Διαβατήρια εμβολίων για να δώσουν εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις για επανεκκίνηση αεροπορικών ταξιδιών

(MENAFN – Gulf Times)

Με την Ιαπωνία να προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο, χωρίς εισερχόμενους θεατές, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της χώρας λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των εισερχόμενων και εξερχόμενων ταξιδιών, αν και με ένα πιο μακροπρόθεσμο όραμα.
Η Ιαπωνία θα εκδώσει επίσης ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τη Nikkei.
Η έκθεση Nikkei πρόσθεσε επίσης ότι η διαχείριση του ψηφιακού πιστοποιητικού σε εφαρμογή για κινητά και θα είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα, επιτρέποντας στο άτομο να παρουσιάσει απόδειξη εμβολιασμού σε σημεία ελέγχου μετανάστευσης.
Στο δημόσιο τομέα, η All Nippon Airways (ANA) σκοπεύει να δοκιμάσει την εφαρμογή Travel Pass της International Air Transport Association (IATA), η οποία επιτρέπει στους επιβάτες να επαληθεύουν εάν πληρούν τις απαιτήσεις δοκιμών Covid-19 του προορισμού τους και να μοιράζονται τα αποτελέσματα των δοκιμών τους με αεροπορικές εταιρείες και αρχές.
«Μέσα από τη δοκιμή μας, ελπίζουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της ψηφιακής λύσης, η οποία στοχεύει να κάνει την ταξιδιωτική εμπειρία πιο απρόσκοπτη, ασφαλή και ανέπαφη», δήλωσε ο Yuji Hirako, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ANA.
Η Ελλάδα προσχώρησε στην Κύπρο, η οποία ανακοίνωσε μια παρόμοια πρόταση για τουρίστες την περασμένη εβδομάδα, και η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της σε τουρίστες που έχουν λάβει εμβόλιο κοροναϊκού ήδη από το Μάιο. Οι ταξιδιώτες που μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν κάνει εμβόλιο Covid-19, μπορούν να επιτραπούν στην Ελλάδα στις αρχές του καλοκαιριού χωρίς κανένα περιορισμό.
Η γείτονά της, η Κύπρος, έδωσε μια παρόμοια πολιτική. Ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Πέρδιος δήλωσε την Πέμπτη: «Έχουμε ενημερώσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι από την 1η Μαΐου θα διευκολύνουμε την άφιξη Βρετανών υπηκόων που έχουν εμβολιαστεί … ώστε να μπορούν να επισκεφθούν την Κύπρο χωρίς αρνητικό τεστ ή να χρειαστεί να καραντίνα. “
Οι επισκέπτες θα πρέπει να εμβολιαστούν με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δήλωσε ο υπουργός. «Η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει να έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι, πρόσθεσε ο Πέρδιος.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι τα σχέδια για ένα «ψηφιακό πράσινο πάσο» θα εκπονηθούν αυτόν τον μήνα για να επιτρέψουν την επανάληψη του τουρισμού και των επαγγελματικών ταξιδιών στην ήπειρο. Το πέρασμα, μια έκδοση του οποίου έχει ήδη εγκριθεί στο Ισραήλ, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή δοκιμαστεί αρνητικά για το Covid-19.
Ωστόσο, Βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η αργή πρόοδος των εμβολίων στην Ευρώπη σημαίνει ότι το ταξίδι στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι παραμένει τυλιγμένο σε αβεβαιότητα.
Για τον τομέα των αερομεταφορών, είναι ευρέως αποδεκτό ότι το ψηφιακό διαβατήριο υγείας για τα ταξίδια είναι αναπόφευκτο.
Επί του παρόντος, η μόνη ασθένεια που απαιτεί επίσημο διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ο κίτρινος πυρετός. Αυτό ονομάζεται «κίτρινη κάρτα» ή Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και Προφύλαξης και διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Όμως, με τον κοροϊό, οι προτεινόμενες εφαρμογές ψηφιακής υγείας που βασίζονται στην έννοια του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα πιστοποιούν ένα από τα τρία πράγματα: ότι ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί, έχει δοκιμαστεί αρνητικά για τον ιό ή ίσως έχει πρόσφατα ανακάμψει από αυτόν. Η χρήση τους θα μπορούσε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να άρουν ορισμένους περιορισμούς που προκαλούνται από πανδημία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ταξιδεύουν.
