Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021! Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Ενώ παράγοντες όπως ο πληθυσμός και η γεωγραφική απόσταση βοηθούν ορισμένες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία να περιορίσουν την επιδημία με πολύ λιγότερες ζημιές. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, με υψηλή ανθρώπινη κινητικότητα, είχαν καλή απόδοση παρά την οικονομική τους δύναμη. Παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί, ειδικά στην Ευρώπη, η κακή τάση σε περιπτώσεις και θανάτους δεν έχει αντιστραφεί. Οι ελπίδες συνδέονται με την επιτυχία του εμβολίου. Ωστόσο, η διασφάλιση της εφοδιαστικής των εμβολίων από τη μία πλευρά και των εκστρατειών κατά των εμβολίων από την άλλη, μπορεί να θέσει τις ελπίδες για ομαλοποίηση.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: JOE BIDEN JOB

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Στις 20 Ιανουαρίου, θα αναλάβει τη διαχείριση των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, 2021 θέμα ενδιαφέροντος για την παγκόσμια πολιτική και πώς να ακολουθήσει μια πολιτική τόσο στις σχέσεις με την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και οι σύμμαχοι Bit αναμένεται να επικεντρωθούν στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ για τη διαχείριση σχέσεων. Το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400, η ​​συνέχιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG, FETO και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντικά θέματα στο τραπέζι. Ο Μπάιντεν ευνοεί επίσης μια ομοσπονδία στην Κύπρο και την ίση κατανομή των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Υποστηρίζει τη συνεργασία στον καταμερισμό της ενέργειας και την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. (Razi CANİKLİGİL / ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ)

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έντασης στην Άγκυρα μετά το 2020, η επιθυμία να ανοίξει μια νέα σελίδα με τις Βρυξέλλες. Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ ευνοεί επίσης τη διατήρηση ανοικτών διαύλων διαλόγου και την ενεργοποίηση μιας θετικής ατζέντας. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο κατά την Προεδρία της Πορτογαλίας είναι σημαντική για το μέλλον των σχέσεων. Το αποτέλεσμα της αύξησης των προσδοκιών και των δύο πλευρών της συνόδου κορυφής θα εξαρτηθεί από τη στάση και της ΕΕ προς την Τουρκία. και οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στην υπέρ της Τουρκίας αναφέρεται ως ο κύριος παράγοντας. (Güven OZALP / ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ)

ΒΕΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΡΚΕΛ ΛΗΞΕΙ

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ονομαζόταν «μητέρα του έθνους» για τον καθορισμό της μοίρας της Γερμανίας για 16 χρόνια και «η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο» που έκανε το βάρος της αισθητή στην παγκόσμια πολιτική, θα αποχαιρετήσει την πολιτική σε περίπου 9 μήνες. Η Μέρκελ δεν είναι πλέον υποψήφια στις γενικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Η Γερμανία, της οποίας η οικονομία είχε αναπτυχθεί πολύ αδύναμη μέχρι τον κανόνα της Μέρκελ και μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «ο άρρωστος της Ευρώπης», εισήλθε σε μια διαδικασία συνεχούς ανάπτυξης από τότε. Χάρη στη Merkel, η Γερμανία κατάφερε να επωφεληθεί από βαθιά προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η κρίση του ευρώ και η προσφυγική κρίση. Ένας διάδοχος αναμένεται να εκλεγεί στη σύμβαση του Ιανουαρίου. Οι πιθανότητες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές εξαρτώνται από την επιτυχία της Μέρκελ στην κρίση της κορώνας. (Celal ÖZCAN / BERLİN)

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΘΗΝΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΟΡΙΖΟΝ

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Μετά από ένα έτος κρίσης στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, το 2021 φαίνεται τουλάχιστον ένα έτος κατά τον οποίο θα δοκιμαστεί ο διάλογος. Στην Αθήνα, που εκκρεμεί από τα τέλη Ιανουαρίου του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. Η Αθήνα επιμένει ότι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες θα συζητηθούν μόνο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. μίλησε υπέρ θεμάτων όπως ο αφοπλισμός του νησιού, η Τουρκία. Εκτός από την αρχή της «αλληλεγγύης» στην ΕΕ, η Αθήνα, η οποία έχει προσδοκίες από τη διοίκηση Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, δεν πρέπει να αναμένεται να εγκαταλείψει τις μινιμαλιστικές απαιτήσεις της ταυτόχρονα. Αν και η εικόνα δεν φαίνεται θετική, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά από κάθε μεγάλη κρίση στις διμερείς σχέσεις, υπάρχει μια περίοδος σύγκλισης. (Γιώργος Κιρμπάκη / Αθήνα)

