Ειδήσεις Bursa – Υπουργός Cavusoglu: “Η στάση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου”

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, “Η στάση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου. Η ανησυχία μας είναι η δίκαιη κοινή χρήση. Δεν ταΐζουμε ούτε τα δικαιώματά μας ούτε τρώμε τα δικαιώματα κάποιου άλλου. Όταν πραγματοποιείται συνάντηση για την Κύπρο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι λογικό και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν μαζί. “Εάν ένα μέρος δεν θα συμμετάσχει, δεν έχει νόημα να συμμετάσχετε στο άλλο πάρτι”, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στο πλαίσιο των επαφών του τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Βέλγιο. Οι διμερείς επαφές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΚ Τουρκία εισηγητής συναντήθηκαν επίσης με τον Nacho Sanchez-Amor Cavusoglu, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνομιλίες με αντιπροσωπείες Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά τη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών υπό την προεδρία του Çavuşoğlu και του Michel, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου. Ο Τύπος απαντά επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε μια συνάντηση Κάβουσογλου, “Η Τουρκία και η ΕΕ συμφωνούν ότι όλοι είναι σημαντικές σχέσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα με αυτό το θετικό περιβάλλον. Αλλά υπάρχει μια αποφασιστικότητα να κάνουμε αυτήν τη διαδικασία μόνιμη καθορίζοντας τον οδικό χάρτη και λαμβάνοντας συγκεκριμένα βήματα μαζί, αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν. Είπαμε επίσης ότι η προσέγγιση της σύναψης συμφωνίας και η εξέταση της εφαρμογής της δεν θα είναι επωφελής. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε και τον καθορισμό των συνομιλητών μας, αλλά θέλουμε να το δούμε αυτό στην πράξη ».

“Μερικές από τις προκλήσεις της Ελλάδας συνεχίστηκαν”

Cavusoglu, το Ιόνιο Πέλαγος της Ελλάδας στα χωρικά ύδατα των 12 nm για να αφαιρέσει την επιθυμία των προηγουμένων να αναφέρουν ότι η ημερήσια διάταξη του Ιονίου με το Αιγαίο Πέλαγος με τη Θάλασσα είναι ξεχωριστή και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος, 12 μίλια από την κατάργηση του καθεστώτος του Αιγαίου Πελάγους στην Τουρκία Είπε ότι ούτε θα τον επηρεάσει. Ο Κάβουσογλου είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τέτοιες δηλώσεις, “σχετικά με τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου, η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και δεν έχει αλλάξει την απόφαση της Διάταξης του Κοινοβουλίου. Από τότε, έχει διατηρήσει την ίδια δέσμευση με κάθε υποχώρηση σε όλα τα κόμματα που ήρθε στην εξουσία με τη στάση της Τουρκίας από τότε. Αλλά η Ελλάδα έκανε τέτοιες ψευδείς δηλώσεις. Αυτή η δήλωση δεν έχει καμία διάταξη. Όμως ορισμένες προκλήσεις από την Ελλάδα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Περιμένουν για να συνεχίσουμε ».

“Οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα”

Ο Cavusoglu είπε ότι η Ελλάδα από την ΕΕ θα παίξει περισσότερες κυρώσεις που απαιτούν την Τουρκία, “είναι στο παιχνίδι, δεν παραιτούμε την αποφασιστική μας στάση, αλλά δεν έχουν όφελος. Οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Από την αρχή, έχουμε δείξει ότι είμαστε έτοιμοι για αυτές τις συναντήσεις χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα δεν πλησίασε για αυτόν τον λόγο στο παρελθόν για αυτόν τον λόγο. Τώρα ορίζουμε την ημερομηνία μαζί με την ανοιχτή πρόσκλησή μας, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Ελπίζω να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες ».

“Ο αποδέκτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας είναι η ΤΔΒΚ σχετικά με τη δίκαιη κατανομή”

Δηλώνοντας ότι θέλουν όχι μόνο τις χώρες με ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ΤΔΒΚ και όλες τις μεσογειακές χώρες να συμμετάσχουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Çavuşoğlu είπε ότι θέλουν ακόμη και τις χώρες που έχουν εταιρείες στην Ανατολική Μεσόγειο Μεσογειακή συμμετοχή. Ο Τσαβούσογλου είπε, «Το πρόβλημά μας είναι η δίκαιη κοινή χρήση, φυσικά θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, φυσικά θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Αλλά λέμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας δίκαιος μηχανισμός κατανομής εισοδήματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανησυχία μας είναι η δίκαιη κοινή χρήση. Δεν ταΐζουμε ούτε τα δικαιώματά μας ούτε τρώμε τα δικαιώματα κάποιου άλλου. Όταν πραγματοποιείται μια συνάντηση για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι πολιτική, είναι λογικό και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν από κοινού. Εάν ένα μέρος δεν συμμετέχει, δεν έχει νόημα να συμμετάσχετε στο άλλο. Αποδέκτης της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η ΤΔΒΚ, ο τουρκοκυπριακός λαός. “Χρησιμοποιημένες εκφράσεις.

Source