Σε μια δήλωση, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δήλωσε ότι ο ΠΟΥ αναπτύσσει νέα πρότυπα που θα κάνουν τα πιστοποιητικά αυτά πολύ πιο ασφαλή και θα μειώσουν δραματικά την απάτη. Το IATA Travel Pass θα είναι σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται σε αυτά τα νέα πρότυπα.
Η Σουηδία και η Δανία ανακοίνωσαν σχέδια αυτή την εβδομάδα για την κυκλοφορία ψηφιακών διαβατηρίων εμβολιασμού για κοροϊούς, ξεκινώντας μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση εγγράφων υγείας ως μέσο για την ανακούφιση των κλειδαριών που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.
Τον Οκτώβριο, η Εσθονία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησαν πιλότο για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολίου, με τη χώρα της Βαλτικής να ανακοινώνει νωρίτερα αυτό το έτος ότι είχε αρχίσει να δοκιμάζει ένα ξεχωριστό «ψηφιακό διαβατήριο ασυλίας».
Στην Ασία, η Κίνα είναι ένα από τα πολλά έθνη που έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα κώδικα υγείας βάσει εφαρμογών που χρησιμοποιεί ταξιδιωτικά και ιατρικά δεδομένα για να δώσει στους ανθρώπους μια κόκκινη, κίτρινη ή πράσινη βαθμολογία, υποδεικνύοντας την πιθανότητα να έχουν τον ιό και εάν ή όχι μπορούν να περπατούν ελεύθερα.
Η IATA συνεργάζεται με κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να δοκιμάσει το δικό της διαβατήριο εμβολίων, το IATA Travel Pass μια εφαρμογή για κινητά για να βοηθήσει τους επιβάτες να διαχειριστούν εύκολα και με ασφάλεια τα ταξίδια τους σύμφωνα με τις κυβερνητικές απαιτήσεις για τον έλεγχο Covid-19.
Η Rwandair είναι η πρώτη αφρικανική αεροπορική εταιρεία που δοκιμάζει την εφαρμογή, δήλωσε η κ. Yvonne Manzi Makolo, CEO της RwandAir. «Η RwandAir είναι περήφανη που είναι η πρώτη αφρικανική αεροπορική εταιρεία που δοκιμάζει το IATA Travel Pass, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας και τα πρωτόκολλα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών να πετάξουν για άλλη μια φορά. Είμαστε απίστευτα περήφανοι που συμμετέχουμε στη συμβουλευτική επιτροπή βιομηχανίας της IATA, για να διασφαλίσουμε ότι καθοδηγούμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας με τρόπο που καλύπτει τις μοναδικές απαιτήσεις του προφίλ επιβατών μας.
Με την αεροπορία να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά πολλών οικονομιών σε ολόκληρο τον κόσμο, η IATA πιστεύει ότι το IATA Travel Pass θα βοηθήσει να δώσει στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη ότι οι επιβάτες έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις υγείας, επιτρέποντας στις αερομεταφορές να επανασυνδέσουν τις οικονομίες της περιοχής μεταξύ τους και στον κόσμο.
Εκτός από τον έλεγχο των ταξιδιωτικών απαιτήσεων, το IATA Travel Pass θα περιλαμβάνει επίσης ένα μητρώο κέντρων δοκιμών και τελικά εμβολιασμού που καθιστά πιο βολικό για τους επιβάτες να βρουν κέντρα δοκιμών και εργαστήρια στη θέση αναχώρησής τους που πληρούν τα πρότυπα για τις δοκιμές και τις απαιτήσεις εμβολιασμού του προορισμού τους.
Η πλατφόρμα θα επιτρέπει επίσης στα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και τα κέντρα δοκιμών να στέλνουν με ασφάλεια τα αποτελέσματα των δοκιμών ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στους επιβάτες. Αυτό θα διαχειριστεί και θα επιτρέψει την ασφαλή ροή των απαραίτητων πληροφοριών μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων και θα παρέχει μια απρόσκοπτη εμπειρία επιβατών.
Ενώ τα διαβατήρια υγείας θα μπορούσαν θεωρητικά να βασίζονται σε χαρτί ή ψηφιακά, οι δοκιμές επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακές λύσεις, καθώς η άνιση πρόσβαση στο εμβόλιο Covid-19 θα μπορούσε να παρακινήσει τους ανθρώπους να παραποιήσουν χαρτιά.

* Ο συγγραφέας είναι αναλυτής της αεροπορίας. Λαβή Twitter: @AlexInAir

MENAFN08042021000067011011ID1101887212

Νομική δήλωση αποποίησης: Το MENAFN παρέχει τις πληροφορίες «ως έχουν» χωρίς καμία εγγύηση. Δεν αποδεχόμαστε καμία ευθύνη για την ακρίβεια, το περιεχόμενο, τις εικόνες, τα βίντεο, τις άδειες, την πληρότητα, τη νομιμότητα ή την αξιοπιστία των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Εάν έχετε οποιαδήποτε παράπονα ή ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με αυτό το άρθρο, επικοινωνήστε με τον πάροχο παραπάνω.

.Source