Δ որջադիիս. Το DISY δεν είναι η αριστερά που θέλει να ανοίξει την πόρτα μπροστά σε όλους և, αλλά δεν είναι μια ακραία κίνηση (βίντεο)

Συναγερμός για τη δημοκρατία σχετικά με τη μετανάστευση – μια συνεχής πρόκληση

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android για Android Տ ΕΔΩ για iOS

Ένα δημοκρατικό συναγερμό με θέμα «Μετανάστευση, μια διαρκής πρόκληση» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Θέατρο της Λευκωσίας. Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Χάρης Γεωργία Ορτζάδης, Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος, και ομιλητής από τον κ. Παναγιώτη Μηταράκη, Υπουργό Μετανάστευσης και Άσυλο της Ελληνικής Κυβέρνησης και τον κ. Νίκο Νίκο, Υπουργό Εσωτερικών. Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ο Averof Neofito παρενέβη στο Διαδίκτυο. Οι ομιλίες ακολούθησαν μια συζήτηση με τον καθηγητή Dr. George Orj Bustra, Συντονιστή της Δημοκρατικής Ομάδας για την Πολιτική Μετανάστευσης.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφίτου καλωσόρισε τον κ. Μηταράκη στην Κύπρο, ευχαριστώντας τον και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, τονίζοντας ότι η μετανάστευση ήταν ένα κοινό ζήτημα, μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Κύπρο.

“Διπλασιάζοντας τους αριθμούς το 2014-2020, έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας ως δημοκρατική-δημοκρατική ανησυχία για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης. Για βαριά οικονομική επιβάρυνση, ενοχλητική δημόσια τάξη, αυξανόμενα εγκλήματα. Απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων πολιτικών προσφύγων ային του ανθρώπινου δράματος. “Εξάλλου, εμείς, ως Κύπρος, ζούμε στην εξορία από το 1974. “Εξάλλου, δεν έχει κυπριακή οικογένεια που δεν είχε μετανάστη σε ξένη χώρα στο ευρύτερο περιβάλλον της”, τόνισε ο κ. Νεοφίτου.

https://www.youtube.com/watch?v=wb_RqYjtypE:

Ο κ. Harris Georgia Orjiadis, Αντιπρόεδρος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η χώρα μας δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών – αιτούντων άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Στην πράξη, ως χώρα, έχουμε δείξει την ευαισθησία μας σε ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά και τον σεβασμό μας για τις διεθνείς συμβάσεις. Αλλά αναφέρουμε τα ακόλουθα. Πρόσφυγας είναι ένα άτομο που έχει αφήσει τη χώρα του από δικαιολογημένο φόβο απειλής ή δίωξης. Προς το παρόν, η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Αυτό είναι πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στις επίσημες μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης և στις στατιστικές, և πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. «Αν και οι βαριές ροές μέσω των κατεχόμενων εδαφών μας είναι προφανώς ιδιαίτερα επαχθές για την Κύπρο». Ο κ. Γεωργία Οργιάδης ανέφερε επίσης ότι για αυτόν τον λόγο πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ. Ο δημοκρατικός συναγερμός δεν είναι ούτε η αριστερά που θέλει να ανοίξει την πόρτα σε όλους բոլոր ούτε το ακραίο κίνημα που υιοθετεί μια πολιτική χωρίς ευαισθησία. Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα προστατεύει την ασφάλεια της κοινωνίας, θα προστατεύει την κοινωνική μας δομή, θα αποτρέπει την υπερβολική οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας. “

Ο κ. Νούρης, Υπουργός Εσωτερικών, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές είναι ένα πολύ περίπλοκο, πολυδιάστατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Λόγω διαφόρων πολιτικών θεμάτων αστάθειας, όπως η αιματηρή Սիր χρόνια κρίση στη Συρία և η μακροπρόθεσμη αστάθεια στη Μέση Ανατολή:. “Προφανώς, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. “Αυτή η συνεργασία θα πρέπει επίσης να αποτελείται από τα προτεινόμενα προγράμματα χρηματοοικονομικής ανάπτυξης, τεχνογνωσίας, υποδομής εφοδιαστικής, τα οποία στοχεύουν στην καταπολέμηση των βασικών αιτίων της μετανάστευσης – φτώχειας, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε ο κ. Νούρης. “Η ΕΕ βάζει την Τουρκία μπροστά ευθύνες, ζητώντας της να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. “

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μιταράκης, ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι τιμήθηκε να προσκληθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα να συμμετάσχει στην εκδήλωση. Ο κ. Μιταράκης τόνισε ότι η μετανάστευση είναι ένα μείζον ζήτημα για την Ελλάδα – την Κύπρο, η οποία έχει από καιρό αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις στις οποίες ζητούμε κοινές λύσεις, περιγράφοντας το βαθμό στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έθεσε επί τάπητος την πολιτική της μετανάστευσης έξι σημείων. Ο κ. Μιταράκης μίλησε εκτενώς για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και για τη συνεργασία μεταξύ MED5, Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας, τονίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Τέλος, ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτεί η Ευρώπη αυτήν την πολιτική, εμπορική, διπλωματική απέλαση, εκτός από τους κοινούς διαδρόμους επιστροφής με τρίτες χώρες, όπως είπα προηγουμένως, χωρών καταγωγής, χωρών διέλευσης. “Και, φυσικά, η θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την επίλυση κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπου η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική”, δήλωσε ο κ. Μιταράκης.

Μετά τις ομιλίες, ο κ. Μιταράκης ուր Νούρης απάντησε στις ερωτήσεις μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που διεξήχθη από τον καθηγητή Dr. George Orj Bustra

Source