Διαχωρίζονται από τη μητέρα και το ανήλικο παιδί, αποστέλλονται … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Την Τετάρτη, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Πάφου έκρινε ότι η έφεση κατά της έφεσης από τη μητέρα της αναιρεσείουσας πρέπει να ανασταλεί, σύμφωνα με την οποία πρέπει να παραδώσει αμέσως τον ανήλικο γιο της στον πατέρα της, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως τις 10 Φεβρουαρίου. πώς να πληρώσετε τα έξοδα ταξιδιού, πώς να πληρώσετε τα δικαστικά έξοδα.

Ο Αμερικανός πατέρας ενός ανήλικου παιδιού παραπονέθηκε σε μια Κυπριακή μητέρα που ζούσε στην Πάφο, η οποία απήγαγε τον γιο τους και τον πήγε στην Κύπρο. Το δικαστήριο εξέτασε την περίπτωση της παράνομης μεταφοράς της μητέρας του ανηλίκου από τις ΗΠΑ στη Νέα Κύπρο στη Νέα Υόρκη ή του εκπροσώπου της που ενεργεί για λογαριασμό της.

Η μητέρα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλης Βόρκας, άσκησε ένσταση, επικαλούμενη οκτώ λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατά παράβαση του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές. σχετικά με τις διεθνείς απαγωγές.

Σύμφωνα με τους λόγους της έφεσης, γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί το συμπέρασμα του δικαστηρίου ότι ο πατέρας του ανηλίκου γιου του δεν γνώριζε ή δεν υποψιάστηκε ότι διέφυγε στην Κύπρο με το παιδί, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017. το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επιστροφή του ανηλίκου στις Ηνωμένες Πολιτείες να τον εκθέσει σε σωματική ή ψυχική καταστροφή և (ή) δυσανεξία

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι δεν έχουν υποβληθεί στοιχεία που να δείχνουν ότι το παιδί, το οποίο είχε ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους πρώτους δώδεκα μήνες της παιδικής του ηλικίας, ήταν στην Κύπρο για τρία συνεχόμενα χρόνια, για σχεδόν τέσσερις μήνες. από τότε. – Προσαρμογή στην Κύπρο σε τέτοιο βαθμό που μια πιθανή επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα την έβλαπτε.

Στην έφεση, ο δικηγόρος της μητέρας του ανηλίκου παραθέτει δικαστική απόφαση να εκδοθεί ο νεαρός στον πατέρα του, ο οποίος ισχυρίζεται ότι παραβιάζει τη Σύμβαση.

Η καταγγελία αναφέρεται στην κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την επιδημία του κοροναϊού, διότι, όπως λέει, αυτή τη στιγμή είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να θέσει σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία του γιου του εάν επιστρέψει εκεί. Αντιθέτως, σημειώνει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι σαφώς καλύτερη διαχείριση.

Η μητέρα εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία μέσω της έφεσης, να υπογράψει οποιαδήποτε εγγύηση, χρηματική ή μη, για την περίοδο κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ ή θα ανασταλεί. Δεν υποσχέθηκε να βοηθήσει τον πατέρα του να επικοινωνήσει με τον γιο του εάν το επιθυμούσε, αν και επέμενε ότι δεν το είχε κάνει τόσο καιρό.

Στην έκκλησή της, η μητέρα εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση εφαρμογή της απόφασης μπορεί να έχει μόνο αρνητικές συνέπειες, οι οποίες θα έχουν μη αναστρέψιμη επίδραση στο παιδί της. Αναφέρεται επίσης ότι η μη τήρηση της αναστολής μπορεί να ακυρώσει την έφεση εάν επιτύχει, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός για την επιστροφή του παιδιού στην Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας της νέας μητέρας συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του οικογενειακού δικαστηρίου. Επίσης, ήταν η Αργεντούλα Ιωάννου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων, η οποία είπε ότι υποστήριζαν μια μητέρα που έχει στην Κύπρο με το παιδί της για περίπου τριάμισι χρόνια.

Όλες οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής εξουσίας, πρέπει να προστατεύσουν τη μητέρα-ανήλικο παιδί, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον στην Κύπρο, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί ένας νέος τόπος διαμονής για τον ανήλικο, όπου απολαμβάνει ακραία υγεία και φροντίδα.

Η μητέρα του παιδιού, σε δήλωση σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της Πάφου, είπε για το οικογενειακό δράμα που βίωσε, σημειώνοντας ότι κατάφερε να δραπετεύσει από το σπίτι της στην Αμερική τον Οκτώβριο του 2017, όταν το παιδί ήταν μόλις 12 μηνών. .

Σύμφωνα με αυτήν, κατάφεραν να ξεφύγουν και να πάνε στην Κύπρο, περνώντας από το Καταφύγιο Γυναικείας Προστασίας, ενώ βρίσκονταν στο νησί για τριάμισι χρόνια, όπου, σύμφωνα με αυτήν, «ριζώθηκαν».

Η μητέρα του παιδιού υπέβαλε αναφορά για αναστολή της απόφασης επειδή η οικογένειά της, είπε, ήταν ελκυστική και δεν ήθελε το παιδί της να υποστεί ψυχολογική βλάβη.

Σε γραπτή δήλωση, η Παν-Αρμενική Ένωση Φίλων Μοναχών Γονέων δήλωσε ότι αναμένει εντολή αναστολής της έκδοσης του παιδιού, ότι το Εφετείο θα επανεξετάσει την απόφαση του Πρωτοδικείου, δεδομένου ότι το μητρικό παιδί ήρθε στην Κύπρο, θύματα βίας που περιμένουν προστασία, η οποία απαιτείται από διεθνείς συμβάσεις τόσο για αυτήν όσο και για το παιδί της.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Αμερικανός πατέρας του παιδιού παραπονέθηκε στην Κύπρο μητέρα που ζούσε στην Πάφο, η οποία απήγαγε τον γιο τους και τον πήγε στην Κύπρο. Η μητέρα ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του παιδιού την κακοποίησε συστηματικά, γι ‘αυτό έπρεπε να τον αφήσει μαζί με το παιδί το 2017.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν το δικαστήριο, σε αντίθεση με την μαρτυρία του πατέρα του, η οποία θεωρήθηκε αξιόπιστη. Το ζευγάρι ζούσε στη Νέα Υόρκη και από το γάμο του 2016 είχαν ένα παιδί. Η Κύπρος μητέρα ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας και είχε υποβάλει αίτηση στις αρχές των ΗΠΑ για προστασία.

Ταυτόχρονα, ήρθε σε επαφή με το Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, ζητώντας την επιστροφή ενός κυπριακού διαβατηρίου σε ένα παιδί κυπριακής ιθαγένειας. Χωρίς τη γνώση του πατέρα του, επέστρεψε στην Κύπρο και έκτοτε ζει στην Πάφο.

Ο πατέρας του παιδιού αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες της μητέρας και έπεισε το δικαστήριο. Είπε ότι όταν συνειδητοποίησε ότι η γυναίκα του είχε φύγει από το σπίτι, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι είχε φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή το παιδί δεν είχε διαβατήριο και ήταν Αμερικανός πολίτης.

Πηγή: KYPE

Source