ΕΕ Τουρκία Περιγραφή: “Λάβαμε ένα μήνυμα”

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell, η δήλωση σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι η Τουρκία έλαβε το μήνυμα που δόθηκε.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου. Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικές Ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για τα θέματα που συζητήθηκαν. Ο Μπόρελ είπε ότι η συνάντηση συζήτησε επίσης την Τουρκία και ότι η Τουρκία έλαβε το μήνυμα που δόθηκε.

“Ως ΕΕ, θέλουμε η Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλι και τους συγγενείς του”
«Ήταν η πρώτη συνάντηση της χρονιάς και η ημερήσια διάταξη ήταν πολύ απασχολημένη», είπε ο Μπόρελ. Θα σας δώσω μια περίληψη. Ξεκινήσαμε τη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου με τη Ρωσία. Η σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny και η στάση της αστυνομίας απέναντι στις αντιδράσεις ήταν τα σημεία που τράβηξαν την προσοχή μας. Ως ΕΕ, ζητάμε από τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλι και τους συγγενείς του. Τους έδωσα ότι ήθελα να πάω στη Ρωσία. Λάβαμε επίσης την πρόσκληση του κ. Lavrov. Θα έχουμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Σε αυτήν τη διαδικασία, θα υπάρξουν ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου του Μαρτίου θα αφιερωθεί στις σχέσεις με τη Ρωσία. “

Μιλώντας για άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο, ο Μπόρελ είπε: «Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση του ιού της κορώνας. Συζητήσαμε για την ανταλλαγή εμβολίων και την ισορροπημένη διανομή σε όλο τον κόσμο. Εάν δεν προστατεύονται όλοι, κανένας δεν μπορεί να προστατευτεί. Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα της ανταλλαγής εμβολίων με άλλες χώρες. “

“Συζητήσαμε τι είδους σχέση θα διατηρηθεί με τη διαχείριση του Μπάιντεν”
Δηλώνοντας ότι οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και η νέα διοίκηση Μπάιντεν συζητήθηκαν επίσης στη σύνοδο του Συμβουλίου, ο Μπόρελ είπε: «Συζητήσαμε τις μελλοντικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και τι είδους σχέσεις θα διατηρηθούν με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Έχουμε σημαντικά αρχεία μπροστά μας. Υπάρχουν αρχεία όπως το Ιράν και η κλιματική αλλαγή. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με τις ΗΠΑ ».

“Παρατηρήσαμε το μήνυμα της Τουρκίας και έχουμε δει χειρονομίες”
Η Τουρκία είπε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Borrell, “Συζητήσαμε επίσης τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Σημειώσαμε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου με το μήνυμα της Τουρκίας και έχουμε δει χειρονομίες. να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η επαφή για να ξαναρχίσει η συνεργασία. Σήμερα ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υποστηρίζουμε αυτές τις συνομιλίες. Υποστηρίζουμε τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ως ΕΕ, προσκληθήκαμε στις Κυπριακές συνομιλίες ως παρατηρητές. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες. “

Συζητήθηκε επίσης η αύξηση των πειρατικών δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες εμπορικές οδούς
Δηλώνοντας ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συζήτησε επίσης την αύξηση των δραστηριοτήτων πειρατείας στις θαλάσσιες εμπορικές οδούς, ο Μπόρελ δήλωσε ότι οι χώρες στο πεδίο θα πρέπει να συνεργαστούν με περισσότερες ανταλλαγές πληροφοριών και ανάλυση σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων στη θάλασσα. Δηλώνοντας ότι μίλησαν για τη Βενεζουέλα στη συνάντηση, ο Μπόρελ είπε: “Καλώ τον λαό της Βενεζουέλας να μιλήσει με τις αρχές για να ξεπεράσει το ανυπόστατο πολιτικό αδιέξοδο”.

Ο Μπόρελ υποστήριξε ότι οι εκλογές στη Βενεζουέλα διεξήχθησαν χωρίς εθνική συμφωνία για τους όρους εκλογής και ότι δεν τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα για μια δημοκρατική διαδικασία. Ο Borrell ανανέωσε το αίτημα της ΕΕ για εγγύηση όλων των πολιτικών και πολιτικών δικαιωμάτων, την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και την ελευθερία και ασφάλεια όλων των πολιτικών αντιπάλων, για την προώθηση του ειρηνικού διαλόγου της ΕΕ και μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στις κρίσεις στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους στη Βενεζουέλα.

Πρόσφυγες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Ο Μπόρελ δήλωσε ότι ένα άλλο ζήτημα που συζητείται στο Συμβούλιο είναι η κατάσταση των προσφύγων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Οι μετανάστες καταδικάζονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο παρά τη θερμοκρασία που πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Μπόρελ. “Καθώς οι αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων, πρέπει να εφαρμόσουμε τις ελάχιστες απαιτήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

“Η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα”
Δηλώνοντας ότι το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, ο Borell δήλωσε ότι η παγκόσμια δράση του Συμβουλίου για το κλίμα, η Συμφωνία του Παρισιού και η Ατζέντα Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030 είναι ανεπαρκή για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων.

Βρυξέλλες, iha

.Source