Είναι η ταινία του Coen Brothers Fargo μια αληθινή ιστορία;

Εάν είστε οπαδός των αδελφών Coen, τότε μάλλον είστε εξοικειωμένοι ΦάργκοΤα αρχικά λόγια. «Αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», διαβάζει το λευκό κείμενο σε μαύρο φόντο. «Τα γεγονότα που απεικονίζονται σε αυτήν την ταινία πραγματοποιήθηκαν στη Μινεσότα το 1987. Κατόπιν αιτήματος των επιζώντων, τα ονόματα έχουν αλλάξει. Από το σεβασμό για τους νεκρούς, τα υπόλοιπα έχουν πει ακριβώς όπως συνέβη ».

Αλλά πόσο από αυτούς τους ισχυρισμούς αληθινής ιστορίας είναι πραγματικά αληθινοί; Αποδεικνύεται ότι η απάντηση είναι εξίσου στριμμένη, περίεργη και σκοτεινά αστεία Φάργκο εαυτό. Αυτός είναι ο οδηγός σας για το πόσο Φάργκο η ταινία βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία.

Είναι η ταινία Φάργκο Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία?

Ναι και ΟΧΙ. Αλλά η απάντηση είναι κυρίως όχι. Ας εξηγήσουμε.

Υπήρχαν δύο διαφορετικά πραγματικά εγκλήματα που ενέπνευσαν τον Joel και τον Ethan Coen να γράφουν, να σκηνοθετήσουν και να παράγουν Φάργκο η ταινία. Σε αντίθεση με την ταινία, αυτές οι πραγματικές περιπτώσεις δεν ήταν συνδεδεμένες στο παραμικρό. Ο πρώτος ήταν ένας άντρας που εξαπάτησε την General Motors Finance Corporation. Ο δεύτερος ήταν μια δολοφονία στο Κονέκτικατ, όπου ένας άντρας σκότωσε τη σύζυγό του και διέθεσε το σώμα της σε ένα ξύλο.

Αν έχετε δει Φάργκο μπορείτε να δείτε ίχνη αυτών των πραγματικών εγκλημάτων στην ταινία. Τα προβλήματα του Τζέρι (William H. Macy) ξεκινούν όταν προσπαθεί να καλύψει τα ράφια του με την General Motors Acceptance Corporation. Υπονοείται ότι ο Τζέρι πούλησε μερικά αυτοκίνητα κάτοψης αλλά δεν επέστρεψε το GMAC και είναι αυτό το οικονομικό πρόβλημα που οδηγεί στον Τζέρι να κάνει ένα σχέδιο με λαγούς να απαγάγει τη γυναίκα του για λύτρα. Όπως στην υπόθεση δολοφονίας, το δραματικό δράμα της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη σχέση ενός άνδρα με τη γυναίκα του. Επίσης, όπως στην πραγματική ζωή, κάποιος καταλήγει σε ένα ξύλο. Αλλά αυτό είναι που τελειώνουν οι ομοιότητες. Στην πραγματική ζωή δεν υπήρξαν απαγωγές, ούτε σειρά δολοφονιών, ούτε έγκυος αστυνομικός στα τακούνια τους. Λοιπόν, ενώ Φάργκο εμπνεύστηκε τεχνικά από πραγματικά γεγονότα, δεν βασίζεται σε καμία πραγματική ιστορία.

Ποια είναι η αληθινή ιστορία του Φάργκο η ταινία?

Ας ξεκινήσουμε με αυτήν την απάτη αυτοκινήτων. Σε Φάργκο Ο Τζέρι αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πώληση αυτοκινήτων ως διευθυντής πωλήσεων για μια αντιπροσωπεία Oldsmobile χωρίς να πληρώσει το GMAC. Ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να σφυρηλατήσει τα χαρτιά του για να μοιάζει σαν να μην πουλούσε πολλά αυτοκίνητα και τσέπη τα μετρητά, έρχεται με μια όχι τόσο λαμπρή ιδέα. Αντί να ασχολείται με τις νομικές συνέπειες του εγκλήματός του, αποφασίζει να απαγάγει τη σύζυγό του και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα λύτρων από τον πεθερό του για να επιστρέψει το GMAC.

