“Διάσκεψη κορυφής 5 + 1 το δεύτερο μισό του Απριλίου, πιθανότατα στη Γενεύη”

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου Ersin Tatar, M. Ergün Olgun είπε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την εξασφάλιση της ισότητας του καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών και με σεβασμό της κυριαρχικής ισότητας.

Επαναλαμβάνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση του ΟΗΕ 5 + με αυτό το όραμα, όπου θα αξιολογηθεί ένας κοινός τόπος διαπραγματεύσεων για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, ο Όλγκαν είπε ότι στις συνεχείς συνομιλίες τους με τον ΟΗΕ, αυτή η συνάντηση σχεδιάζεται να θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Απριλίου και πιθανότατα στη Γενεύη.

Ο Ergün Olgun δήλωσε επίσης ότι η ακριβής ημερομηνία και τόπος της συνάντησης θα συμπεριληφθούν στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα πέντε μέρη.

Σε γραπτή δήλωση του Ειδικού Εντεταλμένου του Προέδρου Ersin Tatar, M. Ergün Olgun, δήλωσε ότι τα δικαιώματα εταιρικής σχέσης του 1960 στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Σύνταγμα παραβιάστηκαν από τους Ελληνοκύπριους.

Τονίζοντας ότι η αποδοχή της διεθνούς κοινότητας σε αυτόν τον σφετερισμό δεν νομιμοποιεί αυτή τη διεθνή παρανομία και δεν εξαλείφει τα νόμιμα ίσα δικαιώματα και το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, η δήλωση ανέφερε: «Στην πραγματικότητα, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι δέχτηκε ότι η σχέση μεταξύ των κομμάτων δεν είναι μειονότητα, πλειοψηφία και βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αρχές και απαιτήσεις τηρούνται στην πράξη από τη διεθνή κοινότητα ».

Ο Όλγκον ισχυρίστηκε ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής των Ελληνοκυπρίων, προέκυψαν δύο ξεχωριστές διοικήσεις, που εκπροσωπούν τους δύο κύριους λαούς της Κύπρου, και ασκώντας κυριαρχία και εκτέλεση επί των εδαφών υπό τον έλεγχό τους.

Σε αντίθεση με τον Τατάρ, στη δήλωση του Ειδικού Εκπροσώπου Όλγκαν “κυρίαρχο ζουν παράλληλα με βάση την ισότητα Επέστησε την προσοχή ότι δεν χρησιμοποίησε τον ορισμό των «δύο χωριστών κρατών».

Στιγμιότυπα από τα λόγια της Olgun …

«Αυτή η 57χρονη πραγματικότητα που έφερε δύο λαούς σε δύο δημοκρατικά κράτη με τη γη, τον πληθυσμό και την αποτελεσματική διαχείριση σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να αγνοηθεί με κανέναν τρόπο. Οι δύο βασικοί λαοί της Κύπρου έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν ξεχωριστά το μέλλον τους. “

“Αυτό το δικαίωμα φαίνεται επίσης στο γεγονός ότι οι Συνθήκες για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφηκαν από τους εκπροσώπους των δύο ιδρυτικών λαών, όπως επιβεβαιώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση πριν από την ανεξαρτησία το 1956 και 1958.”

“Σύμφωνα με το Σύνταγμα Σύνδεσης του 1960, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών έχουν ίσα δικαιώματα αρνησικυρίας. Ομοίως, το γεγονός ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης πολιτικής εταιρικής σχέσης του ΟΗΕ, το οποίο απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά και εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά το 2004, που υποβλήθηκε στην έγκριση των δύο λαών μέσω ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων είναι μια άλλη εκδήλωση αυτού του γεγονότος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει όλα τα δικαιώματα που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και έχει το ίδιο πολιτικό καθεστώς. “

