“Εάν υπάρχει συμφωνία στην Κύπρο, είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες”

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες, η κυπριακή πλευρά με εγγυητικές δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Guterres αξιολόγησε την ημερήσια διάταξη στην πρώτη συνέντευξη τύπου του 2021, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ.

Όταν ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή της ΑΑ για το πότε θα φέρει κοντά τα κυπριακά κόμματα και τη δήλωση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ersin Tatar ότι «αξίζουμε την αναγνώριση του δικού μας κράτους», ο Γκουτέρες απάντησε:

«Σκοπός μου είναι να ενώσω τις δύο κοινότητες στην Κύπρο και τις εγγυητικές χώρες Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Μαρτίου. Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια άτυπη συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις. Τα μέρη έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ειλικρινά πώς βλέπουν το μέλλον. Έχω εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και αυτή η μέθοδος προσφέρει μια δικοινοτική, αμφίδρομη λύση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Εάν τα μέρη συμφωνήσουν να επεκτείνουν το πεδίο των διαπραγματεύσεων, είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το πρώτο βήμα είναι να ενώσουμε τα μέρη, να τα ακούσουμε και να δούμε τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμμορφώνομαι με την εξουσιοδότηση που έχω λάβει. Δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός στην ακρόαση όλων και στο κοινό σημείο των κομμάτων σχετικά με το μέλλον τους. “

(ΑΑ)

Source