Δυτικές δυνάμεις καταδικάζουν επιθέσεις στο Κουρδικό Ιράκ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις αυτή την εβδομάδα στο Κουρδιστάν του Ιράκ «με τους πιο δυνατούς όρους» σε κοινή δήλωση την Παρασκευή.

«Μαζί, οι κυβερνήσεις μας θα υποστηρίξουν την έρευνα της κυβέρνησης του Ιράκ για τις επιθέσεις για να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι», ανέφεραν.

Οι δυτικές δυνάμεις δήλωσαν ότι ήταν «ενωμένες» κατά την άποψη ότι «οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού δεν θα γίνουν ανεκτές και επαναλαμβάνουν τη σταθερή δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της Daesh».

Μια επίθεση την Τετάρτη σε αεροδρόμιο στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, πραγματοποιήθηκε με drone, σύμφωνα με το κουρδικό υπουργείο Εσωτερικών, σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των όπλων που χρησιμοποιούνται για να στοχεύσουν στρατιώτες των ΗΠΑ που εδρεύουν εκεί.

Κανείς δεν τραυματίστηκε στην έκρηξη, αλλά ένα κτίριο υπέστη ζημιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε μια επίθεση με drone με στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ αργά την Τετάρτη. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερα.

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυραύλους περίπου την ίδια στιγμή σε στρατιωτική βάση 50 χιλιόμετρα ανατολικά στη Μπασίκα, δήλωσε η Άγκυρα, αλλά δεν υπήρχε άμεση επιβεβαίωση οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ των δύο επιθέσεων.

Δεν υπήρξε άμεση αξίωση ευθύνης για την επίθεση με αεροσκάφη στο αεροδρόμιο.

Αλλά μια σκιερή φιλο-Ιρανική ομάδα που ονομάζεται Awliyaa Al-Dam (Guardians of Blood), η οποία ανέλαβε την ευθύνη για παρόμοια επίθεση στο αεροδρόμιο τον Φεβρουάριο, χαιρέτισε την έκρηξη στα κανάλια υπέρ της Τεχεράνης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Περίπου 20 επιθέσεις με βόμβες ή ρουκέτες έχουν στοχεύσει σε βάσεις που στεγάζουν Αμερικανούς στρατιώτες ή διπλωμάτες στο Ιράκ από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Ιανουαρίου.

Δεκάδες περισσότερα έλαβαν χώρα τους προηγούμενους 18 μήνες, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί συνεχώς τις φιλο-Ιράν φατρίες.

Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη είναι και οι δύο σύμμαχοι της Βαγδάτης, αλλά εξακολουθούν να διαφωνούν έντονα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ομάδες υπέρ του Ιράν επιταχύνουν τη ρητορική τους, δεσμεύονται να αυξήσουν τις επιθέσεις τους για να εξαναγκάσουν τις «κατοχικές» αμερικανικές δυνάμεις, πάνω από ένα χρόνο αφότου το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε να απελάσει τα αμερικανικά στρατεύματα.

Η Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε να αποσύρει όλες τις εναπομένουσες δυνάμεις μάχης από το Ιράκ, αν και οι δύο χώρες δεν έθεσαν το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη αποχώρηση μετά την εισβολή του 2003.

.Source