Ειδήσεις καταναλωτών: Όταν τα μηνύματα κειμένου είναι επικίνδυνα

Σύμφωνα με το BeenVerified, μια υπηρεσία που πραγματοποιεί ελέγχους ιστορικού, φέτος έλαβε περισσότερα παράπονα σχετικά με αυτήν την απάτη από οποιαδήποτε άλλη. Ετσι δουλευει. Λαμβάνετε ένα μήνυμα κειμένου που λέει ότι χάσατε ένα πακέτο και σας ζητά να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο. Και αν το κάνετε, αυτό σημαίνει προβλήματα.

Το μήνυμα κειμένου φαίνεται νόμιμο. Μπορεί ακόμη να ξεκινά με το όνομά σας ακολουθούμενο από έναν αριθμό παρακολούθησης και έναν σύνδεσμο. Οι ειδικοί στο BeenVerified χρησιμοποίησαν ένα ασφαλές VPN, ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, για να δείξουν τι μπορεί να συμβεί όταν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο.

Στο παράδειγμα που μου δόθηκε, ο σύνδεσμος σάς μεταφέρει σε μια σελίδα με το επίσημο λογότυπο USPS και σας ζητά να κάνετε κλικ στο κουμπί για επιβεβαίωση.

Αυτό σας οδηγεί σε έναν πολύ πειστικό ιστότοπο που περιέχει μια εικόνα του φερόμενου πακέτου σας μαζί με έναν αριθμό παρακολούθησης. Θα μπορούσε εύκολα να ξεγελάσει ακόμη και τον πιο έξυπνο καταναλωτή. Αφού κάνετε κλικ σε ένα κουμπί για την παρακολούθηση της παραγγελίας σας, εμφανίζεται μια κίνηση που φαίνεται σαν το σύστημα να παρακολουθεί την παραγγελία σας. Στη συνέχεια υποδεικνύει ότι η παραγγελία έχει βρεθεί και σας αποστέλλεται ένα iPhone 12 Pro. Στη συνέχεια δείχνει ότι το κόστος αποστολής είναι μόνο ένα δολάριο.

Στη συνέχεια, η απάτη σας ζητά να προγραμματίσετε την παράδοση. Σας μεταφέρει σε αρκετές σελίδες μέχρι να φτάσετε σε μια οθόνη που ζητά τις πληροφορίες παράδοσης. Αυτό είναι το τμήμα ηλεκτρονικού ψαρέματος όπου το scammer συλλέγει το όνομα, τη διεύθυνση κατοικίας και τη διεύθυνση email σας.

Θα παρατηρήσετε αμέσως τη μεγάλη εκτύπωση που λέει ότι παίρνετε το νεότερο iPhone με αξία χίλιου δολαρίου. Η απάτη δείχνει ότι το μόνο που πρέπει να πληρώσετε είναι ένα δολάριο για αποστολή. Αλλά όταν εισαγάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, έχετε εξαπατηθεί.

Αυτό που πιθανότατα δεν παρατηρούν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι η λεπτή εκτύπωση που υποδεικνύει ότι θα λάβετε το iPhone με μια δωρεάν δοκιμή πέντε ημερών του Briananow. Είναι μια ακριβή συνδρομητική υπηρεσία που εδρεύει στην Κύπρο και είναι πολύ δύσκολο να ακυρωθεί.

Και αν διαβάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις, ανακαλύπτετε ότι πιθανότατα δεν θα λάβετε αυτό το iPhone. Αντ ‘αυτού, έχετε συμμετάσχει κατά λάθος σε διαγωνισμό κληρώσεων.

Η Beer Verified παρείχε άλλα παραδείγματα δαπανηρών συνδρομών για τα οποία τα θύματα έχουν εγγραφεί. Ένας χρεώνει σχεδόν 50 $ το μήνα. Ένας άλλος χρεώνει σχεδόν $ 100 το μήνα μετά την επονομαζόμενη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με το BeenVerified μπόρεσαν να μου δείξουν τι συμβαίνει όταν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο επειδή χρησιμοποίησαν ένα ασφαλές VPN. Δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο από μια πηγή που δεν γνωρίζετε. Μερικοί σας κάνουν να εγγραφείτε για ακριβές συνδρομές. Άλλοι είναι προγράμματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ή απελευθερώνουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Ο ομοσπονδιακός Οργανισμός Υποδομής και Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο διαθέτει περισσότερες πληροφορίες για να σας βοηθήσει να κάνετε αγορές στο διαδίκτυο με ασφάλεια.

Source