Είναι μόνιμη η ανάκαμψη στην τουρκική λίρα;

Η οικονομία της Τουρκίας το πιο συζητημένο θέμα τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν η αύξηση της αξίας της τουρκικής λίρας. Τρεις μήνες μετά την παραίτηση του Berat Albayrak από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών, στις 8 Νοεμβρίου 2020, η τουρκική λιρέτα (TL) κέρδισε αξία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ, δείχνοντας μια θετική απόδοση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.

Είναι μόνιμη ή προσωρινή αυτή η ανάκαμψη στα τουρκικά λιρέτα;

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η τουρκική λίρα ενδέχεται να αρχίσει να υποτιμάται ξανά τους επόμενους μήνες λόγω των εξελίξεων στον πληθωρισμό. Οι εξαγωγείς, η συναλλαγματική ισοτιμία για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θέλει να πάρει πριν από λίγο.

Naci Ağbal επίδραση στο TL

Μετά τον Berat Albayrak, οι αλλαγές που έγιναν τόσο στη διαχείριση της οικονομίας όσο και στις πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσαν την τουρκική λιρέτα να κερδίσει αξία έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε περίπου 18% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και η συναλλαγματική ισοτιμία μειώθηκε από 8,50 σε 7,05. Η τουρκική λιρέτα παρουσίασε παρόμοια απόδοση έναντι του ευρώ, αποσύροντας από τα επίπεδα 10,12 στο συγκρότημα 8,50 τους τελευταίους τρεις μήνες. Έτσι, η τουρκική λιρέτα, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, ήταν επιτυχημένη έναντι του δολαρίου και του ευρώ μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο πιο σημαντικός λόγος για την αύξηση της αξίας της τουρκικής λίρας είναι οι πολιτικές και οι συζητήσεις της νέας διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, με επικεφαλής τον Naci Ağbal, που δίνουν εμπιστοσύνη στις αγορές. Η εμπιστοσύνη που δόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για το ασφάλιστρο κινδύνου για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 έπεσε κάτω από τα 300 σημεία που οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η μείωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε περίπτωση συνέχισης της πολιτικής υψηλού επιτοκίου θα συνεχιστεί για λίγο.

“Ο Μπράνσον και η πανδημία προκάλεσαν ιστορική υποτίμηση”

Μιλώντας στον DW Turkish, Επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Κουλτούρ Δρ. Σύμφωνα με τον Sinan Alçın, η αυξανόμενη κατάσταση πληθωρισμού θα είναι καθοριστική για την τουρκική λίρα.

Καθηγητής Ο Alçın επισημαίνει ότι η τουρκική λίρα γνώρισε ιστορική απόσβεση ως αποτέλεσμα γεγονότων όπως το πρόβλημα του χρέους του ιδιωτικού τομέα που έχει ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016 και την κρίση του Brunson μετά τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα το 2018. Αναφέροντας ότι η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε από την Κεντρική Τράπεζα από τον Ιούλιο του 2019 ενοχλήθηκε από την πανδημική κρίση που ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο Alçın είπε, “Οι εξελίξεις έχουν διαταράξει σημαντικά τη σταθερότητα των τιμών και δημιούργησαν ανοδικό κίνδυνο πληθωρισμού. Murat μετά τον Ιούλιο του 2020 “Η Κεντρική Τράπεζα, με επικεφαλής τον Uysal, υποσχέθηκε να στραφεί σε μια πολιτική στενών διακοπών, αλλά όταν δεν σημειώθηκε αύξηση των επιτοκίων, η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών επιταχύνθηκε ξανά.”

“Στο τέλος του έτους, το επιτόκιο μπορεί να φτάσει ξανά στο 8,50”

Επισημαίνοντας ότι τον Οκτώβριο του 2020, με την τήξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, υπήρξε ένα νέο σοκ στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. “Στις αρχές Νοεμβρίου, ο διορισμός του Naci Ağbal αντί του Murat Uysal και το διαδοχικό επιτόκιο αυξάνεται μετά την παραίτηση του Berat Albayrak στις αρχές Νοεμβρίου ανέτρεψε την άνοδο του ξένου νομίσματος”, λέει. Αναφέροντας ότι τόσο τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους τρεις μήνες όσο και τα μηνύματα που έδωσε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στην τουρκική λιρέτα, ο Alçın κάνει τις ακόλουθες αξιολογήσεις:

