Εκδηλώσεις και απόψεις: Rauf Denktaş

Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στο κοινό για άλλη μια φορά ότι τα λόγια του Ντενκτάς για το Κυπριακό, το οποίο δεν μπορούσε να επιλυθεί, μιλώντας με τον Ραούφ Ντενκτάς, τον θρυλικό ηγέτη της Κύπρου, τον οποίο χάσαμε στις 13 Ιανουαρίου 2012, τον Απρίλιο του 2005 στη Λευκωσία.

Ο Ραούφ Ντενκτάς στη συνέντευξή του μαζί μου. Εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε και στις δύο περιοχές της Κύπρου στις 24 Απριλίου 2004 σχετικά με το «Έγγραφο Ανάν» που δημιούργησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο του Κυπριακού.

Ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το Έγγραφο Ανάν έγινε αποδεκτό από το 64,9% των ανθρώπων της ΤΔΒΚ. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα, από την άλλη πλευρά, είπε «όχι» στο Μπέλτζ με ποσοστό 74,8%. Δεδομένου ότι και οι δύο άνθρωποι του νησιού δεν είπαν «ναι» στο Μπέλτζ, το Πιστοποιητικό Ανάν κρίθηκε άκυρο νόμιμα και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.

«Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα αποχωρήσει από την Προεδρία στις 17 Απριλίου 2005, ξεκίνησε τη συνομιλία μας με τις ακόλουθες λέξεις: ‘Η ισότητα που δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεση είναι μόνο η αποκαλούμενη τεχνητή ισότητα ».

«Ο Ραούφ Ντενκτάς συνέχισε τη συζήτησή μας ως εξής:« Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αλλαγή στην κατάστασή μου μετά την αποχώρηση από την Προεδρία. Ο αγώνας συνεχίζεται. Η Προεδρία ήταν μια αρχή με περιορισμένες εξουσίες στο συνταγματικό πλαίσιο. Δεδομένου ότι ήμουν επίσης συνέντευξη, παρέμεινα σε αυτήν τη θέση περισσότερο από το απαραίτητο.

Στη διαδικασία που ξεκίνησε με το “Σχέδιο Ανάν”, πρότεινα στους λαούς μου να πω “όχι” γιατί αυτό το Σχέδιο δεν περιελάμβανε την κυριαρχία μας. (1) Θα μας δοθούν ορισμένα δικαιώματα στα χαρτιά, όπως και η Συνθήκη του 1960. Οι Έλληνες θα μπορούσαν και πάλι να το διαλύσουν και να αναλάβουν δράση για να κυριαρχήσουν στην Κύπρο.

“Σχέδιο Ανάν, μασάμε τη Συνθήκη του 1960, η Τουρκία είχε προβλεφθεί ότι η ΕΕ δεν είναι μέλος. Το Σχέδιο Ανάν, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τουρκία βάσει της Συνθήκης του 1960, εγγυάται το δικαίωμα να εξαλειφθούν τα διαλείμματα που αποτελούν τη βάση της ασφάλειάς μας και το πηγάδι μας προβλεπόταν από τη Συνθήκη Εγγύησης Τουρκικής-Ελληνικής ισορροπίας υπέρ της Ελλάδας. Αντιστρέφοντας μια αρχή που έχω προστατεύσει ως θεϊκό δικαίωμα σε κάθε συνάντηση εδώ και χρόνια Δεν δέχομαι το σχέδιο Ανάν, Τουρκοκύπριοι, η έξοδος της Τουρκίας από το νησί είχε σκοπό να εκτελέσει με τη δική του υπογραφή και επιθυμία. για μένα, αυτό θα ήταν ιστορικό λάθος. Υπερασπίστηκα πάντα την αρχή, η Τουρκία να γίνει μέλος της «Κύπρου δεν μπορεί να είναι μέλος μιας ένωσης όπως η ΕΕ και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά η ατζέντα μετά τη συμφωνία και των δύο πλευρών στην Κύπρο Abileceğiydi.

«Το Σχέδιο Ανάν ήταν μια μορφή που βρέθηκε για να ικανοποιήσει τους Έλληνες και να διώξει τους Τούρκους από την Κύπρο. Η έξοδος της Τουρκίας από το σχέδιο Ανάν · Οι παρεμβάσεις και η προπαγάνδα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ για να πούμε «ναι» στο Σχέδιο. Οι προσπάθειες του τουρκικού τύπου να «ναι». Η Τουρκία, «Αν λέμε όχι, θα υποστείς τις απειλές της πορείας» Η Τουρκία, «λέτε ναι, ο δρόμος θα ανοίξει την επόμενη μέρα υπόσχεται αναγνώριση της ΤΔΒΚ», το 65% των ανθρώπων μας Άνοιξε το δρόμο για να πει «ναι» στο Σχέδιο.

«Όσοι μας έκανε να πούμε« ναι »ενήργησαν με την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα έλεγαν επίσης« ναι »στο Σχέδιο. Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος, ως «νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση», πίστευε ότι είχε διεκδικήσει την «Κύπρο» και δεν ένιωθε την ανάγκη να αλλάξει αυτόν τον τίτλο και να τον μοιραστεί μαζί μας.

«Αφού το 65% των ανθρώπων μας είπε« ναι », θα έπρεπε να παραιτήσω αμέσως. Ωστόσο, συνέχισα το καθήκον μου χρησιμοποιώντας αυτό το δικαίωμα μέχρι το τέλος του καθήκοντός μου γιατί οι Έλληνες μας έδωσαν την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε λέγοντας «όχι».

«Οι ψήφοι« ναι »του τουρκικού λαού έχουν ερμηνευτεί καθώς οι Τούρκοι θέλουν να ενώσουν με τους Έλληνες. Ως αποτέλεσμα της αντίληψής μου ως ατόμου που δεν θέλει να συμβιβαστεί, σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν σωστό να ζητήσω από τους λαούς μου να ψηφίσουν ξανά. Ο τουρκικός Τύπος με την τουρκική κυβέρνηση, ο εξωτερικός κόσμος με βλέπει ως ασυμβίβαστο άτομο, ως άτομο που είδε τα εμπόδια εισόδου στην Τουρκία στην ΕΕ.

«Για να υπάρξει μια σταθερή και διαρκής συμφωνία στην Κύπρο, μια τέτοια συμφωνία πρέπει να βασίζεται στην« ανεξαρτησία »και στην« κυριαρχία ». Εδώ είναι η πλατφόρμα όπου μπορώ να υπερασπιστώ αυτήν την αρχή πιο σταθερά από τώρα και στο εξής. “επιστροφή στο δαχτυλίδι‘θα. “

Φεύγοντας από τη συνομιλία που είχα με τον Ραούφ Ντενκτάς, ήμουν σίγουρος ότι αυτός ο μεγάλος πολιτικός θα συνέχιζε τον σκληρό αγώνα που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια για να υπερασπιστεί τον δίκαιο σκοπό των Τουρκοκυπρίων και να κάνει τα κράτη του κόσμου να υιοθετήσουν την αιτιολόγηση αυτής της υπόθεσης, με την ίδια αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα να πετύχουν.

ASSOC. Δρ. HÜNER TUNCER

Source