Διαδικασίες για την Κύπρο և Ελληνοτουρκικά θέματα

Διαδικασία διακανονισμού Κύπρου և Ελληνοτουρκικά

Ευρωκίνης

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, επίσημα στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ant Guterres, 27-24 / 29, Γενεύη. Η συνάντηση, η οποία αναμένεται να είναι μια νέα ώθηση για συμφωνίες διακανονισμού στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκει να βρει μια “λύση” για την Τουρκία, όχι μόνο για τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τον Μαξίμου, η συνάντηση, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, επιβεβαίωσε την “πλήρη υποστήριξη” της Ελλάδας και της Κύπρου για τις προσπάθειες του Γκουτέρες να συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων βασίστηκε σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο σε μια διμερή, δικοινοτική ομοσπονδία. ” Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και, φυσικά, με την απόσυρση των στρατευμένων στρατευμάτων, αλλά και με την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου εγγυήσεων. “

Προέβλεψε ότι οι συνομιλίες της Γενεύης θα ήταν «απαιτητικές», αλλά «είμαστε σε καλή διάθεση να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος μίλησε για “σημαντικές νέες προσπάθειες σε 3,5 χρόνια για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη σύγκληση του Γενικού Γραμματέα, εάν θέλετε, για να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινή γλώσσα για διάλογο.” μια λύση σε ένα πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και 47 χρόνια, το οποίο εξαρτάται από τις ενέργειες της Τουρκίας. “

Συμφώνησε ότι «το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα διαπραγματευτούμε καθορίζεται πρώτα από ψηφίσματα του ΟΗΕ, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αρχές και αξίες της ΕΕ». Την τελευταία φορά που ο διάλογος, η προσπάθεια επανάληψης των παραμέτρων, πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, του τότε επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Akinci, στην προσωπική μου παρουσία. “

Διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες της Λευκωσίας “δεν είναι να στερήσουν κανέναν από τα δικαιώματά τους. «Η προσπάθειά μας είναι να βρούμε έναν τρόπο για να αισθάνονται ασφαλείς και οι δύο, για να αισθάνονται ασφαλείς και οι δύο κοινότητες, για να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων και ολόκληρου του λαού της Κύπρου». Επιπλέον, «Η Κυπριακή Δημοκρατία, η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός λειτουργικού, βιώσιμου κράτους. “Μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα, ξένα στρατεύματα, ειδικά μακριά από εξάρτηση από οποιοδήποτε τρίτο μέρος”.

Εκτίμησε ότι ο ρόλος της Αθήνας θα είναι διαφορετικός από τον ρόλο της Λευκωσίας “κατά τη συζήτηση των λεπτομερειών της εσωτερικής δομής του κράτους. Όμως, όσον αφορά τις εγγυήσεις, την ασφάλεια ή την ασφάλεια, τις εγγυήσεις κ.λπ., μπορείτε να παίξετε κάποιο ρόλο. “Φυσικά όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.”

Ն. Ο Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Ip ipras

Αργότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Ο Dendias συναντήθηκε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ι. Με τον Κορσόκ (συνάντησε επίσης τον Μητσοτάκη). Συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολή. Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στη Μεσόγειο » Συζήτησαν επίσης το θέμα των μεταναστών-προσφύγων, το οποίο αργότερα επισκέφθηκε ο Υπουργός της Σλοβακίας, αρμόδιος Υπουργός Ν. Με τον Μιταράκη, μια δομή των Αττικών μεταναστών.

“Ο Ντέντιας ευχαρίστησε τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών για τη σταθερή” μακροπρόθεσμη επένδυση “της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.:

Ταυτόχρονα, ανέφερε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση του Μητσοτάκη επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία με όλους և την Τουρκία», αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θάλασσα, UNCLOS. “Είναι αδύνατο να αναζητηθούν λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου”, είπε. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αποσυγκέντρωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά θα συνεχιστεί με πιο βίαιο και πειστικό τρόπο».

Στο «τηγάνισμα» του υποκαταστήματος, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά προσέφερε στην τουρκική πλευρά «θετική ατζέντα ειδικής οικονομικής συνεργασίας, ελπίζοντας ότι η τουρκική πλευρά θα την αποδεχθεί, από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει σταδιακή κλιματική αλλαγή».

Ταυτόχρονα, σήμερα, Πέμπτη, θεωρείται ότι ο Ν. Η Dendias θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική συνομιλία με την ηγέτη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Svetlana Tichanovskaya “με δική της πρωτοβουλία”, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κλιμακώνονται τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα υπέβαλε την Τρίτη καταγγελία στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη γαλλική θαλάσσια γραμμή L’Atalante. Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 15/4 το ελληνικό πλοίο NAVTEX κυκλοφόρησε στο νοτιοανατολικό Κρητικό Πέλαγος նավի για τις ερευνητικές δραστηριότητες του πλοίου στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Τουρκία απάντησε με το αντι-Αρμενικό NAVTEX, στέλνοντας ταυτόχρονα τη φρεγάτα της σε μια ευρύτερη περιοχή, ζητώντας από το γαλλικό πλοίο να φύγει. Το γαλλικό πλοίο βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας, οριοθετημένο από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, μια περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία, και θεωρείται αυθαίρετη τουρκική ηπειρωτική βάση που βασίζεται σε μνημόνιο τουρκο-Λιβύης.

,Source