Διαταραχή μετά το τραυματικό στρες μετά το Covid-19, ειδικά σε γυναίκες, αναφέρει ιταλική μελέτη

Διαταραχή μετά το τραυματικό στρες μετά το Covid-19, ειδικά σε γυναίκες – Σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη

Σχεδόν ένας στους τρεις επιζώντες ασθενείς με Covid-19 εξακολουθεί να αναπτύσσει μετατραυματική διαταραχή στρες μήνες αργότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη Ιταλών γιατρών, συμπεριλαμβανομένου Έλληνα από τη Διασπορά.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τη μελέτη στο American Journal of Psychiatry, JAMA Psychiatry, εξέτασαν 381 μεσήλικες ασθενείς, περίπου το 80% των οποίων νοσηλεύτηκαν στη Ρώμη για 18 μέρες κατά μέσο όρο.

Ο Γεώργιος Κοτζαλίδης, Τμήμα Ψυχιατρικής, IRCCS, Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli, συμμετείχε στη μελέτη.

Τέσσερις μήνες μετά την ανάρρωση από τη μόλυνση, το 30% βρέθηκε να έχει διαταραχή μετατραυματικού στρες, 17% έως κατάθλιψη και 7% σε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, πιο πιθανό να έχουν ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών, να είχαν ψευδαισθήσεις στο νοσοκομείο και να είχαν υποστεί «μακροχρόνια» συμπτώματα Covid-19.

Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες μπορεί να συμβεί μετά από μια τραυματική εμπειρία και έχει προηγουμένως αναφερθεί σε άλλα κρούσματα κοροναϊού.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των ΗΠΑ, τα συμπτώματα του Covid-19, όπως κόπωση, δύσπνοια, απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης και μυϊκοί πόνοι, μπορούν να παραμείνουν για πολλούς μήνες μετά από μια αρχική αρχική λοίμωξη, μερικές φορές ακόμη και σε νέους. που είχαν μια σχετικά ήπια ασθένεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους τρεις ασθενείς έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες, το οποίο, παρά το μικρό δείγμα του, είναι το μεγαλύτερο σε ασθενείς με Covid-19.

Ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι δημοσίευσαν τη μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό JAMA Network Open, μελέτησαν τη μέση ηλικία 177 ασθενών Covid-19 48 ετών, εκ των οποίων 16 (9%) νοσηλεύτηκαν και 161 δεν χρειάστηκε νοσηλεία.: Αν και τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν άλλα συμπτώματα τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 16% ανέφερε ένα ή δύο σταθερά կայուն 14% ανέφεραν τουλάχιστον τρία επίμονα συμπτώματα.

33% των ασθενών που έλαβαν Covid-19 ήπια 31 31% αυτών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ανέφεραν τουλάχιστον ένα σταθερό σύμπτωμα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση. Τα επίμονα συμπτώματα εμφανίστηκαν στο 27% των ασθενών ηλικίας 18-39 ετών, στο 30% των ασθενών ηλικίας 40-64 ετών και στο 43% αυτών άνω των 65 ετών. Τα πιο συνηθισμένα επίμονα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα μήνες, είναι η κόπωση και η απώλεια μυρωδιάς / γεύσης (έως και 14%). Περίπου το 5% των ασθενών έχουν επίμονο πονοκέφαλο ή δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους. Άλλα λιγότερο κοινά επίμονα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, διάρροια, ρίγη, εφίδρωση και άλλα.

Οι νοσοκομειακοί ασθενείς είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα που δεν τους λένε να φύγουν, αλλά ακόμη και εκείνοι με ήπια ασθένεια μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοιο πόνο στο μέλλον, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με το 30% των ανθρώπων. Το 8% ανέφερε ότι τα επίμονα συμπτώματα επηρεάζουν և περιπλέκουν τουλάχιστον μία από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως οι οικιακές εργασίες.

“Επειδή το Covid-19 υπάρχει μόνο για ένα χρόνο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι ακόμη γνωστές. “Αλλά το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για μήνες μετά την ασθένειά τους είναι σίγουρα ανησυχητικό”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Denise McCallo. Γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα του «μακρού Covid-19» δεν είναι ακόμη σαφές στους επιστήμονες. Αυτό οφείλεται πιθανώς σε αντίδραση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα ή σε χρόνια φλεγμονή.

Πηγή: KYPE

Source