. Στο Ντόρσετ, έγραψε έναν οδηγό για τις καλύτερες εκκλησίες της κομητείας (2006).

Ο φυσικός κόσμος ήταν η ανησυχία του τα τελευταία χρόνια, το οποίο μοιράστηκε με τη σύντροφό του, Joanna Bedford, στο εξοχικό του στο Dorchester και στην αγροικία της κοντά στο Marlborough. Η Joanna τον επιβιώνει. – Κηδεμόνας

Source