Διακόπτει τη συνομιλία για τις δύο καταστάσεις, με ένα ανεπίσημο έγγραφο … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Αποστέλλοντας το ανεπίσημο έγγραφο που έστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες τον Σεπτέμβριο του 2017, απαντά στο “μη υποστηριζόμενο” καθώς ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφει τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως δηλώνει ο Κυριάκος Κούσιος στη γραπτή απάντησή του στον Άνδρο Κυπριανού, “ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Αντί για μια άλλη απάντηση από τον Άνδρο Κυπριανού, ο οποίος σαφώς δεν γνωρίζει τη ζημιά που έχει κάνει με τις επαναλαμβανόμενες μη υποστηριζόμενες θέσεις του για το επιθυμητό άλογο λύσης. Σχετικά με το ζήτημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ությունների Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων τα τελευταία τρία χρόνια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να στείλει ένα άτυπο έγγραφο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε όλους τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων. “Ο Antonio Guterres στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, μόλις δύο μήνες μετά το αδιέξοδο της Διάσκεψης Crans Montana, όπου όχι μόνο αποσαφήνισε τη λύση που ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ζήτησε επίσης την επανάληψη των διαπραγματεύσεων από όπου παρέμειναν έξι βαθμοί στο Crans Montana GG.” :

Επιπρόσθετα, ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι “στο ανεπίσημο έγγραφο πολλών σελίδων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε επίσης προτάσεις στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το πώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν και να επιτευχθούν οι συνομιλίες.

“Από τότε”, πρόσθεσε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθησε αυστηρά την ίδια γραμμή σε όλες τις επιστολές του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε όλες τις συναντήσεις του με τον κ. Guterres, σε όλες τις συναντήσεις του με τον ειδικό απεσταλμένο του”. Η Γενική Γραμματέας της Κύπρου, κυρία Hall Ein Hall Luth, γεγονός που οδήγησε στη συμφωνία των δύο ηγετών ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕης: Τον Νοέμβριο του 2019, στο Βερολίνο, δημοσιεύθηκε κοινή δήλωση την ίδια ημερομηνία. “

“Αφού διαβάσαμε το ανεπίσημο έγγραφο που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κριτική ή επανάληψη τέτοιων αβάσιμων ισχυρισμών επί του θέματος μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως κακόβουλη ή αναξιόπιστη”, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η νέα φωτιά του Άνδρου εναντίον του προέδρου
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του στις δηλώσεις του, καθώς, όπως σημειώνει, “επιστρέφω στο ζήτημα των δηλώσεων του Προέδρου, την καλύτερη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διευθέτηση των δύο χωρών. την περασμένη Κυριακή. “Δυστυχώς, πρέπει να επιστρέψω, γιατί αντί να ζητήσω συγγνώμη από την κυβέρνηση για τη ζημία που υπέστη το Κυπριακό, επιτίθενται σε αυτούς που λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό για την πιθανότητα λύσης δύο κρατών”.

Αυτός πρόσθεσε. “Θα τους πω απλώς ότι υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, άνθρωποι που λένε ιδιωτικά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαβεβαιώσει τις σκέψεις του για μια λύση δύο κρατών. Έτσι, δεν μπορούν όλοι να είναι τρελοί, καθώς δεν πιστεύω ότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν τρελός να πει αυτό που είπε.

«Έτσι, αντί να συνειδητοποιούν», προσθέτει, «πόση ζημιά έχουν κάνει για την επίλυση του Κυπριακού, ισχυρίζονται. Τόσο στην Κύπρο όσο και στη διαφθορά, που ισχυρίζονται ότι είναι αθώα και όχι μολυσμένα, να πουν ότι ήταν απολύτως λάθος. “Οι διακυμάνσεις και οι αποτυχίες που έχουν βιώσει, ο φλερτ μεταξύ των δύο χωρών, προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.”

“Πρώτα απ ‘όλα, έχει μειώσει την αξιοπιστία μας με τη διεθνή κοινότητα, τους ευρωπαίους εταίρους μας. Είναι πολύ σημαντικό για την επίλυση του Κυπριακού. Οι αποτυχίες και οι αντιφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μας έφεραν αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα, την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στη μοναδική οικονομική ζώνη, μια προσπάθεια να προκαλέσει επιτεύγματα στην Αμμόχωστο, η οποία θα γίνει ο ταφόπλακας του κυπριακού προβλήματος, ενώ, δυστυχώς, δεν χρησιμοποιήσαμε την παρουσία του Akinazit για 3,5 χρόνια. “Για τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας,” τώρα έχουμε τον κ. Τατάρ, ο οποίος ενεργεί πραγματικά ως εκπρόσωπος της Άγκυρας. “

“Φυσικά,” συνεχίζει ο Άνδρος Κυπριανού, “το χειρότερο είναι ότι το ζήτημα των δύο χωρών βρίσκεται τώρα υπό πίεση και η Τουρκία ασκείται πίεση για να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση επίλυσης του Κυπριακού.” Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν το λέμε αυτό επειδή θέλουμε να επικρίνουμε τον κ. Αναστασιάδη, καθώς η κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ προσπαθούν να πείσουν. Το λέμε αυτό επειδή μας ενδιαφέρει η πατρίδα μας. Φροντίζουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Ανησυχούμε για τις προοπτικές της χώρας μας. Έτσι, ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να καταλάβει ότι έχουμε φτάσει στο μηδέν. Δεν υπάρχει περιθώριο για απώλεια. “Πρέπει να αφήσει τον κακό εαυτό του στο παρελθόν και να επικεντρωθεί στη λήψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του Κυπριακού.”

“Υποβάλαμε την πρότασή μας. Θέλουμε να μάθουμε τι είναι το αντίθετο, πώς θα λειτουργήσει όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Εάν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, βεβαιωθείτε ότι το ΑΚΕΛ θα υποστηρίξει τη διαδικασία ως πατριωτικό κόμμα. Εάν, παρά την ελπίδα, ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να ενεργεί με οπισθοδρόμηση και αντιφάσεις, δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η ιστορία θα είναι άδικη γι ‘αυτόν. Θα τον καταχωρίσει ως επικεφαλής του τμήματος “, κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Source