Δρ. Σταματέλος. Πιθανώς … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

“Το γεγονός ότι υπάρχει ανταγωνισμός για την εξερεύνηση του διαστήματος μας δίνει ελπίδα ότι μια ανθρωπιστική αποστολή στον Άρη μπορεί να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής μας”, δήλωσε ο Δρ Δημήτρης Σταματέλος, αναπληρωτής καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, ο κ. Σταματέλος μίλησε για τον διαστημικό αγώνα, τις προετοιμασίες για την επιστροφή στη Σελήνη, που έβαλαν τα πόδια στη Σελήνη, τα οφέλη της εξερεύνησης του διαστήματος և Κατεύθυνση στον Άρη. ότι όταν συμβεί αυτό, ο άνθρωπος θα γίνει ένα πολυ-πλανητικό είδος.

Πρώτα βήματα στο φεγγάρι, “Μικρό βήμα για τον άνθρωπο, μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα”
Τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969, ήταν μια ισχυρή στιγμή στην εξερεύνηση του διαστήματος, πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές αστροναυτών, αστρονόμων, φυσικών του διαστήματος και μηχανικών πυραύλων.

“Ουσιαστικά, ήταν ο καταλύτης για την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, της μετεωρολογικής δορυφορικής πλοήγησης, που είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, αν και δεν το συνειδητοποιούμε”, δήλωσε ο κ. Σταματέλος.

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή ήταν το αποκορύφωμα του 11ετούς προγράμματος «Απόλλωνα» της NASA, ότι κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος 12 άτομα διέσχισαν την επιφάνεια της Σελήνης και το τελευταίο – το 1974. Στις 14 Δεκεμβρίου. Από τότε, δεν βρέθηκαν άνθρωποι σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

“Έχουν αλλάξει πολλά από τότε. “Η τεχνολογία έχει κάνει απίστευτα βήματα”, είπε, προσθέτοντας ότι “πόσο μακριά μπορούμε να πάμε αν λάβουμε υπόψη ότι σήμερα η υπολογιστική ισχύς ενός κινητού τηλεφώνου είναι 100.000 φορές μεγαλύτερη από τη δύναμη ενός υπολογιστή που μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι;”

“Τώρα έχουμε τη γνώση και την τεχνολογία, έτσι ώστε μια τέτοια αποστολή να μην είναι τόσο περίπλοκη όσο, φυσικά, ήταν πριν από έξι δεκαετίες. Αλλά γιατί χάθηκε το ενδιαφέρον μας για τη Σελήνη; “Ίσως απλώς λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων της εποχής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες επιτάχυναν την κατάρρευση της τελευταίας, αλλά λόγω της άμεσης έλλειψης οικονομικών οφελών από οποιαδήποτε από τις αποστολές προσωπικού”, είπε.

Προετοιμασίες για την επιστροφή της πρώτης γυναίκας της αποστολής ARTEMIS στη Σελήνη
Ο κ. Σταματέλος είπε στην ΚΥΠΕ ότι το ζήτημα της εξερεύνησης του φεγγαριού θερμαίνεται πρόσφατα, ότι πριν από δύο μήνες το τηλεσκόπιο SOFIA, ένα τηλεσκόπιο 2,7 μέτρων τοποθετημένο σε ένα ειδικά σχεδιασμένο Boeing 747 που πετά σε μεγάλα υψόμετρα, ανακάλυψε τον κρατήρα. στη σκιά. Στο φωτεινό μέρος του φεγγαριού.

“Τα επίπεδα είναι εξαιρετικά χαμηλά, 100 φορές λιγότερο νερό από ό, τι στη Σαχάρα, σύμφωνα με τη NASA, αλλά αυτή η ανακάλυψη χάνει το δυναμικό για μεγαλύτερους υδάτινους πόρους”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η νέα ανερχόμενη δύναμη, η Κίνα, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σελήνη, καθώς η αποστολή προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην άκρη της Σελήνης πριν από ένα χρόνο, και πριν από μερικές εβδομάδες, μια άλλη κινεζική αποστολή επέστρεψε στη Γη για να φέρει βράχους για να μελετήσει τη Σελήνη για πρώτη φορά. 4 δεκαετίες αργότερα.

Αυτός, οι ΗΠΑ επιστρέφουν δυναμικά στο πεδίο. Ο κ. Σταματέλος υπενθύμισε ότι πρόσφατα η NASA ανακοίνωσε τους πρώτους αστροναύτες του προγράμματος «Άρτεμις» (Artemis), το οποίο στοχεύει σε επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, την πρώτη με επικεφαλής την πρώτη γυναίκα που περπατά στη Σελήνη, η οποία αναμένεται το 2024. ,

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι οι νέοι παίκτες στον διαστημικό αγώνα, με πολλά πλεονεκτήματα
Ο κ. Σταματέλος είπε ότι η νέα εποχή αυτού του διαστημικού «αγώνα» έχει άλλους ανταγωνιστές που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε στις αρχές του αιώνα, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από ιδιωτικές εταιρείες.

