Διάλογος ελάχιστων μισθών όταν … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Σεντόνας είπε στα ΜΜΕ ότι «το Συμβούλιο Υπουργών επιβεβαίωσε σήμερα τη θέση της κυβέρνησης, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα της Προεδρικής Κυβέρνησης, να ξεκινήσει κοινωνικό διάλογο για την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού. συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης ολοκλήρωσε όλες τις σχετικές μελέτες. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών περιλαμβάνουν επαγγελματική ποσοτική ανάλυση της εισαγωγής του εθνικού κατώτατου μισθού, της αγοράς εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και άλλων πτυχών της οικονομίας, καθώς και αξιολόγηση των τακτικών μηχανισμών επανεξέτασης. κατώτατος μισθός.

Ως αποτέλεσμα της επιδημίας του κορανοϊού, οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί. Εάν στο παρελθόν η επιδημία απασχόλησης ήταν κοντά στο 6%, δηλαδή πλήρεις συνθήκες εργασίας, σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας είναι 8%, κυρίως λόγω του ισχυρού αντίκτυπου στον τουριστικό τομέα.

Ωστόσο, στη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη θέση της և ετοιμότητας να ξεκινήσει κοινωνικό διάλογο για την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού, όταν επιτυγχάνονται πλήρεις συνθήκες εργασίας, δηλαδή όταν η ανεργία είναι περίπου 5%.

Source