Εκδόθηκαν 40.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ελλάδα. 21.000 εμβολιασμοί χορηγούνται καθημερινά

Τα ραντεβού που κλείνουν γίνονται περισσότερο από 98%. Τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται. Χθες δόθηκαν 30.310 εμβολιασμοί

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Περίπου 40.000 πιστοποιητικά ανοσοποίησης εκδόθηκαν ψηφιακά μέσω του Gov.gr μόνο μία ημέρα μετά την έναρξη της πλατφόρμας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Κυβέρνησης δηλώνει ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με ολόκληρη τη διαδικασία εμβολιασμού, από το αρχικό του στάδιο, δηλαδή από το διορισμό έως το τελικό στάδιο, για παράδειγμα, την έκδοση πιστοποιητικού.

Ο Υπουργός Κυριάκος Πιερακάκης επεσήμανε τις διεθνείς καινοτομίες του Υπουργείου Ψηφιακής Κυβέρνησης, αναφερόμενος στο αυγό της διαδικασίας εμβολιασμού, η οποία πραγματοποιείται είτε μέσω ψηφιακών καναλιών, emvolio.gov.gr είτε με άυλη συνταγή. ή παρουσία φυσικών καναλιών στα φαρμακεία ή στο ΚΕΠ, ενώ από χθες το πιστοποιητικό εμβολιασμού προστίθεται είτε μέσω μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης, είτε από τη Δευτέρα με ραντεβού μέσω της ΚΕΠ. Όπως περιέγραψε, “επιλέξαμε σκόπιμα να μην χρησιμοποιήσουμε το τηλεφωνικό κέντρο επειδή διαγνώσαμε ότι ο όγκος της ζήτησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από την κλίμακα της προσφοράς.”

Περίπου 21.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Όσον αφορά τα ραντεβού που γίνονται, πάνω από το 98% γίνονται, ενώ 21.000 εμβολιασμοί γίνονται καθημερινά. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 700.000 εμβολιασμοί. Η πρώτη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε σε 4.680.000 άτομα και η δεύτερη δόση – 226.635, δίνοντας στην Ελλάδα το 12ο μεγαλύτερο εμβόλιο ανά 100 πληθυσμούς στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα, η απόδοσή του είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πάνω από τις «παλαιές» χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Βέλγιο κ.λπ.). Στις δύο πρώτες κατηγορίες ηλικίας που «άνοιξαν» (δηλαδή 85 և 80-84 ετών) περισσότερα από 110.000 ραντεβού προσφέρθηκαν μέσω της αυλής. Επιπλέον, για τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες που έχουν αρχίσει να χρονολογούνται (60-64 εμβόλιο Astra Zeneca vaccine 75-79 εμβόλιο Pfizer) σχεδιάζεται να στείλει περισσότερα από 220.000 μηνύματα προ-κράτησης σε όσους έχουν καταχωρήσει άυλη συνταγή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τεχνικές-οργανωτικές αρρυθμίες αποφεύχθηκαν, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει δυναμικά τον αριθμό των εμβολίων, το VAMS, ένα σύστημα εμβολιασμού αξίας άνω των 44 εκατομμυρίων δολαρίων, περιγράφεται ως εξαιρετικά δύσκολο, αναξιόπιστο, ακόμη και για χρήστες με επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες.: Σύμφωνα με το MIT Technology Review, πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται για ακυρώσεις συστήματος, λανθασμένες καταχωρίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα εκείνους που έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα ως απόντες. Η ταλαιπωρία και η αξιοπιστία του VAMS ώθησαν όλα τα κράτη να υιοθετήσουν συστήματα παράλληλα με αυτόνομες δομές, είτε με την αγορά λογισμικού είτε με αυτοσχέδιες (ακόμη και χειρόγραφες) διαδικασίες. Η κακή οργάνωση έχει οδηγήσει στην αδυναμία σωστής διανομής εμβολίων, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά και πολύ λίγα. Ως αποτέλεσμα αυτού του χάους, πολλοί πολίτες δεν μπορούν να προγραμματίσουν δύο δόσεις του εμβολίου με ένα σωστό διάλειμμα τριών εβδομάδων.

Στη Γερμανία, αποδείχθηκε ότι η επιλογή τηλεφωνικών κέντρων ήταν επώδυνη και σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε αντιπαραθέσεις. Ένας από αυτούς πραγματοποιήθηκε στο Ντόρτμουντ, όπου, σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο οδηγός του φορτηγού πραγματοποίησε δεκάδες κλήσεις από ηλικιωμένους, καθώς ο αριθμός του ήταν παρόμοιος με τη σειρά ραντεβού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τη δική της γραμμή, αλλά υπάρχει μεγάλη αναμονή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source