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ: ΠΟΛΥΜΕΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Η γεωπολιτική εξίσωση της Ρωσίας το 2021, τα μελλοντικά καθήκοντα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden αναμένεται να ακολουθήσουν στρατηγικές για να κερδίσουν ενάντια στις κινήσεις της Τουρκίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Νότιο Καύκασο που πρότεινε η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και η Αρμενία θα εργαστούν για την εφαρμογή του εξακομματικού συμφώνου. Ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, τον οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή η Ρωσία, αναμένεται να ολοκληρωθεί. Το 2020, 2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, ενώ, το 2021, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 30 τοις εκατό. Η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» στις χώρες της Νότιας Ευρώπης περιλαμβάνεται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συνεργασία για μια λύση στη Συρία, το Καραμπάχ και τη Λιβύη θα συνεχιστεί στον εμβολιασμό. (Nerdun HACIOĞLU)

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Η ομαλοποίηση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών ήταν μεταξύ των ζητημάτων στα οποία έδωσε σημασία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην εξωτερική πολιτική. Με την υπογραφή της Συμφωνίας Ιμπραήμ στις 13 Αυγούστου, ξεκίνησε η διαδικασία ομαλοποίησης μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Ισραήλ. Το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν ακολούθησαν το βήμα των ΗΑΕ. Ο αμερικανικός και ισραηλινός Τύπος γράφει ότι οι επαφές εξομάλυνσης με άλλες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, συνεχίζονται. Επιστροφή στα παλιά κανονικά σημάδια που μπορούν να ειπωθούν για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κατά το νέο έτος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΕΙΡΗΝΕΙ Η ΣΥΡΙΑ;

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου συνεχίζουν να αγωνίζονται για επιβίωση σε σκηνές πόλεων στην επαρχία Idlib της Συρίας.

Θα είναι το 2021 το έτος ειρήνης και λύσης στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2011; Οι συνεδριάσεις της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη της Ελβετίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν ελπίδες σε αυτό το θέμα. Η 5η συνάντηση περιοδείας θα πραγματοποιηθεί στις 25-29 Ιανουαρίου. Παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στη Συρία, ο Μπασάρ Άσαντ συνεχίζει να είναι στην εξουσία. περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι που εγκατέλειψαν το καθεστώς είχαν καταφύγει στα σύνορα με την Τουρκία στην υπόθεση Idlib. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια περιοχή υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / YPG, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και εν μέρει από τη Ρωσία. Υπάρχει λύση σε αυτήν την εξίσωση; Εδώ είναι το ζήτημα της χρονιάς.

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΧΑΚΕΡΑ, ΝΕΑ ΟΠΛΑ

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις ΗΠΑ, θα έχει σχέση με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα. Η δολοφονία του ιρανικού διοικητή των φρουρών της επανάστασης Kasim Soleimani και οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν εμβαθύνουν την κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, τα σχέδια του Μπάιντεν να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία επιφέρει μια θετική αλλαγή πολιτικής. Οι εμπορικοί πόλεμοι με την Κίνα αναμένεται να συνεχιστούν. Το νέο έτος, οι διεθνείς φορείς θα συνεχίσουν να δείχνουν τις αγορές τους με δοκιμές πυραύλων, κυβερνοεπιθέσεις και νέα όπλα.

ΚΡΙΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία του 2021!  Θα μιλήσουμε για αυτό το νέο έτος

Το ζήτημα του κλίματος είναι υποψήφιο για να είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του 2021. Ενώ έχουν καταγραφεί διαδοχικές θερμοκρασίες αέρα τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες. Ενώ προσπαθούμε να περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλώνεται ότι οι θάλασσες θα αυξηθούν 3 μέτρα έως το 2050 εάν δεν επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στο θέμα αυτό. Με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, οι μεγάλες πυρκαγιές καταγράφονται παγκοσμίως, όπως στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Οι τοπικές ξηρασίες που προκαλούνται από τη μειωμένη βροχόπτωση υποδηλώνουν τον κίνδυνο λιμού. Ως εκ τούτου, το 2021 είναι υποψήφιος για να είναι ένα από τα κρίσιμα «κατώφλια» ετών για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

.Source