Είπε αντίο στο av avusoglu և επέκρινε την Dendia … | Δημοσιογράφος Κύπρος

“Μπράβο, σας είπαμε όλοι, κύριε Υπουργέ”, είπε ο Έρσιν Τατάρ στον Μλουτ av avusoglu, ισχυριζόμενος ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς είχε πάει πολύ μακριά και είπε πράγματα που δεν πρέπει να ειπωθούν.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει στην κατάσταση στην Άγκυρα ως αποτέλεσμα των δηλώσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών χθες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Avusoglu, είπε ότι θα ήθελε να τον ευχαριστήσει για την άτυπη συνάντηση, είπε. “Η απάντησή του ήταν πολύ κατάλληλη χθες”, είπε. Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία και ο Πρόεδρος της λένε ότι θα υποστηρίξουν πλήρως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ώρα της Κύπρου στην Κύπρο», συνέχισε, «όλοι βλέπουν τα δεινά των Τουρκοκυπρίων». Λένε ότι η κυριαρχία της ΕΟΚ ανήκει σε αυτούς, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη παράκτια χώρα στην περιοχή.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχουν προκύψει εντάσεις με την Ελλάδα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, και στη συνέχεια είπαν ότι θα συζητούσαν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, γι ‘αυτό ξεκίνησε ο διάλογος πληροφοριών, ο οποίος είχε διακοπεί για 5 χρονια.

Συνέχισαν, συνέχισαν, η επίσκεψη της Ντέντια στην Άγκυρα ως ευκαιρία για «ομαλοποίηση των πραγμάτων». Σημείωσε ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας και χαρακτήρισε τη συνάντησή του μαζί του ως όμορφη και ειλικρινή. “Φυσικά, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και από τις δύο πλευρές, αλλά έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα.”

Φυσικά, συνέχισε, είναι αδύνατο ότι όλη αυτή η ένταση θα εξαφανιστεί σε μία συνάντηση, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί η έναρξη συνομιλιών και συζητήσεων πληροφοριών.

Πριν από τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Av Avusoglu είπε ότι ένα ενδιαφέρον αίτημα ήρθε από τον κ. Dendias և την ομάδα του. “Αν με έχετε ακούσει να μιλάω”, είπε ο κ. Avusoglu, “έχω πει ότι υπάρχουν σίγουρα διαφορές μεταξύ μας, αλλά έχω μιλήσει περισσότερο για τον τρόπο επίλυσής τους.

Σε ένα σημείο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ντέντιας είπε σε συνέντευξη Τύπου, “Τόσο η χώρα μου όσο και ο λαός μου έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν ψευδείς κατηγορίες. Δεν μπορούσα να το δεχτώ αυτό. “

Ο κ. Τσ avusoglu ρώτησε τι εννοούσε όταν αυτά τα θέματα συζητήθηκαν ιδιωτικά, αλλά ο κ. Δένδιας χρησιμοποίησε διαφορετική ρητορική στη συνέντευξη τύπου. “Αυτό σημαίνει ότι εγώ (Ελλάδα) θέλω να συνεχίσω τη διαμάχη.” Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τη μαξιμαλιστική προσέγγιση στο χάρτη της Σεβίλλης. “Αν συνεχίσουν να το πιστεύουν, δεν θα φτάσουμε πουθενά.” Με τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, συνέχισε ότι δεν θα έχουν πουθενά. “Μεταφράσαμε το κομμάτι της Σεβίλλης κομμάτι, δείχνοντας ότι δεν είναι έγκυρος.”

Επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή – τη θέση της Τουρκίας ότι καμία χώρα δεν έχει 6 μίλια εθνικών χωρικών υδάτων, 10 μίλια εθνικού εναέριου χώρου, μόνο την Ελλάδα. “Ζητάτε αυτό το παράνομα ζητούμενο αίτημα και μετά παραπονούνται ότι τα τουρκικά αεροπλάνα έχουν παραβιάσει την κυριαρχία σας”, είπε.

Ως παρουσιαστές, είπε ότι έδειξαν την απαραίτητη φιλοξενία και καλοσύνη. “Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα μέσα, αλλά δυστυχώς στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντέντιας ξεπέρασε τα σύνορα. Έδωσα επίσης τις απαραίτητες απαντήσεις εκ μέρους της χώρας και του έθνους μου. ” Συνέχισε να κατηγορεί το Κυπριακό για «Τουρκοκύπριους», απάντησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να λάβει απόφαση, οι διαφορές μπροστά στον Τύπο δεν βοηθούν. Ούτε οι συνεχείς αναφορές στην ΕΕ μας βοηθούν να φτάσουμε οπουδήποτε. Στον πραγματικό κόσμο, είπε, ούτε η ΕΕ ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα υποστηρίζει την Ελλάδα εκτός από τη ρητορική.

“Θα λύσουμε τα προβλήματα, απλώς σας προκαλούν. Σας πουλάνε όπλα, παίρνουν τα χρήματά σας και μετά ξανακοιτάζουν τον τρόπο με τον οποίο κάνετε ανακοινώσεις. Δεν έχει άλλη χρήση. “Ως δύο γειτονικές χώρες, θα συζητήσουμε τα προβλήματα, πρέπει να βρούμε λύσεις.” Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση, δηλώνοντας ότι αναμένει πιο εποικοδομητικές δηλώσεις από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: KYPE

Source