“Στην επόμενη περίοδο, η αξία του TL θα καθοριστεί από την πορεία του πληθωρισμού και τα βήματα που πρέπει να λάβει η Κεντρική Τράπεζα. Στα τέλη Απριλίου, μπορούμε να δούμε ένα αποτέλεσμα που υπερβαίνει το 16% στον πληθωρισμό. Προβλέπω 12 τοις εκατό πληθωρισμός για το τέλος του έτους. Οι εκπτώσεις ενδέχεται να αποκαλύψουν ξανά την υποτίμηση της TL. Η προσδοκία μου για την ισοτιμία δολαρίου στο τέλος του έτους είναι 8,50 και διατηρώ αυτήν την προσδοκία. “

Η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα αντικατοπτρίζεται στις τιμές;

Η ανατίμηση του TL έναντι του δολαρίου και του ευρώ δεν αντικατοπτρίστηκε ακόμη στην αγορά-αγορά ή στις τιμές της ενέργειας. Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, η προσδοκία για βελτίωση των τιμών σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είναι ρεαλιστική λόγω του πληθωρισμού που φτάνει το 15%. Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ανατίμηση του TL θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγικές επιδόσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Κοιτάζοντας τις εξαγωγές του Ιανουαρίου, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση κατά 2,5% των συνολικών εξαγωγών ήταν πολύ ανεπαρκής. Ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν λίγο τον πρώτο μήνα του έτους, οι εισαγωγές μειώθηκαν σχεδόν στο 6%, διαταράσσοντας τις προσδοκίες για το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου.

Οι εξαγωγείς θέλουν “ενσυναίσθηση”

Οι εξαγωγείς που μιλούν στην DW Turkish καλούν την Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ο Jak Eskinazi, συντονιστής πρόεδρος των ενώσεων εξαγωγέων της Aegean (ΕΤΕπ), δηλώνει ότι η τουρκική λιρέτα που εκτιμάται ολοένα και περισσότερο απειλεί χιλιάδες εξαγωγικές εταιρείες. Τονίζοντας ότι ως εξαγωγείς περιμένουν πάντα μια “όχι υψηλή, προβλέψιμη συναλλαγματική ισοτιμία”, ο Πρόεδρος της EİB Eskinazi είπε, “Προτρέπω σε όλους να κατανοήσουν. Φανταστείτε ότι η πληρωμή του εξαγωγέα, ο οποίος έλαβε παραγγελίες όταν το δολάριο ήταν περίπου 8,50 το Νοέμβριο, ήρθε από τις 7.05 αυτές τις μέρες. Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε. σήμερα, πώς θα συνεχίσει την παραγωγή ο εξαγωγέας, πώς θα πληρώσει ο μισθωτός τους μισθούς του, πώς θα λάβει πρώτες ύλες; ” ΑΥΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ.

Η τιμή του δολαρίου δεν πρέπει να πέσει κάτω από 7,35 “

Επισημαίνοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% το 2021, ο Eskinazi είπε, “Υπάρχει ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Σε αυτό το περιβάλλον, θέλουμε μια συναλλαγματική ισοτιμία να υποστηρίζει τις εξαγωγές μας. 1 δολάριο θα πέσει κάτω από τα 7,35 TL και 1 Ευρώ κάτω από 9 TL. Κάνει τον εξαγωγέα να βλάψει. Η Ένωση Εξαγωγέων επίπλων, χαρτιού και δασικών προϊόντων της Μεσογείου (AKAMİB) Ο αντιπρόεδρος Bulent Aymen αναφέρει ότι θα αντανακλά αρνητικά την αύξηση των τρεχουσών συναλλαγματικών επιπέδων της Τουρκίας.

Η Aymen τονίζει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου θα πρέπει να είναι περίπου 7,40-7,60 και το ευρώ θα πρέπει να είναι περίπου 8,80-9,10:

“Αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε μόνο στους εξαγωγείς. Μια συνεισφορά πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον δύο τοις εκατό ελάχιστες εξαγωγές στην ανάπτυξη της Τουρκίας. Αυτή η συνεισφορά πρέπει να είναι η παροχή λειτουργικών για τους εξαγωγείς που έχουν επίσης συσταθεί. επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας πρέπει να το καταστήσει ανταγωνιστικό. “

Aram Ekin Duran

Source