Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για την Κύπρο στο νησί | βίντεο

Θα ξαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο; Τα μάτια για την απάντηση στην ερώτηση βρίσκονται στις συνεντεύξεις. Η Τζέιν Λούτε, η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, θα ξεκινήσει τη νέα εβδομάδα συναντώντας πρώτα με τον αρχηγό της Νότιας Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, Νίκο Αναστασιάδη, και στη συνέχεια με τον νέο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Έρσιν Τατάρ.

Το Lute θα εργαστεί για τη διοργάνωση ανεπίσημων συναντήσεων 5 + 1 στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ersin Tatar θα ενημερώσει επίσης τον Lute για τη θέση της τουρκικής πλευράς πριν από την πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Κύπρο.

Θα εξηγήσει ότι ένα μόνιμο αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό, το οποίο διαπραγματεύεται εδώ και 52 χρόνια. Κατά τη συνάντηση, θα δηλωθεί ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη σταθερότητας ούτε στο νησί ούτε στην περιοχή βάσει της κυριαρχικής ισότητας και χωρίς το ίδιο καθεστώς των δύο πλευρών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των μερών στην Κύπρο. Θα δηλωθεί ότι η λύση του Κυπριακού στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας των μερών, με το επιχείρημα ότι τα de facto δύο κράτη έχουν διεθνή κυρίαρχη θέση, θα φέρει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην Κύπρο και την περιοχή.

Θα τονιστεί ότι η έλλειψη λύσης στην Κύπρο έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής καθώς και του νησιού, και αυτή η στάση της ελληνικής πλευράς εμποδίζει επίσης τη συνεργασία σε πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα σημειωθεί επίσης ότι ένας συμβιβασμός που βασίζεται στην ανωτερότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς θεωρείται ότι φέρνει ειρήνη ούτε στην Κύπρο ούτε στην περιοχή.

Θα υπογραμμιστεί επίσης ότι οι κυπριακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν από εκεί που σταμάτησαν στο Crans Montana το 2017 και ότι δεν υπάρχει τίποτα όπως η τουρκική πλευρά που διαπραγματεύεται μια επανασύνδεση. Θα εξηγηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο βάσει της κυριαρχικής ισότητας και όπου γίνονται δεκτά δύο κράτη ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

.Source