Δρ. Καραγιάννης: Ο καλύτερος εμβολιασμός αυτή τη στιγμή

Το εμβόλιο COVID-19 είναι η καλύτερη εξέλιξη που θα μπορούσαμε να έχουμε επειδή επί του παρόντος υπάρχει ένα ξέσπασμα της πανδημίας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA).

Ο Καραγιάννης είπε ότι όσο πιο σύντομα υπάρχει κάλυψη εμβολίων του 70% του πληθυσμού μιας χώρας και παγκοσμίως ταυτόχρονα, η εξάπλωση του ιού θα περιοριστεί, καθώς και οι δυσμενείς καταστάσεις που υφίστανται οι άνθρωποι τους τελευταίους 10 μήνες.

Ερωτηθείς εάν η μετάλλαξη COVID-19 είναι ανησυχητική και αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά μπορούν να είναι αποτελεσματικά για νέες παραλλαγές, ο Καραγιάννης βοηθά ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη του ιού ανησυχεί καθώς του επιτρέπει να εξαπλωθεί πιο γρήγορα.

Σημείωσε ότι ωστόσο το εμβόλιο είναι επί του παρόντος αποτελεσματικό, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία των εμβολίων Pfizer και Moderna επιτρέπει την προσθήκη των νέων παραλλαγών στο RNA.

Όσον αφορά τις ταχείες δοκιμές, σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες τα αποτελέσματά τους είναι ανησυχητικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα εμβόλια θα επιτρέψουν τη μείωση των μακροπρόθεσμων περιπτώσεων COVID-19 που εντοπίζονται.

Αυτή τη στιγμή μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο μέσω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται, με την αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, είπε.

Ο Καραγιάννης πρόσθεσε ότι, παρόλο που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σε λίγες μόνο ημέρες, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας, χρησιμοποιώντας μάσκες προσώπου, πλένουν τα χέρια τους και διατηρώντας την απόσταση μεταξύ τους.

Σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σταδιακά, αλλά ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν για τουλάχιστον έξι ακόμη μήνες.

Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τα εμβόλια, ο Καραγιάννης είπε ότι η έρευνα που θα διεξαχθεί θα δείξει την αποτελεσματικότητά τους και εάν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί έχουν δημιουργήσει αντισώματα.

Ο Καραγιάννης σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραγγείλει 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Ερωτηθείς εάν θα εμβολιαστεί, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους που είναι ευάλωτοι.

Ερωτηθείς για τον τρόπο λειτουργίας του τύπου εμβολίου, ο Καραγιάννης είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ενσωματωθεί στο DNA ή να επηρεάσει τα κύτταρα του σώματος με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο Καραγιάννης είπε ότι η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας στο COVID-19 παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση σχεδόν σε καθημερινή βάση, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος υπάρχει μεγάλος αριθμός θετικών αποτελεσμάτων από τις ταχείες δοκιμές.

Η Κύπρος ξεκίνησε την Κυριακή τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 μετά την άφιξη των πρώτων εμβολίων του Pfizer-BioNTech το Σάββατο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έλαβε τη Δευτέρα το πρωί την πρώτη δόση του εμβολίου COVID-19 στο κέντρο υγείας των Λατσιών στη Λευκωσία.

(CNA)

Source