Διαφορετικές χώρες πρόκειται να εγκρίνουν εμβόλια Covid-19

Εν μέσω μιας μαζικής επιδημίας σε όλο τον κόσμο, οι χώρες κινούνται για να δημιουργήσουν εμβόλια Covid-19 ή να εμβολιάσουν τα πιο ευάλωτα γρηγορότερα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχές υγείας του Μεξικό θα εγκρίνει γρήγορα τη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του Covid-19, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Hugo Lopez-Gatel.

“Ο πρόεδρος μας έχει δώσει εντολή να κινηθούμε γρήγορα για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Λόπεζ-Γκάτελ σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ.

Το τσουνάμι με κοροϊούς στο Μεξικό, Lopez-Gatel, δήλωσε ότι η εθνική ρυθμιστική αρχή COFEPRIS θα αποφασίσει σύντομα να εγκρίνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου Sputnik.

Τη Δευτέρα, είπε ότι το Μεξικό εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει 24 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης ότι τον Φεβρουάριο η χώρα θα λάβει τις πρώτες αποδείξεις του εμβολίου κοροναϊού από την κινεζική εταιρεία CanSino Biologics.

Μια άλλη εξέλιξη Ισπανία: Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι ζουν σε γηροκομεία θα λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου κοροναϊού μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Από την εισαγωγή νέων κρουσμάτων ιού κορανοϊού στη χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ισπανία επικέντρωσε τις προσπάθειές της στον εμβολιασμό των κατοίκων γηροκομείων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο Covid-19.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, ο ιός είχε καταστροφικές συνέπειες στα γηροκομεία, αφήνοντας περίπου 20.000 νεκρούς, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η El Pais և RTVE. Μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον ιό είναι 52.275.

Από τις 18 Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Αυτό αναφέρθηκε από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Ελβετία έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο Moderna αφού ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε το εμβόλιο Pfizer, BioNTech.

Η Ελβετική ρυθμιστική αρχή Swissmedic είπε ότι το εμβόλιο Moderna είχε αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και θα ήταν διαθέσιμο σε οποιονδήποτε άνω των 18 ετών.

“Η Swissmedic σήμερα ενέκρινε προσωρινά το εμβόλιο Moderna”, δήλωσε η κυβέρνηση σε δήλωση. “Αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο εμβόλιο κατά του Covid-19 πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στην Ελβετία”, πρόσθεσε. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι το εμβόλιο Moderna ήταν 94% αποτελεσματικό δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο πρόεδρός της Ουκρανία: Ο Volodymyr Ze Yelensky ζήτησε περισσότερη βοήθεια από χώρες της ΕΕ για να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο κοροναϊού αφού η κυβέρνησή του αποφάσισε να μην στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια.

Η επιδημία σκότωσε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στη χώρα και πέρυσι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης έπεσε σε ύφεση.

Η Ουκρανία συμφώνησε να αγοράσει ορισμένα εμβόλια από την Κίνα, καθώς αναμένει να παρέχει ορισμένα από αυτά στις φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX. Αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις της φιλο-ρωσικής αντιπολίτευσης να αγοράσουν εμβόλια από αυτήν.

Επιπλέον, η φαρμακευτική της εταιρεία Ινδία Η Bharat Biotech υπέγραψε συμφωνία με έναν διανομέα ιατρικής για τη διανομή του εμβολίου Covid-19 στη Βραζιλία, το οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη σε μια στιγμή που ο επείγοντος εμβολιασμός στην Ινδία ήταν υπό πυρκαγιά.

Η ινδική διοίκηση ναρκωτικών ενέκρινε τη χρήση έκτακτης ανάγκης του COVAXIN, καθώς και το εμβόλιο AstraZeneca από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ovford, που παράγεται από το Ινστιτούτο Ινδικού Ορού.

Ωστόσο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμπειρογνωμόνων της υγείας έχουν επικρίνει την έγκριση του COVAXIN λόγω της έλλειψης δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα στην οποία εξακολουθεί να λειτουργεί ο κατασκευαστής. Η Bharat Biotech ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη βραζιλιάνικη φαρμακευτική εταιρεία Precisa Medicamentos για την προμήθεια εμβολίων COVAXIN.

Πηγή: KYPE

Source