Διάσκεψη κορυφής από Ελλάδα, Νότια Κύπρο, Ισραήλ και ΗΑΕ, ο Çavuşoğlu έδωσε ένα μήνυμα από την ΤΔΒΚ

Η Κύπρος φιλοξένησε μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), καθώς και το Ισραήλ και η Ελλάδα. Αναφέρθηκε ότι οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν το «μεταβαλλόμενο πρόσωπο» της Μέσης Ανατολής.

“Αυτή η νέα στρατηγική ένταξη εκτείνεται από τις ακτές του Περσικού Κόλπου έως τη Μεσόγειο και την Ευρώπη”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι σε συνέντευξη Τύπου στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Πάφου.

Ενώπιον του Enver Gargaş, σύμβουλου του Προέδρου των ΗΑΕ, Sheikh Khalifa bin Zayed, ο Ashkenazi είπε ότι η συνάντηση ήταν ένδειξη “του μεταβαλλόμενου προσώπου της Μέσης Ανατολής”.

Ο Ισραηλινός Υπουργός ζήτησε επίσης μια «στρατηγική εταιρική σχέση στην ενέργεια μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου», μετά το βήμα εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πέρυσι.

Τους τελευταίους μήνες, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να αυξήσουν τη στρατιωτική συνεργασία.

υπονοεί την Τουρκία

Από την άλλη πλευρά, η Νότια Κύπρος και οι Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι ο νέος «περιφερειακός όμιλος» είναι ανοιχτός σε όλα τα κόμματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας υποδοχής Νίκος Χριστοδουλίδης, υπαινιγμός της Τουρκίας «ξεκαθαρίζει το δρόμο για να συμμετάσχουμε σε όλες τις χώρες της περιοχής», είπε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς, ο οποίος είχε μια συζήτηση με τον ομόλογό του Mevlüt Çavuşoğlu κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε τις εκκλήσεις για “απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων” από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Ο Çavuşoğlu έδωσε ένα μήνυμα από την ΤΔΒΚ

Ενώ η τετράδρομη σύνοδος κορυφής στην Κύπρο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Κάβουσογλου, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Έρσιν Τατάρ.

Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του και των συναντήσεων που πραγματοποίησαν ήταν να επανεξετάσει τις προετοιμασίες πριν από την άτυπη συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, και δήλωσε ότι είχαν εξαιρετικά χρήσιμες συναντήσεις.

Σε μια ερώτηση, ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν αυτές οι διαφορές μετά από τέτοια ένταση σε μια συνάντηση.

Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι ενώ αξιολογούσε πολλά διαφορετικά θέματα στις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, συζήτησαν ιδιαίτερα πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η συνεργασία.

“Είναι ενδιαφέρον ότι όταν ήρθαμε στη συνέντευξη τύπου, λάβαμε πραγματικά ένα αίτημα από την ομάδα Dendias:” Δεν θα αντιμετωπίσουμε θέματα που θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις στη συνέντευξη τύπου. Επομένως, περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από εσάς “. Εμείς μοιράστηκαν επίσης τις σκέψεις μας. Υπήρχαν ακόμη και κάποιες προειδοποιήσεις εκεί, σαν να έπρεπε να τερματίσετε τις επαναλήψεις. Τους τράβηξα όταν έλαβα αυτό το μήνυμα. Αλλά μετά από ένα ορισμένο σημείο στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Δένδιας άρχισε να κατηγορεί και τους δύο χώρα και το έθνος μου με ψευδείς κατηγορίες.

.Source