Είναι η σειρά της Ευρώπης να απορρίψει τον Τραμπ από τον Joschka Fischer

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποχωρήσει σύντομα από τον Λευκό Οίκο, η τοξική του κληρονομιά του πρώτου Αμερικάνικου εθνικισμού και απομόνωσης θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το χειρότερο πράγμα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να κάνουν τώρα είναι να καθίσουν πίσω και να επαναλάβουν τον προηγούμενο δευτερεύοντα ρόλο τους στη διατλαντική σχέση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Παρά τον θόρυβο και τον θρήνο του, η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα λήξει στις 20 Ιανουαρίου 2021. Θα είναι ιστορία. αλλά, δυστυχώς, η πολιτική του κληρονομιά θα παραμείνει. Με σχεδόν 75 εκατομμύρια Αμερικανούς να τον ψηφίζουν (και 82 εκατομμύρια για τον Τζο Μπάιντεν), ο Τραμπ κινητοποίησε ένα εξαιρετικό και απροσδόκητο επίπεδο υποστήριξης μεταξύ μιας βάσης που θα συνεχίσει να κατευθύνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προς το εμπορικό σήμα του εθνικιστικού απομόνωσης.

Όπως μια αναζωογόνηση, ο Τραμπισμός θα στοιχειώσει την αμερικανική πολιτική για πολύ καιρό, και κάποια εκδοχή της θα είναι ξανά στην ψηφοφορία το 2024 – αυτό είναι ήδη σαφές. Για να νικήσει τον Τραμπισμό, οι Δημοκρατικοί έπρεπε να συγκεντρώσουν ένα «μπλε κύμα» εκλογικών νίκων μέχρι την ψηφοφορία. Δεν το έκαναν.

Η ιδέα ότι ο ίδιος ο Τραμπ θα τρέξει ξανά είναι απίθανη, δεδομένης της ηλικίας του. Όμως, οι νεότεροι λαϊκιστές κληρονόμοι ήδη αστειεύονται για να διεκδικήσουν το μανδύα. Τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από τη διατλαντική προοπτική – καθένα από τα οποία έχει υπαρξιακό συμφέρον στην Αμερική να παραμένει δεσμευμένο στην πολυμερή συνεργασία – οι εκλογές του Μπάιντεν αντιπροσωπεύουν τη νίκη σε μια αποφασιστική μάχη, αλλά όχι στον πόλεμο.

Εμείς εδώ στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μετά από τέσσερα χρόνια ανικανότητας και ανοησίας του Τραμπ – με περισσότερους από 300.000 Αμερικανούς νεκρούς από το COVID-19 – σχεδόν οι μισοί από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους αποφάσισαν ότι ήθελαν τέσσερα ακόμη χρόνια. Αυτό το ανησυχητικό γεγονός έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος από το να ξαπλώσουν άνετα και να παραχωρήσουν την ευθύνη για τη διατλαντική σχέση με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του μπορεί να είναι απείρως πιο ικανοί από τον Τραμπ, αλλά το μέλλον του υπερατλαντισμού δεν θα εξαρτηθεί σε μικρό βαθμό από αυτό που κάνει η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η Γερμανία τα επόμενα χρόνια.

Ενώ τα χρόνια του Τραμπ ανάγκασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε αμυντικό επίπεδο, οι εκλογές του Μπάιντεν απαιτούν το αντίθετο: μια προορατική ώθηση για διατλαντική ανανέωση. Η αποκατάσταση της σχέσης απαιτεί η Ευρώπη να ενεργεί σαν «ενήλικας» και να είναι ισότιμη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προχωρώντας πέρα ​​από την υποταγή της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που εξακολουθεί να υφίσταται 30 χρόνια αργότερα.

Εγγραφείτε στο Project Syndicate

Bundle2021_web4


Εγγραφείτε στο Project Syndicate

Απολαύστε απεριόριστη πρόσβαση στις ιδέες και τις απόψεις των κορυφαίων στοχαστών του κόσμου, όπως εβδομαδιαίες διαβάσεις, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις. Το επόμενο έτος ετήσιο έντυπο περιοδικό; το πλήρες ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ αρχείο; κι αλλα – Όλα με λιγότερο από $ 9 το μήνα.

Εγγραφείτε τώρα

Για παράδειγμα, το δυσανάλογα μικρό μερίδιο των ευρωπαϊκών χωρών στο βάρος των στρατιωτικών δαπανών στο ΝΑΤΟ είναι απλώς ανεξήγητο στους περισσότερους Αμερικανούς (και όχι μόνο στους υποστηρικτές του Τραμπ). Αυτό το σημείο διαμάχης πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, κυρίως επειδή θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης να ενισχύσει την άμυνά της.