Όσο φιλόδοξο και αν είναι αυτό το σχέδιο, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τον άνθρωπο που πιθανότατα χρησίμευσε ως έμπνευση του Τζέρι. Ο Τζον Μακ Νάμαρα είναι κακούργος που καταδικάστηκε για απάτη στο σχέδιο Ponzi. Κατάφερε να το κάνει αυτό μέσω μιας σειράς δανείων που μπόρεσε να πάρει από το χρηματοδοτικό σκέλος της General Motors, GMAC. Συνολικά, τα δάνεια που έλαβε δόλια ανήλθαν σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο McNamara πήρε το δάνειο ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο να αγοράσει μια σειρά από μη-GM φορτηγά, αξίας 25.000 $ το καθένα, τα οποία θα μπορούσαν να προσαρμοστούν, να πωληθούν και να σταλούν στη χώρα της Κύπρου. Μόνο η McNamara κατείχε την αντιπροσωπεία από την οποία αγοράστηκαν τα φορτηγά, την εταιρεία προσαρμογής, τη ναυτιλιακή εταιρεία που ισχυρίστηκε ότι έστειλε τα φορτηγά στην Κύπρο, και 67 διαφορετικές εταιρείες και συνεργασίες που συμμετείχαν στο σχέδιό του. Κανένα από αυτά τα φορτηγά δεν αγοράστηκε ή πωλήθηκε ποτέ. Αντίθετα, κυλούσαν στον ιστό των εταιρειών της McNamara, ενώ έπαιρνε χρήματα από τα δάνεια του.

Αν και αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή 800 εκατομμυρίων δολαρίων για τα εγκλήματά του, ο Μακ Νάμαρα επέλεξε μια συμφωνία. Η ποινή του μειώθηκε σε πέντε χρόνια με την αιτιολογία ότι θα παρείχε αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των υπαλλήλων που είχε δωροδοκήσει.

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία για το δράμα Oldsmobile της ταινίας. Τι γίνεται όμως με το ξύλο; Σε μια ειδική έκδοση του Φάργκο DVD επιβεβαιώθηκε ότι το στοιχείο της ταινίας βασίστηκε στην τραγική δολοφονία της Helle Crafts. Ένας Δανός αεροσυνοδός, το Νοέμβριο του 1986, οι φίλοι της Crafts την έριξαν στο σπίτι της στο Newtown του Κονέκτικατ μετά από μια πτήση από τη Γερμανία. Δεν ξαναδεί ποτέ. Η έρευνα και η δίκη αποκάλυψαν ότι ο σύζυγός της Richard Crafts δολοφόνησε τη Helle και διέθεσε το σώμα της σε ένα ενοικιαζόμενο ξύλο. Ο θάνατος της Crafts οδήγησε στην πρώτη καταδίκη του Κοννέκτικατ χωρίς σώμα.

Ο Richard Crafts καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 ετών για το έγκλημα. Από τον Ιανουάριο του 2020, το Crafts απελευθερώθηκε από τη φυλακή. Αυτή τη στιγμή ζει σε ένα μισό σπίτι στο New Haven.

Γιατί Φάργκο Αξίωση βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία;

Παρόλο που αυτές οι σκοτεινές προτάσεις σχετικά με αυτήν την ταινία βασίζονται στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτές τις ιστορίες. Γιατί λοιπόν να πούμε ότι υπάρχει; Όλα εξαρτώνται από το ποιοι είναι οι αδελφοί Coen είναι δημιουργοί. Η δουλειά τους είναι συχνά γεμάτη με σκούρα αστεία και τέταρτα τείχη στο μάτι του κοινού που προτιμούν να τραβούν τα πόδια των θεατών αντί να σκέφτονται κάτι πολύ ζοφερό. Δεν είναι τόσο πολύ που οι αδελφοί Coen μας λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται Φάργκο βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Είναι ότι σχολιάζουν την τάση των ταινιών που χρησιμοποιούν γεγονότα για να γράφουν τη μυθοπλασία τους δημιουργώντας το δικό τους εναλλακτικό σύμπαν γεμάτο εγκλήματα. Βασικά, αυτό το αληθινό κομμάτι της ιστορίας είναι ένα άλλο αστείο.

Πού να κάνετε ροή Φάργκο

.Source