Δύο σενάρια αποκλεισμού του προέδρου “μπροστά από επιδημιολόγους” [ΒΙΝΤΕΟ]

Σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες του ANT1, ο πρώτος προβλέπει την επιβολή δωρεάν αποκλεισμού, ο οποίος ισχύει έως τις 31 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, θα εφαρμοστούν τα περισσότερα από τα μέτρα που χρησιμοποιούνται σήμερα. Με άλλα λόγια, μέρος του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει σε λειτουργία, αλλά τα κέντρα ομορφιάς, τα κομμωτήρια, τα κέντρα ομορφιάς θα είναι κλειστά.

Το άνοιγμα των σχολείων καθυστερεί για μια εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια πρόταση για παροχή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα γυμνάσια μετά τις 14 Ιανουαρίου.

Είναι απαραίτητο να στείλετε sms σχετικά με τις μεταφορές.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα εκατοστά θα επιτρέπεται να στέλνουμε ανά ημέρα για ένα αποκλειστικό ταξίδι.

Σημειώστε ότι αυτό το σενάριο δεν συμφωνεί με όλα τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής λόγω του μακροχρόνιου χρόνου που απαιτείται για την παραγωγή αποτελεσμάτων.

Αυτό, όπως είπαν σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η δεύτερη προβλέπει την επιβολή επιθετικών αποκλεισμών για δύο εβδομάδες, ακολουθούμενη από το άνοιγμα ορισμένων τομέων της οικονομίας σε εβδομαδιαία βάση.

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του, ο ιδιωτικός τομέας θα τεθεί σε αναστολή παράλληλα με όλες τις παραπάνω δραστηριότητες.

Μέρος του ιδιωτικού τομέα θα ανοίξει ξανά κάθε εβδομάδα, ενώ το άνοιγμά του θα απαιτήσει υποχρεωτικό έλεγχο του 20% των επαγγελματιών.

Η σχολή σκέψης που συμβάλλει σε αυτό το σενάριο υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της θα διασφαλίσει ότι η εξάπλωση του ιού θα μειωθεί εντός πέντε εβδομάδων.

Και οι δύο προτάσεις θα υποβληθούν αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Υπουργών την Πέμπτη.

Η επιδημία διαρκεί έως τις 2 Ιανουαρίου

Μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 5.455 νέες περιπτώσεις. 99%, δηλαδή 5392 από αυτές είναι περιπτώσεις εσωτερικής μεταφοράς. 321 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Ελεύθερη Αμμόχωστο, 1451 στη Λάρνακα, 1085 στη Λεμεσό, Λευκωσία 2123 και Πάφο 308. Η πιο επιδημιολογικά επηρεασμένη κατάσταση είναι η Λάρνακα με 986,6 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Η Αμμόχωστος υστερεί με 660,5 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Η Πάφος είναι στην καλύτερη θέση με 334.4. Ο σωρευτικός αντίκτυπος είναι 614,3 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Ο Δεκέμβριος είναι ένας μαύρος μήνας

Το Δεκέμβριο σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων με COVID-19, αντιπροσωπεύοντας το 52% όλων των θανάτων.

Ο μέγιστος αριθμός θανάτων καταγράφηκε από τις 28 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου. 22 ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνολικού αριθμού θανάτων. Το 26% όλων των θετικών σε COVID-19 θανάτων είναι σε γηροκομεία. Από τους 85 θανάτους που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο, 68 ήταν μόνιμοι Οικισμός στη Λεμεσό, Λευκωσία (41 և 27 θάνατοι, αντίστοιχα).

Source