Διακοπές για τους πλούσιους: οι αεροπορικές εταιρείες επικρίνουν το σχέδιο επανεκκίνησης της Βρετανίας

Η Airlines κατηγόρησε τα σχέδια της Βρετανίας για επανεκκίνηση διεθνών ταξιδιών, λέγοντας ότι οι ακριβές απαιτήσεις δοκιμών για ταξίδια σε χώρες χαμηλού κινδύνου θα σήμαινε ότι μόνο πλούσιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές προτάσεις, οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιβάτες δεν θα μάθουν μέχρι τις αρχές Μαΐου εάν τα διεθνή ταξίδια θα συνεχιστούν από τις 17 Μαΐου, ένα σχέδιο που δεν είχε καμία ελπίδα για βιομηχανία.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικές εταιρείες είναι απελπισμένες για ένα καλοκαίρι προφυλακτήρα μετά από ένα έτος περιορισμών. Χωρίς υψηλό επίπεδο απεριόριστων ταξιδιών, ορισμένοι θα μπορούσαν να μείνουν αγωνισμένοι για να επιβιώσουν ή χρειάζονται νέα κεφάλαια.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη, με χώρες που εμπίπτουν σε κατηγορίες κόκκινου, κεχριμπαριού ή πράσινου με βάση τους κινδύνους COVID-19.

Οι πράσινες χώρες θα απαιτήσουν μια δοκιμή PCR, η οποία κοστίζει περίπου 100 λίβρες για τους ταξιδιώτες μόλις φτάσουν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αυτό δεν αποτελεί επανέναρξη ταξιδιού, όπως υποσχέθηκαν οι υπουργοί”, δήλωσε η Airlines Ηνωμένο Βασίλειο, ένας βιομηχανικός οργανισμός που εκπροσωπεί την British Airways, την easyJet, τη Ryanair, την Virgin Atlantic και άλλους.

«Είναι ένα περαιτέρω εμπόδιο για μια βιομηχανία στα γόνατά της.»

Η EasyJet, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας με αριθμό επιβατών, ξεχώρισε την απαίτηση δοκιμών PCR, το κόστος της οποίας λέει ότι είναι υψηλότερο από ορισμένους ναύλους, και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει το σχέδιό της.

“Αυτό κινδυνεύει να αντιστρέψει το ρολόι και να πετάξει μόνο για τους πλούσιους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Johan Lundgren.

Οι Βρετανοί έχουν αγκαλιάσει την εποχή των ταξιδιών χαμηλού κόστους τα τελευταία 20 χρόνια και είναι από τους τουρίστες με τις υψηλότερες δαπάνες στην Ευρώπη. Το 2019, περισσότεροι από έξι στους δέκα Βρετανούς πήραν ξένες διακοπές.

Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε να κάνει τις δοκιμές για ταξίδια φθηνότερες και πρότεινε ότι με τον καιρό, η δοκιμή PCR θα μπορούσε να αλλάξει για μια πιο προσιτή δοκιμή πλευρικής ροής.

«Δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση να εργαστούμε για να μειώσουμε αυτά τα κόστη, και επίσης, σε βάθος χρόνου, να εξετάσουμε ενδεχομένως τον τύπο του τεστ», είπε στο BBC.

Το πλαίσιο για τα ταξίδια θα αναθεωρηθεί στα τέλη Ιουνίου, Ιουλίου και πάλι τον Οκτώβριο, δήλωσε η κυβέρνηση.

«Δεν λέω στους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να κάνουν κράτηση για διακοπές τώρα», είπε ο Shapps. «Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να το πω αυτό για πολλούς μήνες».

Οι αριθμοί των περιπτώσεων στη Βρετανία μειώθηκαν δραματικά από την κορυφή του Ιανουαρίου υπό αυστηρό κλείδωμα που απαγόρευσε τις αργίες, αλλά κυβερνητική προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η υπονόμευση της επιτυχίας του προγράμματος εμβολιασμού της με την εισαγωγή παραλλαγών ανθεκτικών στα εμβόλια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών, ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί όπως η καραντίνα του ξενοδοχείου, η καραντίνα στο σπίτι και οι υποχρεωτικές δοκιμές COVID ανάλογα με την κατηγορία χώρας από την οποία προέρχεται ο επιβάτης.

Θα υπάρχει μια «πράσινη λίστα παρακολούθησης» που θα προσδιορίζει τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να μετακινηθούν από πράσινο σε κεχριμπάρι, αν και η κυβέρνηση είπε ότι δεν θα διστάσει να αλλάξει την κατηγορία μιας χώρας σε περίπτωση που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος είχε αυξηθεί.

Ένα ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης ταξιδιού θα ήταν επίσης μέρος του σχεδίου, αλλά οι προτάσεις έδωσαν λίγες λεπτομέρειες πέρα ​​από το να λένε ότι η Βρετανία ήθελε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη προτύπων.

(Reuters)

Source