Διαβατήρια εμβολίων: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Καθώς οι εμβολιασμοί COVID-19 αυξάνονται σε ορισμένες χώρες, η συζήτηση αυξάνεται σχετικά με τη χρήση «διαβατηρίων εμβολίων» – ψηφιακή ή έντυπη τεκμηρίωση που επιβεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κοροναϊού. Οι αξιωματούχοι εξετάζουν αυτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όχι μόνο για διεθνή ταξίδια, αλλά και για συνέδρια, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις, ακόμη και για καθημερινές δραστηριότητες, όπως πηγαίνοντας σε γυμναστήρια, εστιατόρια, εργασία και σχολείο. Ωστόσο, η χρήση τους θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες εμβολιασμού, προειδοποιούν οι ειδικοί και το συνονθύλευμα διαφορετικών διαβατηρίων εμβολίων θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο πονοκέφαλο.

Χρησιμοποιούνται ήδη τα διαβατήρια εμβολίων;

Περισσότερα από τους ειδικούς μας

Πριν από την έναρξη του εμβολίου, απαιτούνται αρνητικές δοκιμές COVID-19 για να ταξιδέψουν σε πολλές χώρες. Ορισμένα έθνη διέταξαν τους ταξιδιώτες να καραντίνα εκτός από την παρουσίαση ενός αρνητικού τεστ. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Οι συμμετέχοντες στη συναυλία στο Στάδιο Bloomfield στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα ψηφιακά τους πράσινα περάσματα, τα οποία πιστοποιούν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Οι συμμετέχοντες στη συναυλία ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα Πράσινα περάματά τους, τα οποία πιστοποιούν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, στο Στάδιο Bloomfield στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.
Jack Guez / AFP / Getty Images

Ωστόσο, μερικά μέρη επιτρέπουν ήδη τη χορήγηση εμβολίων ως εισιτήρια για ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμη και επειδή δεκάδες χώρες εξακολουθούν να μην έχουν δόσεις εμβολίου. Το Ισραήλ, με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εμβολιασμό στον κόσμο, ξεκίνησε το πρόγραμμα Green Pass τον Φεβρουάριο για να επιτρέψει στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί να εισέλθουν σε χώρους συναυλιών, γυμναστήρια, ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταξύ άλλων. Τώρα, οι Ισραηλινοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Green Pass για να εισέλθουν στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η Μπελίζ και η Ισλανδία καλωσορίζουν τους ξένους ταξιδιώτες που παρέχουν απόδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί, χωρίς να έχουν καραντίνα ή να παρουσιάσουν αρνητικά τεστ COVID-19.

Περισσότερα για:

Φαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια

Κορωνοϊός

Απειλές και πανδημίες για τη δημόσια υγεία

Πολιτική και πρωτοβουλίες για την υγεία

Υγεία

Άλλες χώρες σχεδιάζουν να το ακολουθήσουν. Η Ταϊλάνδη, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και καταστράφηκε οικονομικά από πανδημικούς περιορισμούς, λέει ότι ελπίζει να εγκαταστήσει μια πολιτική διαβατηρίων εμβολίων για τους διεθνείς επισκέπτες μέχρι το καλοκαίρι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει τη δική της έκδοση για να διευκολύνει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία πέρα ​​από το μπλοκ, ενώ η Κίνα έκανε την αμφιλεγόμενη ανακοίνωση ότι θα δώσει προτεραιότητα στις θεωρήσεις για ταξιδιώτες που εμβολιάζονται με κινεζικό εμβόλιο.

Ποιος τα αναπτύσσει;

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών τεχνολογίας, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, πανεπιστημίων και άλλων ομάδων αναπτύσσουν αυτές τις ψηφιακές κάρτες υγείας. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, η οποία καθορίζει παγκόσμια πρότυπα αεροπορικών εταιρειών, δημιούργησε ένα ψηφιακό ταξιδιωτικό πάσο για τους επιβάτες για να επαληθεύσουν τις δοκιμές και τους εμβολιασμούς COVID-19. πολλές αεροπορικές εταιρείες το οδηγούν σε πτήσεις. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεργάστηκε με το Commons Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, υποστηριζόμενος από το Rockefeller Foundation, σε ένα παρόμοιο διαβατήριο που ονομάζεται CommonPass. Επίσης στο μείγμα είναι ένα από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας IBM.

