Διεθνής μελέτη από Κύπριο καθηγητή από την Οξφόρδη δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για COVID-19

Μια μελέτη σε περισσότερες από 2.100 έγκυες γυναίκες σε 18 χώρες διαπίστωσε ότι το COVID-19 συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στις μητέρες και τα βρέφη από ό, τι προηγουμένως βρέθηκε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης INTERCOVID στο περιοδικό JAMA Pediatrics, αναφέροντας για πρώτη φορά λεπτομερείς συγκριτικές πληροφορίες για τις επιδράσεις του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για τις μητέρες: τα νεογέννητα είναι υψηλότερος από αυτόν που αναγνωρίζεται κατά την έναρξη της επιδημίας, ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Δρ. Άρης Παπαγεωργίου, καθηγητής εμβρυϊκής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης “Οι γυναίκες που μολύνθηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες από 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη (όπως πρόωρη γέννηση, προεκλαμψία, ανάνηψη և θάνατος) από τις γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό.”

“Τα νεογέννητα γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό είχαν επίσης σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, όπως η είσοδος στη μονάδα εντατικής θεραπείας, κυρίως λόγω πρόωρης γέννησης”, είπε. Τα καλά νέα, ωστόσο, πρόσθεσε, “είναι ότι οι κίνδυνοι ήταν παρόμοιοι για ασυμπτωματικά μολυσμένες ή μη μολυσμένες γυναίκες”.

Η μελέτη περιγράφει το έργο περισσότερων από 100 ερευνητών που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη μελέτη INTERCOVID, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 2.100 έγκυες γυναίκες από 43 νοσοκομεία μητρότητας σε 18 χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη είναι μοναδική στο ότι κάθε γυναίκα που μολύνθηκε με COVID-19 συγκρίθηκε με δύο έγκυες γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί και γέννησαν στον ίδιο θάλαμο μητρότητας ταυτόχρονα.

Ο καθηγητής Δρ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε: Ευτυχώς, υπήρξαν πολύ λίγοι θάνατοι από τη μητέρα. “Ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ήταν 22 φορές υψηλότερος σε γυναίκες με COVID-19 από ό, τι σε έγκυες γυναίκες που δεν είχαν μολυνθεί με τον ιό.” Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 10% των νεογνών που ήταν θετικά για τον ιό ήταν επίσης θετικά από τη μητέρα μέσα στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.

Ο Δρ Jose Oze Villar, Καθηγητής Περιγεννητικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «Ο θηλασμός πιθανώς δεν σχετίζεται με αυτήν την αύξηση, αλλά μια καισαρική τομή μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του μωρού», είπε. Η μελέτη καταδεικνύει την ικανότητα γρήγορης συλλογής πολυεθνικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας σε περιόδους κρίσης υγείας, καθώς οι ερευνητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μελέτη σε μόλις εννέα μήνες χρησιμοποιώντας την ήδη καθιερωμένη υποδομή του έργου πολλαπλών διαμερισμάτων της Oxford INTERGROWTH-21st.

Ο Δρ Stephen Kennedy, Καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «Γνωρίζουμε τώρα ότι οι κίνδυνοι για τις μητέρες και τα μωρά τους είναι μεγαλύτεροι από ό, τι περιμέναμε στην αρχή της επιδημίας, ότι η εφαρμογή γνωστών μέτρων υγείας θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εγκύους», είπε. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τις οικογένειες, καθώς είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να γίνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η μόλυνση. Ενισχύει επίσης την άποψη ότι τα εμβόλια πρέπει να διατίθενται και σε έγκυες γυναίκες. “

Ένα UR BYUR: KYPE

Source