Είναι ασφαλές να κλείσετε ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο εξωτερικό; – Οι οποίες? Νέα

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο κλειδώματος, πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε μια αλλαγή σκηνής το 2021. Αλλά η επίδραση του COVID-19 σημαίνει ότι δεν είναι πλέον τόσο απλή όσο η συσκευασία μιας βαλίτσας.

Υπάρχουν ταξιδιωτικοί διάδρομοι για διαπραγμάτευση και υποχρεωτικές δοκιμές για ορισμένους προορισμούς, καθώς και κενά στην ασφαλιστική κάλυψη ταξιδιού. Ακόμα κι αν σκοπεύετε να μείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τρέχον σύστημα επιπέδων λέει ότι μόνο εκείνοι των βαθμίδων 1 και 2 επιτρέπεται να ταξιδεύουν ελεύθερα. Οι κάτοικοι της κατηγορίας 3 και 4 πρέπει να παραμείνουν τοπικοί.

Επιπλέον, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να κυνηγούν επιστροφές χρημάτων από αεροπορικές εταιρείες ή εταιρείες διακοπών μετά από το πλήθος των ακυρώσεων φέτος. Έτσι, με αυτήν την πολύ αβεβαιότητα, πώς θα αποφύγουμε να καταλήξουμε ξανά στην ίδια θέση;

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κάνετε κράτηση για διακοπές για το 2021, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι τοπικοί περιορισμοί θα είναι κατά τη στιγμή του ταξιδιού

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η κυβέρνηση έχει πει ότι όσοι από οποιοδήποτε επίπεδο μπορούν να ταξιδέψουν διεθνώς. Ωστόσο, δεν συνιστάται για όσους βρίσκονται στην κατηγορία 3 και 4. Αυτοί οι κάτοικοι δεν θα πρέπει επίσης να ταξιδεύουν γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τοπικά, ή ως μέρος ενός ευρύτερου ουσιαστικού ταξιδιού.

Οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί και δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης των περιορισμών που θα ισχύουν τη στιγμή του ταξιδιού. Για παράδειγμα, εάν κάνετε κράτηση σε εξοχικό σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο νοικοκυριά – αλλά επιτρέπεται να κάνετε διακοπές μόνο με την οικογένειά σας (κάτω από τους περιορισμούς της βαθμίδας 2) – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μάχη για την επιστροφή των χρημάτων σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κράτηση σε εξοχικό σπίτι σε μια τοποθεσία της δεύτερης βαθμίδας, η οποία πλησιάζει την ημερομηνία ταξιδιού, ωθείται σε υψηλότερη βαθμίδα. Όλα τα καταλύματα σε αυτές τις περιοχές θα αναγκαστούν να κλείσουν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστραφεί. Ωστόσο, ορισμένοι οικοδεσπότες μπορεί να σας ζητήσουν να μετακινήσετε τις ημερομηνίες σας.

Και τι γίνεται με ταξίδια στο εξωτερικό; Ακόμα κι αν οι αυστηροί τοπικοί περιορισμοί σάς εμποδίσουν να φύγετε από την περιοχή, η πτήση σας πιθανότατα θα λειτουργεί – πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσετε τα χρήματά σας. Εάν κάνετε κράτηση για ταξίδι στο εξωτερικό, επιλέξτε πακέτα διακοπών με μια εταιρεία που υπόσχεται να επιστρέψει χρήματα γρήγορα.

Οι επιστροφές οφείλονται ακόμη από νωρίτερα στην πανδημία

Γυναίκα που προσπαθεί να λάβει επιστροφή χρημάτων με πιστωτική κάρτα coronavirus

Ορισμένες εταιρείες διακοπών παραβιάζουν τώρα το νόμο για τις επιστροφές χρημάτων για περισσότερο από έξι μήνες. Και πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από το Which; δείχνει ότι παρακρατείται παράνομα 1 δισ. £ σε επιστροφές χρημάτων.

