Δημόσια νοσοκομεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βοήθεια του ιδιωτικού τομέα περισσότερο από απαραίτητη

Τα δημόσια νοσοκομεία στην Κύπρο βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα ολοένα αυξανόμενα νέα κρούνα ιού πάνω από εποχιακές λοιμώξεις και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.

Αυτό προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η βοήθεια του ιδιωτικού τομέα είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι ο Κρατικός Οργανισμός Υπηρεσιών Υγείας (Okypy) αγωνίζεται συνεχώς για την πρόσληψη επιπλέον νοσοκομειακών κρεβατιών και ιδιωτικών ιατρών.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει ξεπεράσει όλους τους προηγούμενους, φτάνοντας τους 28 συνολικά, ενώ τη Δευτέρα μόνο 51 άτομα νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση», είπε.

“Το Υπουργείο Υγείας προσλαμβάνει επειγόντως ιδιωτικούς γιατρούς, καθώς η ανάγκη νοσοκομείων για ιατρικό προσωπικό έχει εκτοξευθεί στα ύψη”, πρόσθεσε.

Εκτός από τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με κοροναϊούς που γίνονται δεκτοί σε νοσοκομεία, τα τμήματα παθολογικής και πνευμονολογίας όλων των δημόσιων νοσοκομείων πλημμυρίζουν επίσης ασθενείς με άλλες εποχιακές λοιμώξεις.

«Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το προσωπικό των τμημάτων παθολογίας και πνευμονολογίας στους θαλάμους ασθενών με κοροναϊό, χρειαζόμαστε υποστήριξη από ιδιωτικούς γιατρούς», δήλωσε εκπρόσωπος της Okypy.

«Μερικοί ιδιωτικοί γιατροί ανταποκρίνονται πρόθυμα όταν τους καλέσουν, αλλά άλλοι αρνούνται να εμφανιστούν και αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος ενημερώθηκε επίσης για την απροθυμία των ιδιωτικών ιατρών να βοηθήσουν προειδοποίησε σε γραπτή δήλωση ότι οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τα ισχύοντα μέτρα για να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί να σταματήσει να είναι διαχειρίσιμη ανά πάσα στιγμή», είπε επίσης ο Υπουργός.

Source