Δύο ομάδες αερομεταφορέων των ΗΠΑ πραγματοποιούν ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Φωτογραφία αρχείου: Το ελικόπτερο Sea Hawk ξεκίνησε κατά τη διάρκεια πτητικών πτήσεων στο αεροπλανοφόρο Us Navy, ο Ronald Reagan στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ένα ελικόπτερο Sea Hawk MH-60R ξεκινά κατά τη διάρκεια πτητικών πτήσεων στο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στις 17 Ιουλίου 2020. Εικόνα που ελήφθη στις 17 Ιουλίου 2020. Ειδικός 2ης τάξης Codie L Soule / Handout μέσω REUTERS. ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ. / Φωτογραφία αρχείου

Δύο αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, λίγες μέρες αφότου ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλεε κοντά σε κινεζικά ελεγχόμενα νησιά στα αμφισβητούμενα ύδατα που εμφανίστηκαν ως ένα άλλο σημείο ανάφλεξης στις τεταμένες σχέσεις Σινο-ΗΠΑ.

Το Theodore Roosevelt Carrier Strike Group και το Nimitz Carrier Strike Group «διεξήγαγαν πολλές ασκήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ περιουσιακών στοιχείων καθώς και των δυνατοτήτων ελέγχου και ελέγχου», δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας τις πρώτες επιχειρήσεις διπλού αερομεταφορέα στην πολυσύχναστη πλωτή οδό από τον Ιούλιο. 2020.

Η άσκηση έρχεται λίγες μέρες μετά την καταδίκη της Κίνας για την πλεύση του καταστροφικού, του USS John S. McCain, κοντά στα ελεγχόμενα από την Κίνα κινεζικά νησιά Paracel σε αυτό που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούν επιχείρηση ελευθερίας πλοήγησης – η πρώτη τέτοια αποστολή από το ναυτικό των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Joe Ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν τους εκτεταμένους εδαφικούς ισχυρισμούς της Κίνας στην περιοχή, κατηγορώντας ότι στρατιωτικοποιούν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και προσπαθούν να εκφοβίσουν γείτονες όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αλληλεπικαλύπτονται με την Κίνα στην πλούσια σε πόρους περιοχή.

«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τη νόμιμη χρήση της θάλασσας που απολαμβάνουν όλα τα έθνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε δήλωση ο Πύργος Ναύαρχος Jim Kirk, διοικητής του Ομίλου Nimitz Carrier Strike.

Η Κίνα έχει εξοργιστεί από επαναλαμβανόμενες αμερικανικές πλεύσεις κοντά στα νησιά που καταλαμβάνει και ελέγχει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα λέει ότι έχει αναμφισβήτητη κυριαρχία και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προκαλούν σκόπιμα ένταση.

Cx02β

Source