Είπε ότι τις τελευταίες δεκαετίες, τέτοιες εταιρείες είχαν χαμηλούς στόχους, για παράδειγμα. δορυφόροι τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει με τη δημιουργία εταιρειών που μπορούν να θεωρηθούν μικρές της NASA, όπως το Space X, η Virgin Galactic և Blue Origin, οι οποίες διευθύνονται από εικονικούς επιχειρηματίες. Elon Mask (Tesla Electric Car Company), Richard Branson (Virgin Group) և Jeff Bezos (Amazon) αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, το Space X έγινε ο πρωταγωνιστής με μεγάλη επιτυχία, όπως η δημιουργία της διαστημικής κάψουλας “Dragon”, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τη NASA για να στείλει τους αστροναύτες της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αποικίες στο διάστημα, πτήσεις στη φαρμακολογία, μεταλλεία
Είναι γεγονός ότι αυτό που εμπνέει και ενθαρρύνει αυτούς τους δισεκατομμυριούχους διαστημικούς επιχειρηματίες είναι ένα «βακτήριο» νοημοσύνης. Είναι γνωστό ότι ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει 1 εκατομμύριο ανθρώπους στον Άρη έως το 2050 και την πρώτη αποστολή επιβατών έως το 2026. που τουλάχιστον τώρα μοιάζει με όνειρο », είπε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, γίνεται σιγά σιγά σαφές ότι η εξερεύνηση του διαστήματος μπορεί να έχει πολλά επιστημονικά και οικονομικά οφέλη, είπε, αντιμετωπίζοντας θέματα υγείας, μεταλλεία.

“Τα πειράματα απώλειας βάρους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις στον τομέα της φαρμακολογίας, της βακτηριολογίας, οι οποίες θα βοηθήσουν στη δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών που δεν μπορούν να αναπαραχθούν στη Γη”, είπε.

Είπε επίσης ότι η πιθανή εξαγωγή αστεροειδών և από τα μέταλλα της Σελήνης (όπως τιτάνιο, αλουμίνιο: πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσός, ασήμι և πλατίνα) θα μπορούσε να ωθήσει άλλες ιδιωτικές εταιρείες να εξερευνήσουν το σύμπαν. , επειδή θα μπορούν να έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ευεργετικά όσον αφορά την ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών.

Ταξιδιωτικό ταξίδι στον Άρη – πολλές προκλήσεις
Ερωτηθείς πότε θα μπορέσει η ανθρωπότητα να κάνει ένα τολμηρό βήμα προς τον Άρη, είπε ότι ήταν σίγουρος ότι είχαμε την τεχνογνωσία να πάμε στον Άρη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό.

Πρέπει, συνέχισε, να αναπτύξουμε την τεχνογνωσία μας έτσι ώστε να μπορούμε να επιβιώσουμε όσο είμαστε εκεί.

Όπως είπε, η απόσταση από τον Άρη προς τη Γη είναι πολύ μεγάλη, անընդ η συνεχής παροχή τροφής և από τη γη և άλλοι πόροι δεν είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα.

“Υπήρξαν πειράματα για” φυσαλίδες επιβίωσης “που μιμούνται ορισμένες από τις συνθήκες στον Άρη, αλλά το τελικό πείραμα που θα καταλύσει την εξέλιξη της τεχνολογίας επιβίωσης θα είναι μια μόνιμη βάση στη Σελήνη που θα έχει αρχικά επιστημονικούς σκοπούς.” τόνισε.

Ο κ. Σταματέλος είπε στην ΚΥΠΕ ότι οι αστρονόμοι είχαν ήδη προτείνει να σχεδιάσουν ένα τηλεσκόπιο στη Σελήνη, ότι ένα τέτοιο ίδρυμα θα μας έδινε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να κάνουμε τη μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη ένα φυσικό βήμα, όχι ένα άλμα στο άγνωστο.

“Το γεγονός ότι υπάρχει ανταγωνισμός για εξερεύνηση του διαστήματος μου δίνει ελπίδα ότι η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μπορεί να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής μας. Και σίγουρα θα είμαι ένας από τους πρώτους που θα εγγραφείτε για αυτό το ονειρικό ταξίδι », κατέληξε ο κ. Σταματέλος.

Πηγή: KYPE

Source