Όμως οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταστήσουν ξεκάθαρο στην κυβέρνηση Μπάιντεν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη. Η Αμερική είναι μια παγκόσμια δύναμη με παγκόσμια συμφέροντα και ασυναγώνιστες στρατιωτικές δυνατότητες. Η Ευρώπη, αντιθέτως, αποτελείται από πολλές μικρές και μεσαίες χώρες, καθεμία από τις οποίες έχει μόνο περιορισμένη ικανότητα προβολής ισχύος και επιρροής (ίσως με εξαίρεση τις δύο πυρηνικές δυνάμεις, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βρει τα πόδια του έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Η προηγούμενη εμπειρία με στρατιωτικές αποστολές εκτός Ευρώπης έδειξε ότι η προοπτική μιας παγκόσμιας δύναμης διαφέρει ουσιαστικά από αυτήν μιας μικρής ή μεσαίας δύναμης. Οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι το αναγνωρίζουν αυτό, και θα έχει έντονη επίδραση στο εάν θα αποδεχθούν τέτοιες αποστολές στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της διατλαντικής σχέσης, ο ρόλος της Ευρώπης είναι να υπερασπιστεί το έδαφος του ΝΑΤΟ και την επισφαλή περιφέρειά του. Στην Ανατολική Ευρώπη, αυτό αφορά κυρίως τα κράτη της Βαλτικής (όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ), τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και άλλες «παγωμένες συγκρούσεις» στη γειτονιά της Ευρώπης. Η επίλυση αυτών – ή τουλάχιστον η επίτευξη κάποιου είδους σταθεροποίησης – θα απαιτήσει μια πολύ πιο ισχυρή ευρωπαϊκή διπλωματική απάντηση από ό, τι έχουμε δει μέχρι τώρα.

Επιπλέον, οι μαζικές μεταναστεύσεις και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα αναγκάσουν την Ευρώπη να εμβαθύνει την εμπλοκή της στη νότια ακτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική. Η ανατολική Μεσόγειος γίνεται όλο και περισσότερο ένα νέο σημείο πρόσβασης, λόγω των εντάσεων μεταξύ των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία) και των ανεπίλυτων συγκρούσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να επικεντρωθούν πρωτίστως σε αυτές τις προκλήσεις και στην ανάπτυξη ικανοτήτων που απαιτούνται για τη διαχείρισή τους. ότι από μόνο του θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και συνεπώς τη συμβολή της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την παγκόσμια πολιτική, η Ευρώπη πρέπει να αφήσει αυτόν τον τομέα στις παγκόσμιες υπερδυνάμεις – έναν τίτλο που δεν μπορεί να διεκδικήσει για τον εαυτό του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Κίνα. Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει στενή αμοιβαία κατανόηση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό, ιδίως όσον αφορά τις κοινές αξίες. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να επιδιώξουν τον συντονισμό της πολιτικής ως ίσοι. αλλά, πάλι, θα πρέπει να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το τι θα αποδεχθούν οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι – και έτσι τι μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να μετατραπεί σε οργανισμό ασφαλείας για την Ανατολική Ασία, καθώς αυτό θα το υπερέβαινε.

Στον τομέα της εμπορικής πολιτικής, θα προκύψει ένα νέο σύνολο κοινών στρατηγικών συμφερόντων, τόσο έναντι της Κίνας όσο και στην υπερατλαντική περιοχή. Η μείωση ή ακόμη και η εξάλειψη των εμπορικών ανισορροπιών θα παραμείνει υψηλή προτεραιότητα.

Εν τω μεταξύ, τα σύννεφα καταιγίδας συγκεντρώνονται στο μέτωπο της ψηφιακής πολιτικής. Η Ευρώπη, μια σημαντική αγορά για τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ, επιμένει στην ψηφιακή κυριαρχία της και εισάγει ολοκληρωμένους κανονισμούς για την προστασία των ευρωπαϊκών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής και για τον έλεγχο της δύναμης των μεγαλύτερων ψηφιακών πλατφορμών. Εδώ, διαφορετικά συμφέροντα στη διατλαντική σφαίρα απειλούν να συγκρουστούν. Εάν η Ευρώπη και η Αμερική μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες, μπορούν να ορίσουν το παγκόσμιο πρότυπο λίγο πολύ από προεπιλογή. Αλλά με την Κίνα να κάνει τη δική της προσπάθεια για ηγεσία σε σχέση με τα πρότυπα ψηφιακής διακυβέρνησης, ο χρόνος τελειώνει.

Ακόμα και με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δεν θα υπάρξει επιστροφή στις παλιές άνετες εξαρτήσεις που καθόριζαν εδώ και καιρό τη διατλαντική σχέση. Μετά από τέσσερα χρόνια Trump, οι Ευρωπαίοι ξέρουν τι διακυβεύεται. Ομοίως, η συνέχιση των ψευδαισθήσεων για την Κίνα θα ήταν αφελής και επικίνδυνη. Δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση για έναν ανανεωμένο υπερατλαντισμό. Απορρίπτοντας τον Τραμπ και εκλέγοντας τον Μπάιντεν, η Αμερική έχει παραδώσει. Όπως λένε οι Αμερικανοί, η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρώπης.

.Source