Η ρυθμιστική αρχή του ανταγωνισμού ξεκίνησε τώρα έρευνα για το κατά πόσον οι αεροπορικές εταιρείες παραβίασαν το νόμο όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν στους πελάτες τους πτήσεις που δεν μπορούσαν να πάρουν λόγω εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών κλειδαριών.

Πριν από την κράτηση, ρωτήστε τον εαυτό σας αν μπορείτε να δεσμεύσετε τα χρήματά σας για ό, τι μπορεί να είναι μήνες.

Μπορεί να μην καλύπτεστε από ασφάλιση

Εάν το ταξίδι σας ακυρωθεί λόγω κυβερνητικών περιορισμών ή αλλαγής στις συμβουλές του Υπουργείου Εξωτερικών (FCDO) – και η εταιρεία διακοπών σας δεν θα σας επιστρέψει χρήματα – είναι απίθανο να πληρώσει η υπάρχουσα ταξιδιωτική σας ασφάλιση (εκτός εάν οι διακοπές και το συμβόλαιο σας είχαν κανονιστεί πριν από τον Μάρτιο) .

Ενώ πολλοί ασφαλιστές προσφέρουν τώρα «κάλυψη ακύρωσης COVID», μερικοί κάνουν μόνο εάν δοκιμάσετε θετικά πριν από την αναχώρηση. Η πλειοψηφία σας αφήνει ψηλά και στεγνά εάν οι τοπικοί περιορισμοί, ή ακόμα και μια περίπτωση COVID-19 στο νοικοκυριό σας, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ταξιδέψετε.

Κανένας ασφαλιστής δεν θα σας καλύψει εάν αλλάξετε απλώς γνώμη σχετικά με το ταξίδι – για παράδειγμα, εάν οι περιπτώσεις στον προορισμό σας αυξάνονται, αλλά το FCDO δεν έχει προειδοποιήσει να πάει εκεί.

Σας συμβουλεύουμε να αναζητήσετε ένα συμβόλαιο με ιατρική κάλυψη coronavirus και κάλυψη ακύρωσης coronavirus, μαζί με προγραμματισμένη ασφάλιση αστοχίας αεροπορικής εταιρείας (SAFI, για να σας καλύψουμε εάν η αεροπορική σας εταιρεία αποτύχει)

Διαβάστε τον οδηγό ασφάλισης ταξιδιών COVID-19 για να δείτε ποια είναι τα πιο ολοκληρωμένα συμβόλαια.

Μπορεί να κολλήσετε σε καραντίνα

Εάν μια χώρα περιλαμβάνεται στη λίστα των ταξιδιωτικών διαδρόμων, μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να χρειάζεται να απομονωθείτε όταν επιστρέψετε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για προορισμούς που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, η εισαγωγή του “test to release” μείωσε τον χρόνο καραντίνας σε πέντε ημέρες – υπό την προϋπόθεση ότι οι ταξιδιώτες επιστρέφουν μια αρνητική δοκιμή Covid-19 την ή μετά την πέμπτη ημέρα. Θα χρειαστεί να λάβετε τη δοκιμή από τη λίστα των εγκεκριμένων από την κυβέρνηση παρόχων. Η περίοδος καραντίνας χωρίς δοκιμή έχει επίσης μειωθεί από 14 ημέρες σε 10.

Ωστόσο, όπως ήδη γνωρίζουμε, οι συμβουλές της κυβέρνησης μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Οι διάδρομοι ταξιδιού ελέγχονται κάθε εβδομάδα, με ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στις Πέμπτη στις 5 μ.μ. Οι αλλαγές συνήθως ισχύουν από τις 4 π.μ. το επόμενο Σάββατο. Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να κλείσετε διακοπές μόνο εάν είστε σε θέση, και είστε πρόθυμοι, να καραντίνα κατά την επιστροφή σας.

