«Δικτάτορας»… – Süleyman Seyfi Öğün

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δύο ονόματα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε στη «κρίση του πρωτοκόλλου» με δικαιολογία ο Ιταλός πρωθυπουργός Draghi, ο κ. Ερντογάν για τον «δικτάτορα» χρησιμοποίησε το επίθετο. Θα έλεγα ότι αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει τελικά τρία διασυνδεδεμένα στρώματα. Ας πάρουμε αυτά ένα προς ένα.

Ας ασχοληθούμε λίγο με την κρίση πρώτα. Είναι σαφές ότι η κρίση του πρωτοκόλλου δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική πλευρά. Η ΕΕ έχει μια τόσο περίπλοκη δομή που δυσκολεύεται να αναπτύξει ένα πρωτόκολλο. Ή δεν ταιριάζει στα υπάρχοντα πρότυπα πρωτοκόλλου. Ας πούμε τις δικές τους υποθέσεις και να προχωρήσουμε. Ωστόσο, στις αξιολογήσεις του Draghi, υπήρξε επίσης κριτική για τη χάραξη πολιτικής που κυριαρχούσε η Γερμανία εντός της ΕΕ. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε μια κυρίαρχη δυσαρέσκεια με το γεγονός ότι η Γερμανία έχει προτεραιότητα, και τον έθεσε ο Ντράγκι. Πράγματι, υπάρχει μια δυσφορία στην ΕΕ σήμερα, με επικεφαλής τη Γαλλία. Είναι σαφές ότι η Γαλλία προτίθεται να φέρει την ΕΕ στις προτεραιότητές της, ιδίως στην Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι οι προτεραιότητες της Γερμανίας είναι κυρίως προς την Ασία, ότι στοχεύει στη διασφάλιση του μέλλοντος των ενεργειακών της δεσμών με τη Ρωσία και στην αποτροπή πιθανών μεταναστευτικών μετακινήσεων που προκαλούνται από εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία δεν θέλει η ενέργεια της ΕΕ να περιοριστεί στη Ρωσία. Θέλει να τη διαφοροποιήσει υπό τον έλεγχό της με νέους πόρους που διατίθενται στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά, δεν το κάνει αυτό άμεσα και βραχυπρόθεσμα αποκλείοντας ή αντιτάσσοντας τη Ρωσία. Ωστόσο, βλέπει ότι η εμβάθυνση του γερμανικού-ρωσικού δεσμού θα αποδυναμώσει το χέρι της Γαλλίας εντός της ΕΕ. Ο Draghi, κατά κάποιον τρόπο, δήλωσε ότι πήρε μια θέση από την πλευρά της Γαλλίας με αυτήν την αξιολόγηση. Από την άλλη πλευρά, όπως είναι γνωστό, η Ιταλία είναι ένα από τα ισχυρότερα κέντρα του ΝΑΤΟ. Αν δώσουμε προσοχή στο “παγκοσμιοποιημένο” και το “Αμερικάνικο” όνομα του Ντράγκι, μπορούμε να πούμε ότι έχει σχηματιστεί μια γραμμή ΗΠΑ-Γαλλίας-Ιταλίας, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η γραμμή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική, έχει ως στόχο να εξαλείψει τον ενθουσιασμό και τη Ρωσία. Τώρα η Ιταλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, σε συνδυασμό χθες πιθανότατα βλάπτει τον αρχηγό της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Φυσικά, στην τελική ανάλυση, αυτό λειτουργεί με τα φυσίγγια του Μπάιντεν.

Μια άλλη σημαντική δύναμη που διαταράσσεται από αυτές τις εξελίξεις είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το BREXIT, το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ένα βαθύ άνοιγμα στη Μεσόγειο. Ηνωμένο Βασίλειο, πρώτα απ ‘όλα τη Ρωσία · αλλά τουλάχιστον όσο η Γαλλία και τώρα η Ιταλία δεν θέλει την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνονται οι εξελίξεις μαζί με το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μετακίνηση στην Τουρκία. Αυτή η τάση, στη Μάλτα, τη Λιβύη, στην Αγγλία στην αρχή ήταν προφανής από το περίπτερο δίπλα στην προστασία της Τουρκίας. Σχετικά με το Κυπριακό, θεωρώ ότι οι δηλώσεις ορισμένων Βρετανών πολιτικών που μοιράζουν τη συμπάθεια για την τουρκική διατριβή είναι προκλητικές. Η Βρετανία, από την άλλη πλευρά, έλαβε μέτρα για να αποτρέψει τον οικονομικό δεσμό μεταξύ του Χαφτάρ και των κρατών του Κόλπου. Η Βρετανία σαφώς δεν θέλει τη Ρωσία στη Μεσόγειο. Αλλά σε αντίθεση με αυτήν τη μακροεντολή με παρόμοια ρητορική, δεν αποκλείει την Τουρκία. Αντίθετα, εντατικοποιήστε τις επαφές και τις σχέσεις με την Τουρκία. Εφαρμογή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από λίγες ημέρες πριν, η επίσκεψη του κ. Hulusi Akar BK προσέλκυσε σημαντική προσοχή σε αυτό το πλαίσιο.

Συνολικά, τα πράγματα δεν πάνε καλά στην ΕΕ. ΗΠΑ; Γαλλία, Ιταλία, συμπιέζοντας τη Γερμανία πάνω από το Βατικανό. Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι θα συμβεί στη Γερμανία. Στις εκλογές, αν κερδίσει ένα παγκοσμιοποιημένο κόμμα και ηγέτης, η ακολουθία που θέλουν οι ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί. Εάν συνεχιστεί η πολιτική της Μέρκελ, φαίνεται ότι ο αγώνας ΕΕ-ΗΠΑ θα αυξηθεί.

Ας έρθουμε στο πλάι του θέματος που μας κρατά άμεσα. Αυτό πρέπει να χαρακτηριστεί «δικτάτορας». Έχουμε συνηθίσει κυρίως σε αυτήν την αρνητική επισήμανση. Όποιος θεωρείται ως προσωπικότητα non grata στον δυτικό κόσμο παίρνει το μερίδιό του χωρίς αυτή την απόδοση. Στην πραγματικότητα, αν ένας μαθητής πολιτικής επιστήμης το είπε αυτό, θα αποτύχει. Το να ονομάζεις αυτούς που ήρθαν στην εξουσία μέσω εκλογών ως δικτάτορες είναι ένα σύμβολο άγνοιας. Είναι σαφές ότι η παγκοσμιοποίηση της πολιτικής στοχεύει τον Πούτιν και τον Ερντογάν. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό φαίνεται καλύτερο από ένα ευρύτερο φάσμα. Είναι σαφές ότι η ίδια γραμμή στοχεύει τον Orban στην Ουγγαρία, το Luchashenko στη Λευκορωσία και τον Jaroslaw Kaczinski στην Πολωνία. Η Ανατολική Ευρώπη πλήττει την ΕΕ. Οι εθνικιστικές αναταραχές, η μη συμμόρφωση με την ΕΕ διαβρώνουν τα ιδανικά της ΕΕ. Η Γερμανία θεωρείται υπεύθυνη για αυτό.

Εν ολίγοις, αυτά είναι που ένα επίθετο σε κάνει να σκέφτεσαι … κακή υπόσχεση… σωστά; ..

Süleyman Seyfi Öğün / Yeni Şafak Εφημερίδα

.Source