“Εκστρατεία εμβολιασμού διαφανής και μήνας πολίτη

Αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Akdeniz Karpaz (AKÜN) Δρ. Σερντάρ Γιούρτσεβερ, Κορωνοϊός έκανε μια γραπτή δήλωση σχετικά με την εκστρατεία εμβολιασμού.

Ο Yurtsever χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις στη δήλωσή του:

«Το πρόβλημα του κλεισίματος συνεχίζει να μας πιέζει όλους. Χθες, σημειώθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των υποθέσεων για πρώτη φορά από την αρχή του κλεισίματος, η οποία συνεχίζεται από τις 27 Ιανουαρίου, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει κάτω από τη δεκαετία του ’30. Τερματισμός ή οικονομία; Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει το δίλημμα.

Από τις αρχές Μαρτίου 2020 έως τις αρχές Ιουνίου, εφαρμόστηκε διακοπή λειτουργίας 82 ημερών. Είδαμε τον μηδέν αριθμό περιπτώσεων για ημέρες. Στη συνέχεια ανοίξαμε με μερικώς ελεγχόμενο τρόπο, φτάσαμε μέχρι σήμερα. Όταν ξεκίνησαν οι μελέτες εμβολιασμού, έχουμε όλοι αισιοδοξία. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν για τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) να απομονωθεί από τον κόσμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε ανοιχτές πηγές, κανένα εμβόλιο δεν έχει φτάσει σε σχεδόν 100 χώρες στον κόσμο ακόμα. Είναι επίσης θέμα συζήτησης πόσο δίκαιο είναι το ζήτημα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορους τομείς αξιολόγησης όπου ο κόσμος ανοιχτού κώδικα, η ολοκλήρωση του εμβολιασμού μπορεί γενικά να πραγματοποιηθεί σε περίοδο επτά ετών, λέγεται ότι έχει ορίσει περίοδο 2,5 ετών για την Τουρκική Δημοκρατία. Υπάρχει καθορισμένη περίοδος για την ΤΔΒΚ; Δεν ξέρουμε.

Στις 15 Ιανουαρίου 2021, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Έρσιν Τατάρ συνέβη. Έχει λήξει 27 ημέρες από την ημερομηνία αυτής της ανάρτησης. Η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει να είναι την επόμενη ημέρα ή δύο. Όλοι είναι μπερδεμένοι με το πρόγραμμα εμβολιασμού. Κοίταξα τον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας της ΤΔΒΚ. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση στην ενότητα Ανακοινώσεις χρονολογείται στις 22 Δεκεμβρίου 2020, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για περίπου δύο μήνες. Κλείνουμε αυτήν την ημέρα, η οποία φτάνει στους πολίτες, οι ακόλουθοι τομείς είναι κλειστοί, ζητήματα όπως αυτά και αυτό θα ισχύει. Ναι, εντάξει, ποιο είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού; Ένα πρόγραμμα ανακοινώθηκε (το ίδιο πρόγραμμα στη Δημοκρατία της Τουρκίας) έχει φύγει, αλλά ξεχνάμε. Ακόμα και ο Υπουργός Υγείας, κ. Ali PİLLİ, είπε στη δική του δήλωση: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει ευνοιοκρατία στον εμβολιασμό».

Οι πολίτες θέλουν τώρα να δουν τον αριθμό των καθημερινών εμβολιασμών, καθώς και τον αριθμό των περιπτώσεων, ανά περιοχή.

Νομίζω ότι οι ερωτήσεις που θα αναφέρω παρακάτω χρειάζονται επίσης απαντήσεις.

 • Ποιο ποσοστό του πληθυσμού της ΤΔΒΚ προγραμματίζεται να εμβολιαστεί;
 • Συμπεριλαμβάνονται φοιτητές στο σχεδιασμό εμβολίων;
 • Πόσα εμβόλια έχουν ληφθεί μέχρι τώρα;
 • Πόσο, πότε και από ποια εταιρικά εμβόλια πρόκειται να ληφθούν από τώρα και στο εξής;
 • Ποια είναι η διανομή των εισερχόμενων εμβολίων σύμφωνα με τις εταιρείες εμβολίων;
 • Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εταιρεία εμβολίων;
 • Εάν όχι, αυτή η επιλογή έγινε από το Υπουργείο Υγείας;
 • Εάν ναι, ποια είναι τα κριτήρια;
 • Υπάρχει διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών PCR που πραγματοποίησε η κυβέρνηση και των αποτελεσμάτων των δοκιμών PCR που έγιναν ιδιωτικά;
 • Ποια φάση του ανακοινωθέντος προγράμματος χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή;
 • Το πρόγραμμα έχει χρονοδιάγραμμα;
 • Πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα;
 • Έχουν δοθεί ραντεβού σε αυτούς τους πολίτες μια μέρα και ώρα για τη δεύτερη δόση;

Μπορεί να υπάρχουν πιο αδιανόητες ερωτήσεις εδώ. Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές είναι ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το οποίο θέλουμε να πιστέψουμε προχωρά με διαφανή και διαφωτιστικό τρόπο για τους πολίτες.

Επιπλέον, η ΤΔΒΚ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι δεν μπορεί να ζήσει βάζοντας τον εαυτό του σε ένα μπολ. Ας πούμε ότι είμαστε κλειστοί, έχουμε μειώσει τις υποθέσεις στο μηδέν, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αν δεν γίνει επαναφορά του αριθμού των υποθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι πιθανότητα αλλά βεβαιότητα να ξαναδούμε υποθέσεις. Οι πολίτες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Όλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από άποψη υλικών, πνευματικών και ψυχολογικών πτυχών.

Υπάρχει μια τέτοια κατάσταση εδώ που όλοι πρέπει να κάνουν κάτι μαζί. Δεν μπορούμε παρά να υπακούμε στα μέτρα που έχουν δηλωθεί με επίγνωση της υπεύθυνης κοινωνίας που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες, να προειδοποιήσουμε αυτούς που δεν συμμορφώνονται και συμβάλλουν στη συμμόρφωσή τους. Εδώ, η κύρια ευθύνη βαρύνει τους πολιτικούς. Αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος κριτικής, νομίζω, αν κάποιος έχει καλύτερη ιδέα, θα πρέπει να τη μοιραστεί απευθείας με την κυβέρνηση και να εφαρμοστεί. “

.Source