Περισσότερα από τους ειδικούς μας

Ποια είναι η συζήτηση;

Οι υποστηρικτές λένε ότι τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των οικονομιών που εξακολουθούν να βλάπτουν και να μειώσουν τη μετάδοση του ιού, αν και οι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν τα τρέχοντα διαθέσιμα εμβόλια για το COVID-19 περιορίζουν την εξάπλωσή του.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με την άνιση πολιτική σχετικά με την πιστοποίηση εμβολίων:

Ανισότητα διανομής και πρόσβασης. Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι τέτοια διαβατήρια θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν περαιτέρω τον εθνικισμό των εμβολίων, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες που μπορούν να αγοράσουν εμβόλια δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των δικών τους πληθυσμών σε σχέση με την κατανομή δόσεων με φτωχότερες χώρες. Και καθώς η πανδημία έχει εντείνει τις ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών, υπάρχουν παρόμοιοι φόβοι για αύξηση του χάσματος μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων. Η προσβασιμότητα είναι μια άλλη πρόκληση, ειδικά για ψηφιακά διαβατήρια που βασίζονται σε εφαρμογές smartphone.

Περισσότερα για:

Φαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια

Κορωνοϊός

Απειλές και πανδημίες για τη δημόσια υγεία

Πολιτική και πρωτοβουλίες για την υγεία

Υγεία

Αποδοχή εμβολίου. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υγείας ανησυχούν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι πιο διστακτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό εάν το θεωρούν ως εντολή από την κυβέρνηση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα απαιτήσει διαβατήρια εμβολίων, αν και ιδιωτικές επιχειρήσεις και σχολεία θα μπορούσαν να το πράξουν. Για δεκαετίες, όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ απαιτούν από τους μαθητές να κάνουν ορισμένους εμβολιασμούς, αλλά πολλές επιτρέπουν θρησκευτικές και φιλοσοφικές εξαιρέσεις. Άλλοι ειδικοί αντιτίθενται ότι τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν πραγματικά να ενθαρρύνουν τα άτομα που διστάζουν να εμβολιάσουν να κάνουν τις λήψεις τους ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τα ταξίδια και άλλες δραστηριότητες.

Απόρρητο και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύσσουν ψηφιακές κάρτες υγείας εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες υγείας των ατόμων θα είναι ασφαλείς, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι εφαρμογές θα μπορούσαν να είναι εύκολοι στόχοι για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Σε δήλωση αυτή την εβδομάδα, οι κορυφαίοι ρυθμιστές της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τόνισαν ότι ένα πιστοποιητικό ψηφιακού εμβολιασμού σε ολόκληρο το σύνολο θα πρέπει να αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα υγείας μόνο μέχρι το τέλος της πανδημίας, μεταξύ άλλων διασφαλίσεων.

Ποιες είναι οι προοπτικές για ένα παγκόσμιο διαβατήριο εμβολίου COVID-19;

Δεν υπάρχει παγκόσμια τυποποιημένη προσέγγιση για τα διαβατήρια εμβολίων COVID-19 και η πιθανότητα οι χώρες να καταλήξουν σύντομα σε συναίνεση σχετικά με ένα είναι χαμηλή, ειδικά ενώ η παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια είναι περιορισμένη και δεδομένης της διαφοράς στην εθνική κανονιστική έγκριση. (Δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο COVID-19 παγκοσμίως.) Η ΠΟΥ αποθάρρυνε τη χρήση διαβατηρίων εμβολίων COVID-19, σημειώνοντας δεοντολογικούς προβληματισμούς και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το εάν τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση.

Αλλά οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα διεθνές πρότυπο, και έχουν γίνει προηγουμένως παγκόσμια πιστοποιητικά εμβολιασμού. Το Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Προφύλαξης, που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ, επέτρεψε επί δεκαετίες στους ταξιδιώτες να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί από ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός και η χολέρα για να εισέλθουν σε ορισμένες χώρες.

Εν τω μεταξύ, πολλές διαφορετικές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση διεθνών κριτηρίων και εργαλείων για τη μείωση της σύγχυσης καθώς ο κόσμος κινείται προς ένα νέο φυσιολογικό. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα με επικεφαλής τον ΠΟΥ, ένα από τη διοίκηση Biden και ένα από το έργο Commons.

Η Mia Speier συνέβαλε σε αυτό σε συντομία.

.Source