Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, “Ως χώρα (με την ΕΕ), είμαστε έτοιμοι να θέσουμε μια θετική ατζέντα με μακροπρόθεσμη προοπτική και να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας σε καλό δρόμο”.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Άγκυρα στο παλάτι Çankaya.

“Ακριβώς όπως η 60ετής διαδικασία ένταξης της χώρας μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς, η ΕΕ που δέχεται τη χώρα μας σε πλήρη ένταξη θα είναι μια οντολογική επιλογή για το μέλλον της ένωσης.” Ο Ερντογάν είπε:

“(Η ενημέρωση της τελωνειακής ένωσης) λαμβάνει υπόψη τις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες σχετικά με τη μετανάστευση, θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να δίνει εμπιστοσύνη και ορμή στις σχέσεις μας. Η αύξηση της αβεβαιότητας με το Brexit διορθώνεται μόνο με την άξια της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την Τουρκία. 2021 χρόνια η επιτυχία των ομολόγων όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο προς το παρόν. Και οι δύο οδηγίες που χρειάζεστε για να κάνετε την πρωτεύουσα σας στις Βρυξέλλες για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιμένουμε από εσάς να υποστηρίξετε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας. “

“Δυστυχώς, είναι δύσκολο όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ το 2020. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις περισσότερες φορές αφήνοντας τα τεχνητά πολλά δυσάρεστα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν. Σε ορισμένα κράτη μέλη, με τα διπλά προβλήματα της Τουρκίας, οι προσπάθειές τους να επιλύσουν τους διαδρόμους της ΕΕ ενίσχυσαν. Για να αυξηθεί η δικαιολογία αλληλεγγύης της Ένωσης έχει καταχραστεί την ατζέντα. αυτή η προσέγγιση, ενώ οι κρατούμενοι των χεριών μας ριζώνουν τις σχέσεις, υπονομεύει τον ισχυρισμό για εξουσία περιφερειακά και παγκόσμια από την άλλη πλευρά στρατεύματα. «η στρατηγική τύφλωση» ως ο πιο συγκεκριμένος δείκτης αυτής της στάσης που ονομάζουμε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Έχει εκτεθεί. Ωστόσο, η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. “

«Η Τουρκία, υπέρ της ειρήνης στη Μεσόγειο»

Η Τουρκία μέχρι στιγμής τόνισε ότι συνέβαλε σημαντικά στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και σε ενεργειακά έργα που εφαρμόζουν ο Ερντογάν είπε: «Δεν ζητάμε κάτι που δεν είναι δικό μας δικαίωμα στην ανατολική Μεσόγειο. Το έθνος μας στους υπάρχοντες πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή και το έθνος μας προσπαθούν να προστατεύσουν τα νόμιμα συμφέροντά τους. Έχουμε αντίρρηση σε προσπάθειες περιορισμού στις ακτές της χώρας μας σε μινιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν ισχύ. ” είπε.

Ο Ερντογάν, σε κάποιο περιστατικό τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι δείχνει τη δέσμευσή του για προστασία των δικαιωμάτων, είπε:

“Η Τουρκία και πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ εξίσωση από την ειρήνη της Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται στην ΤΔΒΚ, είναι πλέον καλά κατανοητή. Για να εκφράσω τον κύκλο του χρυσού, θα ήθελα η Τουρκία, η Μεσόγειος δεν είναι χωρίς ένταση, χωρίς ειρήνη, η συνεργασία είναι υπέρ της δικαιοσύνης και της δικαιοσύνης. Μεσόγειος, χωρίζουμε, όχι το ζουμ όλοι μας ο ένας στον άλλο, συνδυάζει, είναι μια θάλασσα ενίσχυσης της συνεργασίας μας που πρέπει να είναι έτσι. Μεσογειακή, από την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία, από την Παλαιστίνη στο Ισραήλ, από την Τουρκία στην Ελλάδα, την Ιταλία Ισπανία » Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από έναν ανταγωνιστικό τομέα σε μια λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας. Πιστεύουμε ότι η Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου που έχουμε φέρει στην ημερήσια διάταξη θα εξυπηρετήσει επίσης αυτόν τον σκοπό. “

Ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψή του ότι θα ήταν επωφελές να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας που θα συγκεντρώνει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.

«Πρέπει να συζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις»

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να μετατρέψει μια στοχευμένη διεθνή εγκατάσταση, όπως η ανακοίνωση Navtex, σε μια νέα αιτία έντασης χρησιμοποιώντας μόνο το 10% των πεδίων, ο Ερντογάν είπε:

“Τα τελευταία χρόνια, καλούμε την Ελλάδα, η οποία έχει αυξήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και ιδίως τις παράνομες δραστηριότητές της στα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, να εγκαταλείψει τις κλιμακούμενες δραστηριότητές της. Πιστεύω ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με τη γείτονά μας Ελλάδα, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή. Ενώ η ΕΕ απένειμε την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι” σε λύση στην Κύπρο το 2004, με πλήρη ένταξη, έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις της προς τους τουρκοκύπριους που είπαν “ναι” στο δημοψήφισμα. Περιμένουμε από την ΕΕ να τις εκπληρώσει και αυτές. δεν είχε καμία επαφή υψηλού επιπέδου με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Λοιπόν, πώς μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει διευκολυντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού; “

Source