Δράση από τα σωματεία δασκάλων

πανό61

Η Τουρκική Ένωση Δασκάλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου (KTOEÖS) και η Ένωση Τούρκων Εκπαιδευτικών Κύπρου (KTÖS) πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει περιβάλλον υγείας και ασφάλειας στα σχολεία λόγω της επιδημίας Kovid-19, και ότι επικρατεί πανικός και ανασφάλεια, τα συνδικάτα άνοιξαν επίσης ένα πανό που έλεγε “Η δημόσια υγεία μπορεί να προστατευτεί μόνο με υγιή και ασφαλή σχολεία”.
ELCİL: “ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ ΣΕΙΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ”
Μιλώντας για πρώτη φορά στη συνέντευξη τύπου, ο Şener Elcil, Γενικός Γραμματέας της KTÖS, δήλωσε ότι η επιδημία άρχισε να γίνεται επικίνδυνη τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Κύπρο.
Ο Elcil πληροφόρησε ότι πραγματοποίησαν χθες συνάντηση με τον Αρχηγό του Ανώτατου Συμβουλίου Μεταδοτικών Νοσημάτων και τον Υφυπουργό Υγείας και ότι πραγματοποίησαν τηλεφωνική κλήση με τον Υπουργό Παιδείας και υποστήριξαν ότι επιτεύχθηκε συναίνεση σε αυτές τις συναντήσεις σχετικά με την προτεραιότητα των διακοπών του Φεβρουαρίου στα σχολεία.
“Είδαμε ότι το Συμβούλιο των Υπουργών συγκλήθηκε χθες και ανακοινώθηκαν τα μέτρα που δεν είχαν νόημα, εκτός από τη συμφωνία που επιτύχαμε με κυβερνητικούς αξιωματούχους”, δήλωσε ο Elcil, σημειώνοντας ότι η επιδημία εξαπλώνεται γρήγορα και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος.
“Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ”
Υποστηρίζοντας ότι ο κύριος λόγος για τη μόλυνση στα σχολεία είναι οι αίθουσες διδασκαλίας και η μεταφορά, ο Elcil επέκρινε το Υπουργείο Παιδείας που επέτρεψε την είσοδο στο κολέγιο σε αυτό το περιβάλλον.
Ισχυρίζοντας ότι περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι απομονωμένοι λόγω του ότι είναι θετικοί ή σε επαφή, ο Elcil είπε ότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία έχει μειωθεί σημαντικά για περίπου δύο εβδομάδες.
Ο Elcil υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός Ersan Saner ήταν υπεύθυνος για αυτό που συνέβη και ισχυρίστηκε ότι οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας συμφώνησαν μαζί τους.
Ο Elcil ολοκλήρωσε τα λόγια του ως εξής:
«Από αυτή την άποψη, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κάνετε τις διακοπές νωρίς και να συνεχίσετε την εκπαίδευση σε ασφαλέστερο περιβάλλον μαζί με μελέτες εμβολιασμού. Νοιαζόμαστε για τις απώλειες μαθήματος. Για αυτόν τον λόγο, είτε η αργία υποβάλλεται είτε το πρόγραμμα σπουδών αναβάλλεται για το τέλος του έτους, έως τον Ιούνιο. Επομένως, η απώλεια εξαλείφεται. Είμαστε επίσης ανοιχτοί σε αυτό »
GÖKÇEBEL: “Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΙΧΝΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ”
Ο Tahir Gökçebel, Πρόεδρος του KTOEÖS, ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις έλαβαν πολιτικές αποφάσεις και ότι οι ανησυχίες τους αυξήθηκαν εξαιτίας αυτού.
Ο Gökçebel υποστήριξε ότι περίπου 40 μαθητές πήγαν σε σχολεία 700-800 ατόμων και ισχυρίστηκαν ότι οι γονείς δεν είχαν εμπιστοσύνη.
«Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μας απειλούνται στην τρέχουσα εικόνα. Παίζεται με τη δημόσια υγεία και αυτά είναι κρυμμένα », δήλωσε ο Gökçebel, και υποστήριξε ότι οι εκπαιδευτικοί εντόπισαν πολλές περιπτώσεις και επαφές που δεν μπορούσε να εντοπίσει η ομάδα επαφής μόλυνσης.
ΔΡΑΣΗ
Στη συνέντευξη Τύπου, η Γενική Γραμματέας του KTOEÖS Selma Eylem έδωσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων και επαφών που παρατηρήθηκαν σε σχολεία Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Ο Eylem είπε, “Υπάρχουν 1 θετικοί δάσκαλοι, 11 θετικοί μαθητές, 22 εκπαιδευτικοί επαφής και 129 μαθητές επαφής στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Επαγγελματική Τεχνική Εκπαίδευση.”
“ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΩ ΠΛΑΙΣΙΟ”
Μετά τις ομιλίες, διαβάστηκε ένα κοινό δελτίο τύπου που υπεγράφη από τον Πρόεδρο του KTOEÖS Tahir Gökçebel και τον Γενικό Γραμματέα του KTÖS Şener Elcil.
Στην κοινή δήλωση που διαβάζεται, “Τα συνδικάτά μας κατέληξαν σε συναίνεση για θέματα υγείας και δημόσιας ασφάλειας στη συνάντησή τους με το Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, αλλά απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών” και η κυβέρνηση UBP-DP-YDP έλαβε αποφάσεις με βάση την ανάγκη του κεφαλαίου και τις μη επιστημονικές μεθόδους και φέρεται να επιχείρησε να διακινδυνεύσει την ασφάλειά του.
Στη δήλωση, η οποία περιελάμβανε τις δηλώσεις, “Φαίνεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο των Μεταδοτικών Νοσημάτων έχει καταργηθεί μετά από αυτή τη φορά”, υποστηρίχθηκε ότι τα δύο συνδικάτα, μαζί με τους διοικητές και τους δασκάλους στα σχολεία, προσπαθούσαν να ανακτήσουν ό, τι δεν έγινε, άφησαν ατελή, παραμελημένα και αποφεύγονται.
“ΟΧΙ ΕΝΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ”
Στη δήλωση, δηλώθηκε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πρωτόκολλο επαφής για τη μόλυνση για τα σχολεία, και παρόλο που οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί, δεν ξέρουν τι να κάνουν ενόψει των περιπτώσεων, και υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει εφαρμογή δοκιμής PCR, ακόμη και η τυχαία μέθοδος που θα αποκαλύψει τα ευρήματα ενώ η μόλυνση αυξάνεται στα σχολεία.
Στη δήλωση, η οποία ισχυρίστηκε ότι οι υποθέσεις δεν παρακολουθήθηκαν σωστά στα σχολεία, δεν αποκαλύφθηκαν όλες οι επαφές και ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επαφής ενώθηκαν μια μέρα αργότερα, “Οι ομάδες που χωρίζονται ως ΕΕ ενώνονται συνεχώς και δεν επιθεωρούνται σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μαθήματα, μεταφορές, τελετές, δοκιμαστικές εξετάσεις”. Είπε.
Στη δήλωση, η οποία υποστηρίζεται ότι ο καθαρισμός, η υγιεινή και οι προφυλάξεις αφήνονται εντελώς στις δυνατότητες στα σχολεία και δεν υπάρχει σχολικός προϋπολογισμός, χρησιμοποιήθηκε η έκφραση “οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι οικογένειες στην ομάδα κινδύνου είναι εντελώς μόνες”.
Στη δήλωση, “Καμία από τις προετοιμασίες για εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι ολοκληρωμένη στο πιθανό κλείσιμο.” Είπε.
Η δήλωση ανέφερε, “Τα συνδικάτα μας δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμά τους για απεργία και δράση προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των δασκάλων, των μαθητών και των γονέων μας”.

Source