Είναι ένας εβδομαδιαίος εβδομαδιαίος έλεγχος συνταγματικός ή όχι; (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχει έντονη διαφωνία στο νομικό πλαίσιο σχετικά με την υποχρεωτική εβδομαδιαία εξέταση των εργαζομένων για ταχεία ανίχνευση αντιγόνων (δοκιμή).

Ο Πρύτανης της Νομικής Σχολής Αχιλλέας Εμιλανίδης, μιλώντας στην εκπομπή «ALPHA Kalimera», είπε ότι πρέπει να διακριθούν δύο πράγματα. Πρώτον, είναι η καλύτερη μέθοδος, η οποία σχετίζεται με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων που εφαρμόζει το υπουργείο; Υγεία և Το δεύτερο είναι το νομικό ζήτημα.

Αχιλλέας Εμιλιανίδης – Πρύτανης της Νομικής Σχολής
“Η θέση μου είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν παρεμβαίνουμε στη φυσική ακεραιότητα κανενός … Αυτό που έχουμε είναι ότι έχουμε όριο στην ιδιωτικότητα κάποιου.”

Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργαζόμενος δεν χρειάζεται να κάνει ένα τεστ, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο, αλλά εμμέσως “υποχρεώνει” να μην κάνει το τεστ μέσω των συνεπειών.

Κύριος. Ο Αιμιλιανίδης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η αναγκαιότητα και η αναλογικότητα του μέτρου.

Αχιλλέας Εμιλιανίδης – Πρύτανης της Νομικής Σχολής
“Το ερώτημα εδώ είναι εάν αυτή η δοκιμή είναι ήπια σε σύγκριση με, για παράδειγμα, το μπλοκάρισμα ή άλλους περιορισμούς. Κατά τη γνώμη μου, αυτό συμβαίνει προφανώς. “Αντί να θέσει το ζήτημα του κλεισίματος θέσεων εργασίας, ο στόχος είναι ο εργαζόμενος να μπορεί να πάει στη δουλειά κατά τη διάρκεια του τεστ.”

Επομένως, εδώ διατηρείται η αρχή της αναλογικότητας, σε αντίθεση με άλλα μέτρα, πρόσθεσε ο κ. Αμιλανίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο πρέπει να ερμηνεύεται με βάση τον συγκεκριμένο χρόνο και τις ειδικές περιστάσεις, καθώς υπάρχει σύγκρουση δικαιωμάτων.

Αχιλλέας Εμιλιανίδης – Πρύτανης της Νομικής Σχολής
“Δεν μπορεί να επιτραπεί οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή. “Είναι καθήκον της επιστημονικής ομάδας, πρώτα απ ‘όλα, των πολιτικών αρχών, να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και για διαφάνεια, καθώς θεωρεί ότι αυτό το μέτρο είναι απολύτως απαραίτητο.”

Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε περιορισμός του δικαιώματος επιβάλλεται από το νόμο. “Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, δεν αποκλείεται από τη νομολογία η επιβολή περιορισμού με διάταγμα, υπό την προϋπόθεση ότι η βάση αυτών των περιορισμών ορίζεται στο νόμο που επιτρέπει την έκδοση του διατάγματος”, δήλωσε ο κ. Ο Εμιλανίδης πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα πρέπει να σχολιάσει το Δικαστήριο.

Source