Είναι μια κρίση ακίνητης περιουσίας;

By Antonis Loizou

Παρακολούθησα τις εκθέσεις και τα επακόλουθα του διαβατηρίου και τη διαφθορά που έπληξε την Κυπριακή Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες και φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος αγώνας για το ποιος θα κάνει τις πιο θορυβώδεις ανακοινώσεις.

Αναρωτιόμουν από καιρό πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των «ειδικών», από το 2013.

Έχω μελετήσει την κριτική, ότι η Κύπρος έχει επωφεληθεί από 7.000 και πλέον διαβατήρια, ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει περισσότερα από 48 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σοβαρό;

Εάν το όφελος για την οικονομία ήταν 7 δις ευρώ, από πού προήλθαν τα 48 εκατομμύρια ευρώ;

Ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι σε άμεσες πληρωμές τελών, κ.λπ. σε κυβερνητικά ταμεία, αλλά επίσης χάνουν τα δευτερεύοντα οφέλη για την οικονομία γενικά. Το 7 δις ευρώ δεν ήταν ένα εισόδημα που κέρδισε μόνο οι προγραμματιστές ακινήτων, αλλά ωφέλησε επίσης τους προμηθευτές, τους εργολάβους, τους υπεργολάβους, το εργατικό δυναμικό, τους παρόχους υπηρεσιών, τους επαγγελματίες (δικηγόρους, λογιστές, χρηματοδότηση) και ούτω καθεξής.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δημιουργήθηκε κυρίως από τους ίδιους τους προγραμματιστές, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν επενδύσεις σε ακίνητα σε αντάλλαγμα διαβατηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και παρέχοντας ψευδείς πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν πολιτικοί και τα κόμματά τους, καθώς και η Εκκλησία, που ήταν εντάξει με τη λήψη γενναιόδωρων δωρεών. Αλλά πρόσφατα αυτά τα ίδια ένοχα μέρη ήταν εξαιρετικά ήσυχα.

Όταν ένα πλοίο βυθίζεται, ο πρώτος που δραπετεύει είναι οι αρουραίοι. Όμως, οι Κύπριοι αρουραίοι πιθανότατα θα πέσουν χωρίς τραυματισμό, προκαλώντας ζημιά στους υπόλοιπους εμάς και την Κυπριακή οικονομία γενικότερα.

Το ζήτημα των διαβατηρίων έχει τις παρενέργειές του, με τον Γενικό Ελεγκτή να αναφέρει κάθε είδους αδικίες σχετικά με το θέμα (μετά το συμβάν).

Έχουμε τώρα τον AG να επιβραδύνει τα ζητήματα για να προχωρήσει στις έρευνές του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του δρόμου Πάφου-Πόλης, της αποχέτευσης στη Λεμεσό, την απόπειρα κλεισίματος σφαγείου (δημιουργώντας έλλειψη κρέατος στην αγορά) και ούτω καθεξής.

Σοκαρίστηκα επίσης που είχε θέσει τα βλέμματά του στο Wargaming, καθώς και στο Καζίνο. Είναι σοβαρός;

Η ελιά εξακολουθεί να είναι νηπιακή

Από την άλλη πλευρά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ερευνά την κινηματογραφική βιομηχανία Olivewood, η οποία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, και στο σπίτι ορισμένοι επενδυτές έχουν παραπλανηθεί και δεν έχουν λάβει ακόμη τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, εάν τα ονόματά τους θα αναφέρονται σε τέτοιες εκθέσεις 3-5 χρόνια από τώρα; Δεν προτείνω να καλύψω, αλλά σοβαρές εταιρείες όπως αυτές που ανέφερα προηγουμένως μπορεί απλά να γεμίσουν κάποια μέρα και να πάρουν την επιχείρησή τους μακριά.

Αυτό που προκαλεί βλάβη είναι αυτό που θεωρείται ως αυτοπροωθούμενη φιλοδοξία του Γενικού Ελεγκτή και το γεγονός ότι έχει ακόμη αναφέρει τις απόψεις του στο επαγγελματικό σώμα των ελεγκτών. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση δικαιωθεί στο μέλλον, ποιος θα εμπιστευτεί την κυβέρνηση της Κύπρου για μελλοντικές επενδύσεις;

Αυτή η ατμόσφαιρα έχει επηρεάσει πολλούς επενδυτές, όπως το ευφάνταστο έργο της μαρίνας της Αγίας Νάπας, με την πρόσφατη ακύρωση μιας από τις δύο πολυκατοικίες πύργων. Άλλα μπλοκ πύργων στη Λεμεσό έχουν επίσης σταματήσει την κατασκευή, ο δρόμος Πόλις δεν θα συμβεί, η ανάπτυξη του Εδέμ δεν θα συμβεί, καθώς και τόσα πολλά άλλα έργα υποδομής.

