Εκπληκτικό αποτέλεσμα! Διάγνωση Covid-19 από τον ήχο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας και υποστηρίχθηκε από το TÜBİTAK, αποδείχθηκε ότι η διάγνωση του COVID-19 μπορεί να γίνει με ανάλυση ήχου με τη βοήθεια υπολογιστή χωρίς να αγγίξει τον ασθενή.

Τμήμα Επιστημών Υγείας Πανεπιστήμιο Gulhane Ιατρική Σχολή Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής Assoc. Δρ. Στο ερευνητικό έργο με επικεφαλής τον Yahya Ayhan Acar, αποκαλύφθηκε ότι οι διαδικτυακοί διαιτολόγοι και ψυχολογικές υπηρεσίες παροχής συμβουλών μπορούν να παρασχεθούν μέσω της κινητής εφαρμογής που ονομάζεται «telehekim», η οποία παράγεται εξ ολοκλήρου με τοπικούς πόρους, καθώς και φωνητική ανάλυση, και ότι οι διαδικτυακές συνεντεύξεις μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική με τις προσωπικές συνεντεύξεις.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ-19 COVID

Επί του παρόντος εργάζεται στον τομέα της ανάπτυξης ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση προσομοίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάνει μια δήλωση σχετικά με το έργο, Assoc. Δρ. Ο Yahya Ayhan Acar είπε: «Παρατηρήσαμε μια αλλαγή στον φωνητικό χαρακτήρα των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 στην αρχή της πανδημίας και σχεδιάσαμε το ερευνητικό μας έργο. Το έργο μας, υποστηριζόμενο από την TÜBİTAK, είναι μια από τις πρώτες κλινικές μελέτες στον κόσμο που διεξάγονται μελλοντικά σε ασθενείς σε αυτόν τον τομέα. Στη μελέτη μας σχετικά με το άλλο στάδιο του έργου, έχουμε λάβει τα αποτελέσματα ότι οι διαδικτυακοί διαιτολόγοι και ψυχολογικές υπηρεσίες παροχής συμβουλών μπορούν να παρέχονται μέσω κινητής εφαρμογής, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημικής διαδικασίας και η ικανοποίηση των ασθενών είναι εξίσου αποτελεσματική με τις προσωπικές συνεντεύξεις. Οι εφαρμογές τηλε-υγείας θα έχουν σημαντική θέση στην καθημερινή ιατρική πρακτική στο μέλλον. “Η χώρα μας μπορεί να εκμεταλλευτεί μια σημαντική ευκαιρία χρησιμοποιώντας το δικό της λογισμικό και συσκευές για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.”

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Αναφέροντας ότι ερευνητές και σύμβουλοι από το Πανεπιστήμιο Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar, το Πανεπιστήμιο Necmettin Erbakan, το Πανεπιστήμιο Hasan Kalyoncu, το Πανεπιστήμιο Başkent και τα Πανεπιστήμια Hacettepe συμμετείχαν επίσης στο έργο, η Acar δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες ευρείας κλίμακας και διαδικασίες νομικής άδειας για τη χρήση το σύστημα στην καθημερινή πρακτική.

.Source