“Η ελληνική χούντα και ο υποψήφιος του Ελληνοκυπριακού Στρατού Εθνικής Φρουράς σε διεθνείς συμφωνίες σχετικά με το πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε για τη σύνδεση της Ελλάδας μετέφεραν την Τουρκία νόμιμη και δικαιολογημένη παρέμβαση στο τέλος της αιματοχυσίας σταμάτησε στο νησί και το 1975 η ανταλλαγή πληθυσμών με δύο δημόσια ασφάλεια με το Η συμφωνία παρέχεται σε δύο ξεχωριστές γεωγραφικές περιοχές. “

“Στη συνέχεια, με τις συμφωνίες αιχμής που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο μερών το 1977 και το 1979, προέκυψε μια δομή γνωστή ως αμφίδρομη (εδαφικός χωρισμός). Ως αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών, δημιουργήθηκαν νέες πολιτικές συνθήκες στην Κύπρο.”

“Δεν είναι αμφίβολο για την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τη νομιμότητα της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία καταλήφθηκε το 1963 και έχασε τη νομιμότητά της 58 χρόνια αργότερα. Γι ‘αυτό οι διαπραγματεύσεις που έχουν διεξαχθεί για περισσότερα από σαράντα χρόνια και η ορατότητα της λεγόμενης κατανομής δύναμης και πλούτου δεν ήταν επιτυχής. “

«Ισχυρίζεται ότι η δήλωση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) είναι νομικά άκυρη με την αιτιολογία ότι το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εγκρίθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1983, παραβίασε το Σύνταγμα του 1960 με τις Συνθήκες Εγκατάστασης και Εγγυήσεων. Ωστόσο, η κύρια παραβίαση είναι η εισβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον πρώην Έλληνα εταίρο παραβιάζοντας τις Συνθήκες Καθιέρωσης και Εγγυήσεων και το Σύνταγμα του 1960 “.

“Η διακήρυξη της ΤΔΒΚ είναι μια φυσική και μάλιστα καθυστερημένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς για παραβίαση των διεθνών Συνθηκών και του Συντάγματος για χρόνια και η αποτυχία της ελληνικής πλευράς να σέβεται την ισότητα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μετά από είκοσι χρόνια Η απόφαση περιλαμβάνει διπλά πρότυπα και επιλεκτικότητα, καθώς και αυθαιρεσία και διακρίσεις. “

«Στο νησί της Κύπρου, που είναι το κοινό μας σπίτι, είναι επιθυμητό για τους δύο λαούς να βρίσκονται σε ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία, αντί να έρχεται σε αντίθεση με τον ελληνικό λαό. Είναι προφανές ότι αυτό θα αποφέρει μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά οφέλη τόσο στους ανθρώπους όσο και στην περιοχή μας. “

“Η συμφιλίωση, η βιώσιμη σταθερότητα και η συνεργασία μπορούν να γίνουν όχι με συνθήματα και λόγια, αλλά με σεβασμό και δράση. Γι ‘αυτό, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ίσων διεθνών συνθηκών και προϋποθέσεων νομιμότητας στη γεωπολιτική της Κύπρου, όπου καμία πλευρά δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην άλλη.”

“Η αποστολή του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών είναι να διευκολύνει την επίτευξη μιας συμφωνίας στην Κύπρο η οποία είναι ελεύθερα διαπραγματευόμενη και θα γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές.”

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνάψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τίποτα δεν θα θεωρείται αποδεκτό έως ότου γίνουν όλα αποδεκτά”.

«Όταν εξετάζουμε τα γεγονότα στην Κύπρο για δύο αιώνες, τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των τελευταίων πενήντα τεσσάρων ετών, το διεθνές καθεστώς που χρησιμοποιείται άδικα από την ελληνική πλευρά και τις βασικές αιτίες της αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος και με σεβασμό της κυριαρχικής ισότητας. “

«Με αυτό το όραμα, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση του ΟΗΕ 5 + όπου θα αξιολογηθεί εάν υπάρχει κοινός χώρος διαπραγμάτευσης για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων. Στις συνεχείς επαφές μας με τον ΟΗΕ, προβλέπεται ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Απριλίου και πιθανότατα στη Γενεύη. Η ακριβής ημερομηνία και τόπος θα συμπεριληφθούν στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα πέντε μέρη. “

Source