Εάν και όταν ολοκληρωθεί η μαρίνα της Πάφου, εξακολουθούμε να έχουμε τον Γενικό Ελεγκτή να βρει έναν τρόπο για τον οποίο αυτό δεν πρέπει να ολοκληρωθεί. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στο γήπεδο γκολφ Ayia Napa-Paralimni και στο πολυαναμενόμενο λιμάνι της Λάρνακας με τον Γενικό Ελεγκτή να έρθει μετά από 1-2 χρόνια για να αναφέρει ότι πρέπει να ακυρωθεί.

Σε αυτήν τη χώρα φαίνεται να φροντίζουμε μόνο τους εαυτούς μας, να προωθούμε το προσωπικό ενδιαφέρον και να αγνοούμε τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Πρέπει να κάνουμε τη δράση μας μαζί, αλλά αυτός είναι ο τρόπος;

Λοιπόν, ποιος φταίει;

Προγραμματιστές: Οι πρωταρχικοί παραβάτες όλης της κατάστασης, παρά το γεγονός ότι προειδοποιήθηκαν, από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χάσικου και τις εκθέσεις του Τύπου που χρονολογούνται από το 2018. Πρότεινα σε ένα άρθρο το 2018 να επιβληθεί μεγάλη ποινή για τέτοιες εσφαλμένες πράξεις ύψους 500.000 ευρώ ανά υπόθεση .

Δικηγόροι / Λογιστές: Μέρος του προβλήματος καθώς έπαιξαν κάποιο ρόλο στην παροχή λανθασμένων και παραπλανητικών πληροφοριών που επισυνάπτονται στις αιτήσεις διαβατηρίου.

Μεσίτες / Εκτιμητές: Το λιγότερο φταίξιμο δεδομένου ότι είναι οι αποδέκτες τόσων πολλών ερωτήσεων και ερευνών, αλλά μερικοί από αυτούς έχουν φτάσει στα άκρα για να κάνουν επιχειρήσεις.

Τύπος / μέσα: Δεν πρέπει να φταίνε ως τέτοιο, αλλά δεν θα έπρεπε να είχαν ελέγξει εάν οι παραπλανητικές διαφημίσεις ήταν εντός των νομικών απαιτήσεων και δεν θα έπρεπε να είχαν επικρίνει εκ των προτέρων όλη την κατάσταση;

Κυβερνητικοί υπάλληλοι: Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό ισχυρισμό εναντίον εκείνων που παρέχουν κάλυψη, δεν κάνουν τη δέουσα επιμέλεια και αναφέρουν ψευδείς πληροφορίες στους επόπτες τους.

Η κυβέρνηση: Ναι, φυσικά είναι φταίξιμο στο βαθμό που δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και τόσων άλλων.

Πολιτικά κόμματα: Απολύτως, ειδικά εάν δοθεί μια δωρεά στους σωστούς ανθρώπους, όπως συνέβη και με το πρόγραμμα Focus και το πρόγραμμα Dromolaxia.

Δεν θα εκπλαγώ αν ο Γενικός Ελεγκτής εκδώσει μια έκθεση κατά της συμφωνίας μαρίνας / λιμένα της Λάρνακας, μια δίκαιη προειδοποίηση προς τον Δήμο Λάρνακας και την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης.

Εν κατακλείδι, μια ύφεση ακινήτων μπορεί να έρθει, αφήνοντας τους προγραμματιστές, τους δανειολήπτες και τους χρηματοδότες έξω από το κρύο, για τους οποίους το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο έκανε θαύματα κατά το παρελθόν.

Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να ακολουθηθεί από απολύσεις, αύξηση της ανεργίας και ούτω καθεξής και ως κερασάκι στην τούρτα.

Σίγουρα, αυτοί που θα διαμαρτυρηθούν πρώτοι θα είναι τα ίδια πολιτικά κόμματα και άλλα, που τώρα είναι πολύ ευχαριστημένα με το χάος στο οποίο βρισκόμαστε.

www.aloizou.com.cy

[email protected]

Source