Θα μπορούσατε να πληρώσετε για μια δοκιμή

Όχι μόνο μια αρνητική δοκιμή COVID-19 θα σας επιτρέψει να μειώσετε τον χρόνο καραντίνας σας, αλλά μπορεί να είναι απαίτηση να ταξιδέψετε στον προορισμό σας πρώτα. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος επιμένουν τώρα ότι οι παραθεριστές μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν COVID-19 ως προϋπόθεση εισόδου.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δωρεάν υπηρεσία δοκιμών NHS, η οποία προορίζεται μόνο για άτομα με συμπτώματα, επομένως θα πρέπει να πληρώσετε για μια ιδιωτική δοκιμή. Ορισμένες κλινικές και φαρμακεία προσφέρουν δοκιμές COVID-19 «fit to fly», αλλά ποια; διαπίστωσε ότι το κόστος ποικίλλει σημαντικά.

Το πιο ακριβό πρότυπο τεστ που βρήκαμε, σε μια κλινική στο Λονδίνο, ήταν 214 £ – αυτό είναι ένα επιβλητικό £ 856 για μια τετραμελή οικογένεια. Αυτό το είδος δαπανών θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι αλλαγής εάν τραπεύετε σε ένα φτηνό διάλειμμα.

Θα μπορούσαν να εισαχθούν και άλλες εθνικές κλειδαριές

Εάν κάποια χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίσει να εφαρμόσει ένα άλλο εθνικό κλείδωμα, δεν θα σας επιτραπεί να κάνετε διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο εξωτερικό.

Φυσικά, αν αυτό συνέβαινε, περιμένουμε να επιστραφούν τα πακέτα διακοπών. Ωστόσο, ορισμένοι διαδικτυακοί ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν θα επιστρέψουν το τμήμα πτήσης του πακέτου εάν εξακολουθούν να περιμένουν να επιστραφούν από την αεροπορική εταιρεία. Το Lastminute.com και το Loveholidays αντιμετώπισαν αμφότερες ενέργειες από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) για τον χειρισμό των επιστροφών.

Οι περισσότερες εταιρείες εξοχικών σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να επιστρέψουν χρήματα σε περίπτωση εθνικού κλειδώματος. Ωστόσο, οι συμπαθείς των Sykes και Hoseason το έκαναν μόνο μετά από πίεση από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA).

Επιπλέον, οι πελάτες της Sykes που ακύρωσαν ή έκαναν εκ νέου κράτηση πριν από τις 23 Μαρτίου εξακολουθούν να απορρίπτονται τα χρήματά τους. Εάν κάνετε κράτηση, προσέξτε να επιλέξετε έναν από τους καλύτερους παρόχους εξοχικών κατοικιών. Οι οποίες? Οι προτεινόμενοι πάροχοι θα σας επιστρέψουν εάν επηρεαστείτε από εθνικό ή τοπικό κλείδωμα.

Έξι τρόποι για να προστατευτείτε κατά την κράτηση

Κράτηση διακοπών1. Επιλέξτε ένα πακέτο

Όχι μόνο θα προστατεύεστε εάν τα πράγματα πάνε στραβά, αλλά η έρευνά μας διαπίστωσε ότι είναι πιθανό να είναι και φθηνότερο.

2. Χρησιμοποιήστε ένα Ποιο; Προτεινόμενος πάροχος

Όλοι οι πάροχοι πακέτων διακοπών που υποστηρίζουμε έχουν δεσμευτεί να επιστρέψουν χρήματα γρήγορα εάν πρέπει να ακυρώσουν λόγω του COVID-19.

3. Αποφύγετε τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία

Διαφορετικά, ενδέχεται να δυσκολευτείτε να επιστρέψετε το τμήμα πτήσης της κράτησής σας.

4. Ελέγξτε τις πολιτικές «βιβλίο με εμπιστοσύνη»

Βρείτε μια αεροπορική εταιρεία ή μια εταιρεία διακοπών που θα σας επιτρέψει να αλλάξετε την ημερομηνία ή τον προορισμό σας σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρώσετε από τη μύτη.

5. Πληρώστε με πιστωτική κάρτα

Μπορεί να μπορείτε να διεκδικήσετε σύμφωνα με την Ενότητα 75 του νόμου περί καταναλωτικής πίστης εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

6. Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας είναι έγκυρο

Όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit, οι Βρετανοί θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες (και έως και 15 μήνες) στα διαβατήριά τους για να ταξιδέψουν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Source