Διεθνής όπερα για την εποχή κλειδώματος

Από την Κύπρο έως τη Σιγκαπούρη, τη Βιέννη έως την Καλιφόρνια, περισσότερα από 35 δημιουργικά έχουν ενώσει από επτά διαφορετικές ζώνες ώρας για να κάνουν πρόβες και να ηχογραφήσουν μια όπερα για τη γενιά κλειδώματος. Με το θέατρο να κλείνει, οι συναυλίες να ακυρώνονται, όλη η δημιουργικότητα να κρέμεται από ένα νήμα, το 2020 ήταν μια άθλια υπόθεση. Αλλά αυτή η δημιουργική αγριότητα προκάλεσε μια ιδέα για να δημιουργήσει μια εικονική παραγωγή μιας δημοφιλούς όπερας.

«Το θέατρο είχε πάντα τη δύναμη να φτάσει και να συνδεθεί με ανθρώπους, και ήμασταν τόσο απογοητευμένοι να σκεφτούμε ότι θα υπήρχε ένας χρόνος χωρίς αυτό. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να διατηρήσουμε αυτό το κοινοτικό πνεύμα ζωντανό. Γνωρίζαμε επίσης ότι, μεταξύ όλων των δυσκολιών, το 2020 παρείχε ευκαιρίες επίσης. Από την ασφάλεια των σπιτιών μας, θα μπορούσαμε ακόμα να ενώσουμε και να παράγουμε μια ηπειρωτική παράσταση, ενώνοντας ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου », σχολίασε η συν-δημιουργός και μουσικός διευθυντής της όπερας Christina Krawec.

Πραγματοποιήθηκαν ακροάσεις και σύντομα μια ομάδα καλλιτεχνών δούλευε σε ένα Die Fledermaus για τη δεκαετία του 2020. Εκπροσώπηση της Κύπρου είναι η Σάρα Πατσαλίδου ως Βοηθός Διευθυντής της όπερας. Ηχογραφημένη στα πρωτότυπα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους σε υπνοδωμάτια και σαλόνια σε όλο τον κόσμο, αυτή η εντυπωσιακή οπερέτα έρχεται τελικά στις οθόνες μας στο σπίτι αυτόν τον μήνα.

«Είναι απόλυτη χαρά να δουλεύεις με τραγουδιστές, μουσικούς και δημιουργικά από όλο τον κόσμο και τι καλύτερη όπερα να δουλεύεις από το Die Fledermaus!» είπε ο σκηνοθέτης Alex Kirstukas. “Αυτή η ρομαντική κωμωδία, όπου ο εφησυχασμένος είναι φάρσα και ο θρίαμβος κάτω από τα πόδια, είναι η τέλεια απόσπαση της προσοχής και ήταν τόσο ανταμείβοντας να σκηνοθετούμε αυτήν την εκθαμβωτική και ευχάριστη παράσταση, αποδεικνύοντας ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί ποτέ να εμποδίσει τη δημιουργικότητα.”

Ο Die Fledermaus έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη τον Απρίλιο του 1874. Αρχικά μια γερμανική φάρσα από τον κωμικό σόουμαν Roderich Benedix, ανανεώθηκε ως γαλλική κωμωδία από το παραγωγικό δίδυμο Meilhac & Halévy και στη συνέχεια επέστρεψε στα γερμανικά από τον Karl Haffner, με νέους στίχους από τον Richard Genée.

Η μουσική είχε μια πολύ πιο περίπλοκη αρχή – μια εκπληκτική ποσότητα που ξεκίνησε σε μόλις έξι εβδομάδες – και ήταν φρέσκια και νέα. Ο Johann Strauss II, ο διάσημος βασιλιάς του Blue Danube και της Vienna Woods, βρήκε τη μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία του με τον Die Fledermaus και σχεδόν 150 χρόνια παραγωγών παγκοσμίως έχουν παγιώσει τη φήμη του στην πρώτη γραμμή του κανόνα της οπερέτας.

Η όπερα έχει εκτελεστεί και προσαρμοστεί για κάθε πλαίσιο, από μεγαλοπρεπείς όπερες έως ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές έως σιωπηλές ταινίες. Τώρα, χάρη σε ένα διεθνές σύνολο νέων επαγγελματιών και εξειδικευμένων χορωδιών που συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα ζωνών ώρας και διαδικτυακών πλατφορμών, αναλαμβάνει την τελευταία, ενδημική ασφαλή ενσάρκωση.

Μετά από μήνες online πρόβες, ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί αυτή η ψηφιακή όπερα. Στις 27 Φεβρουαρίου, στις 19:00 GMT, μπορείτε να συντονιστείτε στο επίσημο κανάλι YouTube Die Fledermaus Zuhaus για να παρακολουθήσετε την παράσταση. Εκτός από τη διασκέδαση, η όπερα έχει φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς στοχεύει στη συγκέντρωση χρημάτων για το Sweet Relief’s Covid-19 Fund, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει μουσικούς και εργαζόμενους στη μουσική βιομηχανία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Δείτε το τρέιλερ εδώ.

Το ρόπαλο στο σπίτι

Ψηφιακή όπερα με 35 καλλιτέχνες σε 7 διαφορετικές ζώνες ώρας. 27 Φεβρουαρίου 7μμ GMT. Στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους. Στο κανάλι YouTube Die Fledermaus Zuhaus. diefledermauszuhaus.com

Source