Ειδήσεις Ultimatums:

Όπως κάθε καλή πράξη που σέβεται το κοινό της είναι γεμάτη από μεταβαλλόμενα συναισθήματα, διαφορετικά στάδια άγχους, το Brexit φαίνεται να τελειώνει λίγο πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας. Την παραμονή της παραμονής των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζον Ονσον ανακοίνωσαν ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ για τα επόμενα χρόνια. Η συμφωνία έπρεπε να επιτευχθεί εγκαίρως τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά διάφορα θέματα για τα οποία τα μέρη δεν συμφώνησαν μείωσαν τη διαδικασία σε 5.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει, εκτός από την εμπορική συμφωνία, τη συμφωνηθείσα πυρηνική ενέργεια, την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, την πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και ορισμένες κοινές δηλώσεις. Σίγουρα θα χρειαστούν λίγες μέρες, αν όχι εβδομάδες, για την πλήρη κρυστάλλωση των διατάξεων στις οποίες θα βασίζονται οι σχέσεις ΕΕ-ΗΒ στο μέλλον.

Η πιο σημαντική διάταξη της συμφωνίας είναι ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί κατά την εισαγωγή ή την εξαγωγή αγαθών μεταξύ των μερών, αλλά οι εξαγωγές και οι εισαγωγές υπόκεινται σε πολλούς γραφειοκρατικούς ελέγχους. Αυτός ο έλεγχος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα νέα σύνορα. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας, όπως οποιοσδήποτε άλλος έμμεσος φόρος (για παράδειγμα, στα αλκοολούχα ποτά) πρέπει να καταβληθεί πριν από την εισαγωγή των αγαθών. Όσον αφορά την κυκλοφορία των πολιτών, δεν θα είναι το ίδιο όπως το γνωρίζαμε, καθώς οι Βρετανοί πολίτες θα χρειαστούν βίζα για να παραμείνουν στην ΕΕ για περισσότερες από 90 ημέρες. Η Βρετανία δεν θα συμμετέχει πλέον σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως η καταπολέμηση των επιπτώσεων της επιδημίας, θα παραμείνει μέλος μόνο πέντε προγραμμάτων, όπως το Horizon, το οποίο ασχολείται με την έρευνα και την καινοτομία. Το πιο ισχυρό αγκάθι στην πλευρά του πίνακα διαπραγματεύσεων, η αλιεία, φαίνεται ότι επιλύθηκε τελικά σε μεταγενέστερο στάδιο, έξι χρόνια αργότερα, καθώς οι Ευρωπαίοι ψαράδες θα αλιεύουν σε λιγότερο βρετανικά ύδατα κάθε χρόνο μέχρι το 2027. Το 2027, θα αποφασιστεί σε ποιο βαθμό οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να αλιεύουν. Οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των μερών σχετικά με τη συμφωνία θα επιλυθεί από ανεξάρτητο όργανο επίλυσης διαφορών.

Όσο για τους Κύπριους που ζουν και εργάζονται ήδη στη Βρετανία, το καθεστώς τους δεν αναμένεται να αλλάξει. Ωστόσο, για όσους θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 13:00ότι: Άλλοι όροι θα ισχύουν τον Ιανουάριο. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά προσόντα δεν αναγνωρίζονται ունի Απαιτείται επιπλέον πιστοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αλλαγή καθεστώτος που θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους στη Βρετανία ισχύει και για τους Βρετανούς στην Ευρώπη. Μια τέτοια ρύθμιση φαίνεται να ισχύει για χιλιάδες Κύπριους μαθητές. Δηλαδή, όσοι σπουδάζουν δεν θα έχουν προβλήματα με το καθεστώς διαμονής τους ή ακόμη και αλλαγές στα δίδακτρα.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Brexit, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο և Βουλή των Κοινοτήτων. Το γεγονός ότι αποφεύχθηκε χωρίς συμφωνία είναι σίγουρα προς το συμφέρον και των δύο μερών. Πώς θα σχηματιστεί και θα καταναλωθεί η νέα ισορροπία ισχύος μεταξύ τους;

Olympian Christoph – δικηγόρος

Source