Εκατοντάδες χιλιάδες δρόμοι στο Ιράν, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη

Ο τάφος του Σουλεϊμάν στην πόλη πλημμύρισε επισκέπτες.

Ο Qasem Soleimani, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Δύναμης Quds Force του Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε στην αμερικανική επίθεση, τιμήθηκε για την πρώτη επέτειο του θανάτου του στην πόλη του Kirman.

Η οικογένεια του Ιρανού στρατηγού, πολλοί ανώτεροι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι και χιλιάδες Ιρανοί παρευρέθηκαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον τάφο του Soleimani.

Μια τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε στη νοτιοανατολική πόλη Kirman με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του Ιρανού στρατηγού Kasım Süleymani, ο οποίος πέθανε στην αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου 2020 στη Βαγδάτη, την πρωτεύουσα του Ιράκ.

Η οικογένεια του ιρανού στρατηγού και ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων ήταν επίσης παρόντες στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον τάφο του Soleimani. Χιλιάδες Ιρανοί παρευρέθηκαν στην τελετή, πολλοί από τους οποίους έφεραν αφίσες του Kasım Süleymani.

Εκτός από το Ιράν, πραγματοποιήθηκαν επίσης διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Διαδηλώσεις στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκε ο Soleimani

Ως αποτέλεσμα του πρώτου έτους θανάτου του στρατηγού Quds Force του ιρανικού επαναστατικού φρουρού, στρατηγού Qassem Soleimani και του αντιπροέδρου Hashd al-Shaabi, Ιράκ, Abu Mahdi al-Engineer, που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, η πρωτεύουσα του Ιράκ βρίσκεται στη Βαγδάτη. Πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ.

Συναγερμός ασφαλείας στη Βαγδάτη

Στο Ιράκ, κατά το πρώτο έτος του θανάτου του Ιράν των Διοικητών της Ιερουσαλήμ Στρατού των Φρουρών των Επαναστατικών Φρουρών, Στρατηγός Κασίμ Σουλήμαν, ειδικά στην πρωτεύουσα της Βαγδάτης, δόθηκε συναγερμός ασφαλείας κατά των εκκλήσεων διαδηλώσεων και πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από ομάδες κοντά στο Ιράν.

Ο αρχηγός της οργάνωσης Badr υπό την ομπρέλα του Hashd al-Shaabi, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Ιράν της χώρας, ο Hadi al-Amiri και ο ηγέτης της οργάνωσης Asaib Ehlil Hak, Kays Hazali Soleimani, ζήτησε διαδήλωση κατά την επέτειο της δολοφονίας. Κατά την επέτειο της δολοφονίας του Soleimani, η διοίκηση της Βαγδάτης ανησυχεί για πιθανές επιθέσεις πυραύλων στην Πράσινη Ζώνη στην πρωτεύουσα ή σε άλλες πόλεις όπου βρίσκονται οι αμερικανικές βάσεις.

Ο καπετάνιος Ahmed Halef από την ιρακινή αστυνομία είπε, “Η κατάσταση ασφαλείας στη Βαγδάτη είναι τεταμένη. Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα ενάντια στην πιθανότητα οποιασδήποτε απόπειρας πυραυλικής επίθεσης να στοχεύσει στην Πράσινη Ζώνη” είπε.

Ο διάδοχος επεσήμανε ότι κατά το πρώτο έτος της δολοφονίας του Σολεϊμάν και του Χασίν Σάμπι αντιπροέδρου Αμπού Μεχντί αλ-Μηχανικός, αυτά τα μέτρα ελήφθησαν παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι ένοπλες ομάδες δεν προτίθενται να επιτεθούν στην Πράσινη Ζώνη ή στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ δεν έχουν μειωθεί

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Στρατηγού Qassem Soleimani, Διοικητή της Στρατού Quds Force του Ιρανικού Επαναστατικού Φρουρού, η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον δεν έχει μειωθεί και το έτος 2020, το οποίο ξεκίνησε με ανησυχίες πολέμου για το Ιράν μετά τη δολοφονία, τελείωσε με απειλές πολέμου.

Ο Soleimani ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα στον καθορισμό των πολιτικών ασφαλείας της χώρας, μετά τον ιρανό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η συνοδεία του Soleimani, η οποία πήγε στη Βαγδάτη μετά από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού του Ιράκ, Adil Abdulmehdi, δέχτηκε στόχους από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το ένοπλο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα του στρατού των ΗΠΑ (SİHA) την Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020, ακριβώς στις 01:20 π.μ. τοπική ώρα.

Αποδείχθηκε ότι προτού σκοτωθεί ο Soleimani, το Ιράν κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία για τη μείωση των εντάσεων.

Ο κίνδυνος πολέμου συνεχίζεται

Το έτος 2020, που ξεκίνησε με ανησυχίες πολέμου μετά τη δολοφονία για το Ιράν, έκλεισε με απειλές πολέμου. Με την πληροφορία ότι η Τεχεράνη ή οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στην περιοχή θα οργανώσουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων κατά την επέτειο της δολοφονίας του Σολεϊμάν, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έστειλε βαριές βομβιστές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι “συνωμοτούν για να δημιουργήσουν δικαιολογία για πόλεμο”.

Θα ανοίξει μια νέα σελίδα με την εποχή του Μπάιντεν;

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να μειωθούν υπό τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά οι ανησυχίες ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, ενδέχεται να επιτεθεί στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν πριν από τη λήξη της θητείας του. και εμφανίζεται στα διεθνή μέσα.

Ο Σουλεϊμάν δολοφονήθηκε

Ο Διοικητής της Δύναμης Quds, Στρατηγός Soleimani, πέθανε σε αεροπορική επίθεση που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου 2020. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, μαζί με τον Σολεϊμάν, τον Χασντ αλ Σαχάμπι αντιπρόεδρο Αμπού Μαχίν αλ-Μηχανικός, Ιρανούς αξιωματικούς και ιρακινούς φρουρούς.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη δέχθηκε επίθεση με 8 πυραύλους στις 20 Δεκεμβρίου. Υποστηρίζεται ότι ριζοσπαστικές σιιτικές πολιτοφυλακές κοντά στο Ιράν βρίσκονται πίσω από αυτές τις συχνές επιθέσεις.

Source