“Εάν αποτύχουμε, θα βρούμε τα χέρια μας δεμένα”

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haravgi, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη και ο Έλληνας διαπραγματευτής, δήλωσε ότι βρίσκονταν στο τέλος μιας εποχής και ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η προοπτική λύσης, όπως διαμορφώθηκαν μετά το 1974, δεν επεκτάθηκαν μόνο στο όριο, αλλά εξάντλησαν επίσης τον χρήσιμο ορίζοντα του.

Ο Μαυρογιάννης συνέχισε τα λόγια του λέγοντας «αν αποτύχουμε, θα βρεθούμε με τα χέρια μας δεμένα».

Διαπραγματεύσεις, Crans Montana, όπου έφυγε από τον Μαυρογιάννη σε ένα ερώτημα σχετικά με την επιθυμία να επιστρέψει, το τέλος της διάσκεψης, η Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος του πακέτου, υποστήριξε ότι σηματοδότησε την άρνηση αποδοχής της πρότασης για απόσυρση της απομάκρυνσης και των στρατιωτών της εγγύησης και της ύπαρξης στρατηγικής συμφωνίας Δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατό, επειδή έλειπαν 2 από τους 6 βαθμούς

Ο Μαυρογιάννης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τελικά ότι η διάσκεψη είχε τελειώσει.

Αναφερόμενος στον Crans Montana, ο Μαυρογιάννης δήλωσε ότι είναι πιο κοντά από ποτέ και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί τόσο την πρόταση όσο και τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα σε 6 σημεία.

Ο Μαυρογιάννης είπε επίσης, “Θα ήταν κρίμα και καταστροφή να χάσουμε όλα αυτά τα κέρδη της διαπραγμάτευσης”.

Σχετικά με το κατά πόσον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι πεπεισμένος για τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις βάσει ενός δικοινοτικού δικοινοτικού ομοσπονδιακού διακανονισμού που βασίζεται στην πολιτική ισότητα σύμφωνα με το πλαίσιο του Guterres, η συναίνεση μέχρι τον Crans Montana, ο Μαυρογιάννης ήταν πεπεισμένος για αυτό. Είπε ότι πίστευε.

Ο Μαυρογιάννης είπε ότι η δέσμευσή τους για τη δικοινοτική δικοινοτική ομοσπονδία δεν ήταν κυκλική και ευκαιριακή στάση, αλλά βασίστηκε σε χρόνια, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν το μόνο εργαλείο ενός δημοκρατικού και λειτουργικού κράτους για την επανένωση της χώρας, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαλλαγή από τους «στρατιώτες κατοχής».

Όσον αφορά το ερώτημα εάν υπάρχει δίλημμα της «πολιτικής ισότητας ή της κυριαρχικής ισότητας» για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Μαυρογιάννης υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε μετά τον Crans Montana τον Σεπτέμβριο του 2017, ανέφερε ότι το ζήτημα της πολιτικής ισότητας είχε επιλυθεί.

Σε ερώτηση εάν η Τζέιν Χολ Λούτε, ο προσωρινός ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, θα επιστρέψει στην Κύπρο για να πραγματοποιήσει έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων, δήλωσε ο Μαυρογιάννης, δεδομένου του έργου μέχρι στιγμής, του Λούτε ανεπίσημο Ανέφερε ότι οι καταστάσεις δεν είναι αρκετά ώριμες, χρειάζονται περισσότερες επαφές και συμβιβασμοί για να προτείνουν τη συνάντηση, ότι στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του Ιανουαρίου, ο Λούτε θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει έναν δεύτερο γύρο.

Ο Μαυρογιάννης είπε επίσης ότι πιστεύει ότι η απόφαση συγκέντρωσης του ανεπίσημου 5 + 1 θα μπορούσε να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά το ερώτημα πότε προγραμματίζεται να συγκληθεί η πενταμελής διάσκεψη, ο Μαυρογιάννης δήλωσε ότι αν όλα πάνε καλά, ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για αυτό και είπε ότι είδε τη συνάντηση της διάσκεψης στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράτασης της θητείας του UNFICYP στο Συμβούλιο Ασφαλείας. έκανε.

Ο Μαυρογιάννης ευχήθηκε επίσης ότι η πανδημία δεν θα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση και τις δυνατότητες.

Σε ένα άλλο ερώτημα, “Εάν οι δυσμενείς εξελίξεις στη θάλασσα και στη γη, καθώς και στην έλλειψη πλήρους υποστήριξης από την ΕΕ, έβαλαν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από ό, τι πριν από τρία χρόνια”, ο Μαυρογιάννης είπε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και οι προσπάθειές του για την πρόληψη νέων θανάτων. Είπε ότι η συνοπτική και γνήσια υποστήριξη ήταν ανεπαρκής και αδύναμη.

Εξηγώντας ότι το νέο τετελεσμένο γεγονός και το γεγονός ότι η σύζευξη και το πέρασμα του χρόνου καθιστούν δύσκολη τη λύση στο Κυπριακό, ο Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η λύση θα είναι φυσικά αποτέλεσμα συμβιβασμού, τουλάχιστον βασικά μιας βιώσιμης, λειτουργικής λύσης που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

.Source