Ελλάδα. “Δεν συμφωνεί με τα νέα κυβερνητικά μέτρα”, ανέφερε η Ιερά Σύνοδος σε δήλωση

“Δεν συμφωνεί με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης”, ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδο μετά την ειδική της σύνοδο: οι ναοί είναι ανοιχτοί – φώτα – επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Η Ιερά Σύνοδος της Ελληνικής Εκκλησίας ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει τους ναούς ανοιχτούς, να εξασκήσει τα Θεοφάνεια, σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες διακοπές, και να συμμετάσχει στην JMC μετά την ειδική της συνεδρία Έτσι, ισχυρίζεται ότι παρά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, οι ναοί θα λειτουργήσουν στην πόλη των 50 ατόμων, όπως είπε, με προηγούμενους περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση μετά την ειδική συνεδρία της.

Η Μόνιμη Σύνοδος της Ελληνικής Εκκλησίας της 164ης Συνόδου συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Jerome της Αθήνας.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η Μόνιμη Ιερή Σύνοδος, αφού επικύρωσε το Πρωτόκολλο Αρχής, εξέτασε τα στοιχεία για τη λειτουργία των Ιερών Ναών ներկայ την παρουσία πιστών κατά τη διάρκεια των Θεοφανείων την Παρασκευή 2.1.2021. Προληπτική ενίσχυση των μέτρων μετά τις ξαφνικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα σχολικών μονάδων.

Η Μόνιμη Ιερή Σύνοδος, μετά από μια διαδραστική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1. Διαφωνεί με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των Ιερών Ναών, ισχυρίζεται ότι είχε αρχικά συμφωνηθεί με το κράτος να διατάξει τους Αγίους Ναούς να παραμείνουν ανοιχτοί για τη συμμετοχή των πιστών στην Ιερή Λειτουργία και να αγιάσουν τα νερά στους Ιερούς Ναούς της. Η γιορτή των Θεοφανίων, όπως συμφωνήθηκε, χαρακτηρίστηκε ΚΥΑ Όχι. Δ1α / ΓΠ.οικ. 80588 / 15.12.2020 (Κυβερνητικό Δελτίο BD 5509): Προτρέπει το κράτος να σεβαστεί πλήρως το προαναφερθέν ΚΥΑ χωρίς περαιτέρω προβλήματα, δεδομένου ότι τις άλλες ημέρες των Χριστουγέννων և Πρωτοχρονιά և τη δωδέκατη ημέρα των χιλιάδων τοπικών ενορίτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας միջոցառ σεβαστά μέτρα υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

2. Στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στην Ελληνική Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης ζητημάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις του κράτους με τις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα.

3. καλεί τόσο την ηγεσία της ΕΕ όσο και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί αμέσως στους πολίτες επαρκής αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εξυπηρετεί τους στόχους άλλων ανθρώπων ενόψει ενός τόσο μεγάλου προβλήματος για την υπέρβαση της επιδημίας, καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στην υγεία.

4. Ανανεώνει την προηγούμενη απόφασή του έτσι ώστε προς το παρόν η θέση της Ιεράς Συνόδου να εκφραστεί στα μέσα ενημέρωσης μόνο από τον εκπρόσωπό του, τον Αυτοκράτορα Μητροπολίτη Αθηναγόρα, τον Μητροπολίτη Ακαρνών και την Αγία Πετρούπολη.

Πηγή: protothema.gr

Source