Είναι η Brexıt μια ευκαιρία για το TRNC;

Η Βρετανία, η πρώην αποικιακή διοίκηση της Κύπρου και ο σημερινός εγγυητής της, θα έπρεπε να ήταν ουδέτερη στο πλαίσιο των Ιδρυτικών Συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που τώρα μετατράπηκε σε ελληνικό κράτος, έπρεπε να ακολουθήσει μια ισορροπημένη πολιτική στην ίδια απόσταση με τους δύο ισότιμους εταίρους της, Τούρκους και Έλληνες. Δυστυχώς, συνεχίζει, υποστηρίζει και υποστηρίζει το λάθος αναγνώρισης της ελληνικής διοίκησης ως το μόνο νόμιμο κράτος του νησιού εδώ και χρόνια. Διακρίνει, αδικία και εχθρότητα απέναντι στους Τούρκους. Υπάρχουν ορισμένοι που αποδίδουν αυτή τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ως εκ τούτου την υποχρέωσή του να συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ABAD). Υπάρχουν επίσης εκείνοι που λένε ότι είναι υποχρέωση της Βρετανίας να υποστηρίξει τη Νότια Κύπρο, τους «εταίρους-μέλη» της στο πλαίσιο της πειθαρχίας της ΕΕ. Όπως είναι γνωστό, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ (Brexit) στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2016 και την περασμένη εβδομάδα έσπασε το δεσμό συμμετοχής του κάνοντας εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον “Συμφωνία ΟΚ” είπε στη δήλωσή του τα ακόλουθα παραδειγματικά λόγια: “Έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο των χρημάτων μας, των συνόρων μας, του εμπορίου μας και των αλιευτικών υδάτων μας. Η συμφωνία διασφαλίζει επίσης ότι δεν είμαστε πλέον δορυφόροι της ΕΕ, κανένας ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και όλες οι βασικές κόκκινες γραμμές μας για την επιστροφή στην κυριαρχία έχουν εκπληρωθεί. 1 Ιανουαρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλήρη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία. Από την 1η Ιανουαρίου, θα βγούμε από την Τελωνειακή Ένωση και την Κοινή Αγορά, ο βρετανικός νόμος θα εκδοθεί μόνο στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα κριθεί μόνο από τους Βρετανούς δικαστές στα βρετανικά δικαστήρια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα τερματίσει τη δικαιοδοσία του στη Βρετανία. ”

Αυτή η ιστορική ομιλία του Τζόνσον είναι πολύ σημαντική. Πρώτα απ ‘όλα, εξήγησε πόσο ικανοποιημένο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο που απελευθερώθηκε από τους νόμους της ΕΕ και τις αποφάσεις ABAD και ότι σχεδόν κέρδισε την ελευθερία. Τζόνσον σχεδόν την ημέρα που επιτεύχθηκε η συμφωνία «Ημέρα Ελευθερίας, Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας» είναι σε θέση να γιορτάσει. Αγαπητή πατρίδα Τουρκία και οι σκόρερ της ΤΔΒΚ για ένταξη στην ΕΕ, η επιστολή ανακοίνωσε ότι η περιγραφή του Τζόνσον και οι νομοθέτες υπέγραψαν τη συμφωνία θα έπρεπε να διαβάσουν πολύ καλά. Θα κατανοηθεί για άλλη μια φορά πόσο σημαντική και πολύτιμη κυριαρχία και ελευθερία είναι

Η Βρετανία εγκατέλειψε την ΕΕ και ομαλοποιώντας τις σχέσεις της, τηρώντας την απόφαση του ΔΕΚ του 1994 και αποκηρύσσοντας το εμπάργκο και την απομόνωση που επιβλήθηκε στην ΤΔΒΚ για χρόνια, θα ήταν μια πολιτισμένη και ανθρώπινη συμπεριφορά που αναμένεται από τους Βρετανούς, οι οποίοι καυχιέται για τη δικαιοσύνη τους.

Ποια ήταν η απόφαση του ECAD του 1994;

Η ιμπεριαλιστική Δύση και η Βρετανία, που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να φέρουν τον τουρκοκυπριακό λαό στα γόνατά τους και να τους καταδικάσουν στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ξεκίνησαν μια έντονη εκστρατεία καταπίεσης, σε αυτό το πλαίσιο, έθεσαν τα βρετανικά δικαστήρια σε δράση το 1994 προκειμένου να αποτρέψουν τις εξαγωγές της ΤΔΒΚ, να μειώσουν την οικονομία μας και έτσι να μας φέρουν στα γόνατα. Οι αγωγές μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο ECAD και μια απόφαση που ανέτρεψε την οικονομία μας ανάποδα ελήφθη στις 5 Ιουλίου 1994. Με αυτήν την απόφαση, απαγορεύτηκε η εξαγωγή εσπεριδοειδών και πατατών μας σε χώρες μέλη της ΕΕ και ξεκίνησε τελωνειακή εφαρμογή 14% στα ρούχα μας.

Προειδοποίηση από Özersay

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο νομοθέτης του Λαϊκού Κόμματος Kudret Ozersay, και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Αγγλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνάψει μια νέα εμπορική συμφωνία “Εάν είναι σημαντικό πώς να βρούμε τα χρήματα από την Τουρκία και μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, μπορούμε να εξάγουμε σε διεθνείς αγορές είναι επίσης σημαντικό να βρούμε τουλάχιστον ως” κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Özersay τόνισε ότι το Brexit είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ΤΔΒΚ.

Τα Τατάρ είναι ενεργά

Το Brexit είναι σίγουρα μια σημαντική ευκαιρία για την TRNC. Η κινητοποίηση πρέπει να δηλωθεί για να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, δηλαδή να άρει το εμπάργκο και την απομόνωση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ξεκινήσουν τις απαραίτητες επαφές. Σημαντικές ΜΚΟ όπως το Embargoed και κάθε είδους μέτωπα, Λόρδοι και βουλευτές που υποστηρίζουν τους Τουρκοκύπριους όπως οι Φίλοι της Κύπρου θα πρέπει να τεθούν σε δράση και η Βρετανία πρέπει να συμπεριφέρεται αμερόληπτα και να είναι δίκαια τουλάχιστον στην επόμενη διαδικασία. Απ ‘όσο γνωρίζω, ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ έρχεται σε επαφή με ανώτερους Βρετανούς αξιωματούχους εδώ και πολύ καιρό. Άρχισε να συζητά τα θέματα που θα ανοίξουν το δρόμο για την ΤΔΒΚ.

—————–

Χάσαμε τον αδερφό μας λόγω του Covid-19, ενός πολύτιμου ιστορικού και ενός νέου συγγραφέα εποχής, Muhittin Nalbantoğlu. Αναπαύσου εν ειρήνη. Εύχομαι το 2021 να φέρει υγεία, ειρήνη και ευτυχία για τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο.

.Source