“Είμαστε σίγουροι για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην αντιμετώπιση της κρίσης του Κόλπου”

Διαφήμιση

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ (ΑΑ) – Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλαφάτ εζ-Ζεϊάνι είπε ότι η χώρα του έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στη διευθέτηση της σύγκρουσης στον Κόλπο και στη διατήρηση της ακεραιότητας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο KUNA του Κουβέιτ, ο Zeyyani προήδρευσε των διαδικτυακών προπαρασκευαστικών συναντήσεων πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΣΣΚ που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στο Ριάντ. Επισημαίνοντας τη σημασία της Σαουδικής Αραβίας στην προστασία της ενότητας του ΣΣΚ, ο Ζεγιάνι τόνισε ότι υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην έναρξη μιας νέας φάσης για την επίλυση της σύγκρουσης στον Κόλπο, την ενίσχυση του διαλόγου και την επίτευξη μελλοντικών στόχων.

Ο Zeyyani δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να τερματιστούν οι περιφερειακές συγκρούσεις με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας και των διεθνών συμβάσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής της JCC προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου, με τη φιλοξενία της Σαουδικής Αραβίας. Στη σύνοδο κορυφής, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης στον Κόλπο που συνεχίζεται από το 2017.

Κρίση στον Κόλπο

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν όλες τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου 2017 για την κατηγορία “στήριξης τρομοκρατικών ομάδων” και άρχισαν να επιβάλλουν οικονομικό αποκλεισμό σε αυτήν τη χώρα.

Ενώ το Κατάρ αρνείται όλες τις κατηγορίες αυτών των χωρών, αυτό προκάλεσε κρίση στην περιοχή του Κόλπου. Το Κουβέιτ έχει καταβάλει προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ των μερών για λύση από την αρχή της κρίσης.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, συναντήθηκε με τον Εμίρ του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χάμετ Αλ Σάνι στη Ντόχα στις 2 Δεκεμβρίου. Αναφέρθηκε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Ahmed Nasser es-Sabah ανακοίνωσε επίσης σε γραπτή δήλωση στις 4 Δεκεμβρίου ότι πραγματοποιήθηκαν καρποφόρες συνομιλίες, κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη εξέφρασαν την προθυμία τους να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία χαιρέτισαν επίσης τη δήλωση του Κουβέιτ.

Νομική προειδοποίηση:

Όλα τα δικαιώματα των δημοσιευμένων ειδήσεων, στηλών, φωτογραφιών, σειρών άρθρων και όλων των ειδών έργων ανήκουν στον Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş. Ακόμα και με την εμφάνιση της πηγής, ολόκληρη η εργασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ειδική άδεια.

.Source